MeToo, scurt istoric

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
Alyssa Milano (wikimedia commons)
Alyssa Milano (wikimedia commons)

Deși sloganul a fost popularizat pe rețelele de socializare în 2017, MeToo, cel cu hashtag înainte, pentru a denunța, în special, hărțuirea sexuală la locul de muncă, are o istorie mai veche.

Oficial a fost folosit în 2006 de Tarana Burke, avocată și activistă pentru drepturile femeilor, care s-a născut în New York și a copilărit în Bronx – o copilărie despre care povestește, în autobiografie, că a fost marcată de mai multe abuzuri sexuale. Ideea sloganului a apărut în timp ce lucra la Just Be Inc., o organizație nonprofit pe care a fondat-o în 2003, cu scopul de a ajuta tinerele de culoare, aflate în dificultate. În timp ce vorbea cu una dintre beneficiarele organizației, o fetiță de 13 ani care îi povestea că iubitul mamei sale o violase, căutîndu-și vorbele potrivite pentru a-i arăta că o înțelege, Tarana Burke i-a spus: „Nu ești singură, asta mi s-a întîmplat și mie”. De atunci, MeToo i-a devenit slogan pentru campaniile prin care voia să ajute femeile care au suferit de hărțuire sexuală, abuz sau orice altă formă de agresiune – „Pe de o parte, este o declarație îndrăzneață care spune că «nu mi-e rușine» și «mai sînt și alții ca tine». Pe de alta, este o declarație de la un supraviețuitor către altul prin care îi transmite că «Te văd, te aud, te înțeleg și sînt aici pentru tine și te înțeleg», a declarat Tarana Burke într-un interviu pentru CNN.

Totuși, abia în 2017 sintagma a căpătat ecouri la scară mare, în urma unui mesaj postat pe Twitter de către actrița Alyssa Milano „Dacă ați suferit de hărțuire sexuală sau dacă sînteți victimă a abuzului scrieți MeToo ca replică la acest mesaj”, a scris aceasta. Ce anume a determinat-o pe actriță să posteze asta? După cum a mărturisit, în siajul scandalului care se contura în jurul lui Harvey Weinstein, balanța părerilor părea că se înclină în favoarea lui Weinstein, necreditîndu-se prea mult vocile acuzatoare. Atunci, actrița a decis să se implice, ea însăși susținînd că suferise de hărțuire și abuz, declarînd în podcast-ul ei Sorry Not Sorry că, după filmările la serialul Who’s the Boss, a început să preia roluri mai mature care implicau scene intime, în timpul cărora a fost abuzată sexual – chiar pe platourile de filmare. Fără să dea nume, Milano a indicat faptul că abuzatorul fusese un bărbat cu 17 ani mai în vîrstă, care „a profitat de un moment de vulnerabilitate completă”.

Incriminarea hărțuirii sexuale nu a început însă cu mișcarea MeToo, iar cazul Weinstein nu a fost primul.

Primul caz considerat a fi primul de hărțuire sexuală din SUA s-a judecat în 1974 și este cunoscut drept Barnes vs Train, chiar dacă termenul „hărțuire sexuală” nu a fost folosit. Paulette Barnes, o femeie afro-americană, funcționară care lucra la Agenția pentru Protecția Mediului, s-a adresat instanțelor de judecată după ce și-a pierdut locul de muncă pentru că a refuzat avansurile unui superior. Inițial, cazul a fost respins, însă Barnes a făcut recurs, iar în procesul Barnes vs Costle (1977), a avut cîștig de cauză, în apel. În acest caz, Curtea de Apel din Columbia a decis că, dacă o femeie a suferit pierderi tangibile la locul de muncă (de exemplu, pierderea locului de muncă) pentru că a refuzat să se supună cererilor de favoruri sexuale, se consideră a fi discriminare sexuală.

Făcînd un arc peste timp, 6 iulie 2016 este probabil data de la care a pornit, de fapt, mișcarea MeToo: Gretchen Carlson a intentat un proces contra șefului Fox News, Roger Ailes, acuzîndu-l de hărțuire sexuală. Pe 21 iulie, Ailes a demisionat din funcție, cu toate că a negat acuzațiile. Deși cazul a rămas nesoluționat, pentru că Ailes a murit un an mai tîrziu, în mai 2017, puternicul impact și mediatizarea au dat naștere unei cavalcade de acuze similare.

