Mic exerciţiu de gospodărit urban

Valentina BÂCU
Publicat în Dilema Veche nr. 506 din 24-30 octombrie 2013
Mic exerciţiu de gospodărit urban jpeg

La ţară, toamna are culoare şi miros. De parcă s-ar pregăti de sărbătoare. Şi într-un fel, aşa şi este, fiindcă e timpul să arăţi cît de mult şi de bine ai roadele peste an. Este momentul în care toate rudele se reunesc în jurul gospodăriei, pentru roadele cîmpului. Pentru că nu s-au mai văzut din primăvară sau din toamna trecută, vorba curge domol, iar munca parcă se îmblînzeşte. Cum să fie altfel, cînd mustul este dulce şi bun, magiunul fierbe răspîndind arome dumnezeieşti în tot satul, gutuile, merele şi perele sînt frumos aranjate în coşurile pline ochi sau în beci, porumbul umple bătătura şi iarna pare hăt departe?

La oraş, însă, toamna nu este aşteptată cu atîta bucurie. Casa nu se umple de rude care să ajute la pregătirile de iarnă; în schimb, fiecare gospodină este prinsă de frenezia reorganizării întregului apartament. Moment în care copiii devin brusc interesaţi mai mult de şcoală şi de plimbări cu bicicleta, soţul îşi aminteşte de vizitele pe care le-a tot amînat, iar tu rămîi faţă în faţă cu zecile de cutii de la IKEA, care nu-ţi mai par prietene în momentul în care trebuie să reorganizezi întreaga garderobă a familei.

Haine vechi, haine noi, haine de dat, haine de vară, haine de iarnă... îţi spui că nu ai cum să te încurci dacă le aranjezi pe categorii, etichetezi cutiile şi dai de veste prietenelor pe Facebook că organizezi un free shop pentru hainele care nu-ţi mai trebuie. Dar după cîteva zile (în cazul cel mai bun, fiindcă această operaţiune se poate întinde pe cîteva săptămîni), te declari învinsă în faţa celor cinci munţi de haine care se înalţă zi de zi. Şi atunci, hotărăşti să recurgi la măsuri drastice (cum ar fi să renunţi la puloverul albastru din liceu, pe care însă nu-l mai porţi de vreo zece ani, dar pe care te-ai obişnuit să-l muţi din cutie în cutie, an de an). În schimb, nu poţi renunţa la hainele copiilor, care păstrează în ele, încă, amintirea unui moment important din viaţa în trei, apoi în patru. Cele mai multe poartă şi pete ori un petic în genunchi, dar încă nu te simţi pregătită să renunţi la ele, aşa că le aranjezi frumos în cutie. Pentru ca la primăvară să le rearanjezi, testîndu-ţi memoria, uimindu-te din nou cît de mult au crescut copiii. Pe care acum încerci să-i ademeneşti la treburile gospodăreşti.

Cel mai simplu şi interesant (crezi tu) ar fi să reorganizezi micuţa grădină de pe balcon, ignorată pe timp de vară şi care arată de nerecunoscut. Aşa că pregăteşti un atelier de grădinărit. La care să participe şi puştiul de 1 an, dar şi cel de 7. Pe cel mic îl încurajezi să se joace cu pămîntul de flori în cîteva ghivece goale şi să cureţe frunzele uscate ale florilor, activităţi care îl încîntă foarte mult, preţ de cîteva minute. Dar, ca orice joacă de copil, aceasta implică şi multă dezordine, fiindcă pămîntul devine mai interesant dacă e ud, iar stropitoarea udă mai mult gresia de pe balcon decît ghiveciul. Apa de pe balcon se transformă într-o baltă pentru micul grădinar, în care sare de zor, iar pămîntul de flori se întinde peste tot – pe gresie, faianţă, haine, faţă. Puştiul de 7 ani, care a terminat de plantat floarea pe care urmează să o îngrijească, se alătură săritului. Iar tu ai două posibilităţi: fie te alături lor şi întreţii voia bună, fie îi scoţi de pe balcon, punînd capăt distracţiei. În ambele situaţii, operaţiunea de grădinărit este încheiată pe ziua de azi. Promiţi s-o reiei mîine, dar fără ajutoare.

La bucătărie, lucrurile ar trebui să fie mai simple. Îţi aminteşti cum asistai în copilărie la pregătirea murăturilor – aveai voie să le aranjezi, dar într-o anumită ordine, să nu rămînă goluri prea mari în borcan, după care te retrăgeai într-un colţ, fără a-i încurca pe cei mari. La dulceaţă, aveai voie să pregăteşti bucăţile de celofan pe care mama le lipea bine pe buza borcanelor încă aburinde. Îţi propui să-i implici mai mult pe copiii tăi în aceste activităţi. Aşa că îi laşi să-şi testeze creativitatea în faţa borcanelor cu murături, fără a interveni în vreun fel, doar la final, etichetînd borcanele cu numele micilor artişti bucătari. Mizezi, pe ascuns, pe faptul că se vor plictisi la un moment dat şi vei putea continua activitatea de una singură. Între timp, cauţi un loc potrivit pentru depozitarea primei tale producţii de toamnă. Oricît de mult ai încerca, însă, nu ai cum să găseşti un colţ neutilizat în toată bucătăria. Aşa că recurgi la o soluţie provizorie, îţi spui. Între rafturile de pe balcon care adăpostesc colecţia de Dilema veche şi reviste franţuzeşti, ai acum un raft de borcane cu dulceaţă, compot, zacuscă şi murături. Făcute de tine.

Şi mai ai satisfacţia că mica ta gospodărie este pregătită de toamnă. Şi că ai reuşit, ocolind cuvîntul „muncă“, să-i implici pe toţi membrii familiei. La fel ca în copilărie, la ţară. Doar că acum, toamna nu are culoare, ci doar miros. Iar constatarea puştiului de 7 ani te pune pe gînduri: „Mama, toamna asta miroase a murături de la un capăt la altul al oraşului!“

Valentina Bâcu este specialistă în comunicare şi imagine, pune la cale proiecte culturale şi educaţionale în cadrul Asociaţiei „Cîte-n lună şi-n mansardă“, al cărei membru fondator şi preşedinte este.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Singura specie care...
Ca în faimoasa metaforă a lui Walter Benjamin, în care angelus novus, împins de forțele progresului, zboară înainte cu spatele, privind înapoi...
p 10 YouYube jpg
p 12 WC jpg
În căutarea omului grec
Cine este „omul grec”, acela aflat la originea civilizaţiei europene?
p 13 WC jpg
Omul medieval în ipostaza îndrăgostitului
Putem privi și noi prin lentilele omului medieval? Cred că nu. Dar privirea noastră poate fi îmbogățită de acest om, născut la întîlnirea dintre realitate și ficțiune.
p 14 Hans Holbein, Ambasadorii WC jpg
Savantul umanist al Renașterii
Departe de a fi o ruptură cu tradiția și cultura Renașterii, putem vedea cum revoluția științifică se hrănește din ele.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.