Un scurt timeline, 2017-2018

19 februarie 2017: Susan Fowler, angajată a companiei Uber, a publicat un articol despre anul „foarte, foarte bizar” pe care l-a avut în cadrul companiei Uber, în care descrie o cultură toxică la locul de muncă în care hărțuirea sexuală și comportamentul incorect față de femeile angajate erau la ordinea zilei. Eseul a provocat demisia co-fondatorului și CEO al Uber, Travis Kalanick, și concedierea altor douăzeci de angajați, presupuși a fi fost implicați în acest scandal. Piesele de domino au început să cadă cu repeziciune pentru că, imediat după acest scandal, mai multe companii din Silicon Valley și-au înlăturat directorii executivi, în urma unor acuzații similare.

1 aprilie 2017: The New York Times publică un articol în care detaliază acuzațiile a cinci femei de hărțuire sexuală și comportament neadecvat împotriva prezentatorului Fox News Bill O’Reilly. Președintele Donald Trump îl apără pe O’Reilly, spunînd că nu crede că „Bill a făcut ceva rău”, însă O’Reilly este în cele din urmă demis, aproape trei săptămîni mai tîrziu, în pofida faptului că a negat acuzațiile.

5 octombrie 2017: The New York Times publică un articol în care detaliază zeci de ani de acuzații de hărțuire sexuală împotriva lui Harvey Weinstein. Actrițele Rose McGowan și Ashley Judd se numără printre vocile acuzatoare. Ulterior, Weinstein a venit cu scuze publice, invocînd cultura anilor ’60 și ’70, cînd „toate regulile despre locul de muncă și comportament erau diferite”, insistînd însă asupra faptului că toate întîlnirile au fost consensuale.

8 octombrie 2017: Weinstein este concediat din funcția deținută la Weinstein Company.

12 octombrie 2017: Roy Price, șeful Amazon Studios, este suspendat din funcție după ce producătorul Isa Hackett îl acuză de hărțuire sexuală. (Hackett depusese mărturie pentru prima dată în 2015). Price a demisionat cinci zile mai tîrziu, pe 17 octombrie.

16 octombrie 2017: Ia naștere mișcarea #MeToo după ce Alyssa Milano a transmis un mesaj pe Twitter, încurajînd oamenii să vorbească despre hărțuirea sexuală și abuzurile suferite. Curînd se produce un fenomen internațional – în Franța ia naștere #BalanceTonPorc”, iar în țările arabe, #Ana_kaman (traducerea englezescului MeToo).

18 octombrie 2017: Gimnasta McKayla Maroney scrie pe Twitter despre agresiunea sexuală la care a fost supusă de Larry Nassar, medicul său sportiv. La scurt timp, au apărut peste 150 de acuze similare contra medicului. În ianuarie 2018, Nassar a fost condamnat la o pedeapsă între 40-175 de ani de închisoare pentru abuz sexual.

19 octombrie 2017: Lockhart Steele, directorul editorial al Vox Media, este concediat pentru hărțuire sexuală. În aceeași săptămînă au apărut acuzații de abuz sexual împotriva lui John Besh (prezentator TV și chef american), regizorului James Toback, fotografului de modă Terry Richardson, editorului Artforum Knight Landesman și jurnalistului Mark Halperin. Lista continuă să crească: potrivit unei analize realizate de Vox, peste 200 de celebrități, directori executivi și politicieni au fost acuzați de comportament sexual necorespunzător.

29 octombrie 2017: Anthony Rapp povestește, pentru BuzzFeed News, cum că Kevin Spacey i-a făcut avansuri sexuale pe cînd avea 14 ani. Drept replică, Spacey anunță că este gay, susținînd că nu își amintește întîlnirea cu Rapp. „Dar dacă m-am comportat așa cum descrie el, îi datorez cele mai sincere scuze pentru ceea ce ar fi fost un comportament de beție profund nepotrivit și îmi pare rău pentru resentimentele pe care le descrie și pentru că le-a purtat cu el în toți acești ani”, scrie Spacey. În zilele și lunile care au urmat, mulți alți bărbați i-au adus acuzații. Un an mai tîrziu au fost înregistrate șase cazuri deschise de agresiune sexuală împotriva lui Spacey în Regatul Unit.

11 ianuarie 2018: Cinci femei îl acuză pe James Franco de comportament „nepotrivit”, într-un articol din L.A. Times. Prima acuzație vine cu cîteva zile înainte, în seara decernării Globurilor de Aur, cînd actrița Violet Paley își postează pe Twitter experiențele cu Franco. James Franco răspunde acuzațiilor din Late Show cu Stephen Colbert: „Nu vreau să le închid gura în nici un fel. Cred că este un lucru bun, pe care îl susțin”, spune Franco. Franco cîștigă un Glob de Aur pentru rolul din The Disaster Artist, însă va fi ignorat de Premiile Academiei.

3 februarie 2018: Într-un articol din The New York Times, Uma Thurman povestește despre o noapte cînd Harvey Weinstein a avut un comportament agresiv, cu tentă sexuală, într-o cameră de hotel din Londra. Thurman povestește, de asemenea, experiența îngrozitoare din timpul filmărilor pentru Kill Bill, susținînd că regizorul Quentin Tarantino a constrîns-o să facă o cascadorie periculoasă. Într-un interviu pentru Deadline, Tarantino a numit incidentul „unul dintre cele mai mari regrete” din viața sa.

25 mai 2018: Harvey Weinstein se predă autorităților din New York pentru a se confrunta cu acuzații de viol legate de o acuzație a Luciei Evans.

25 iunie 2018: Un studiu al firmei Temin & Co din New York demonstrează amploarea impactului mișcării #MeToo, dezvăluind că cel puțin 417 directori și angajați de rang înalt au fost demascați, în ultimele 18 luni, acuzații care au crescut după cazul Weinstein. Raportul mai precizează că 193 dintre cei acuzați au demisionat sau au fost concediați, 122 au fost suspendați și 69 nu au fost în nici un fel afectați.

26 iulie 2018: Un articol din The Atlantic susține că acuzațiile de abatere sexuală au pus capăt unui număr de 25 de campanii politice în 2018, atît în Partidul Democrat, cît și în cel Republican.

Iar povestea continuă...

(surse: BBC, CNN, www.refinery29)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Robert F Kennedy Jr Foto EPA EFE jpg
Tensiuni în SUA. Zeci de laureați Nobel se opun numirii lui Robert Kennedy Jr. ca secretar al Sănătății
Peste 75 de laureaţi ai Premiului Nobel au trimis luni o scrisoare deschisă în care îşi exprimă opoziţia faţă de numirea lui Robert Kennedy Jr. în funcţia de secretar al Sănătăţii, în special din cauza "lipsei sale de experienţă" şi a poziţiilor sale anti-vaccin.
Rupert Murdoch, preşedintele News Corp., a declarat că acuzaţiile  sunt „deplorabile şi inacceptabile”
Rupert Murdoch pierde lupta pentru controlul succesiunii imperiului său media. Ce urmărea miliardarul
Cei trei copii adulţi ai lui Rupert Murdoch vor păstra controlul asupra imperiului media al tatălui lor după moartea acestuia, a decis un tribunal din Nevada, după ce Murdoch a lansat o acţiune pentru a le lua puterea şi a i-o da pe toată fiului său cel mare, relatează The Guardian.
oameni îmbrăcați în costume de Moș Crăciun Foto X Diario Digital Cronio jpg
Mii de Moș Crăciuni au pornit în cursa tradițională din Mexic
Mii de participanţi îmbrăcaţi în costume de Moş Crăciun au participat, luni, pe străzile oraşului mexican Guadalajara la o cursă de alergare tradiţională prilejuită de festivităţile de sfârşit de an.
Turnul Alb, Palatul mare dinspre oras, Terasa de artilerie (foto: Muzeul Castelul Corvinilor)
Regele Vladislav al II-lea donează Castelul și domeniul Hunedoarei văduvei lui Ioan Corvin
După moartea timpurie a lui Ioan Corvin, fiul din flori al regelui Matia Corvin, la 12 octombrie 1504, urmată de cea a fiului său, Cristofor (17 martie 1505), toată averea imobilă a familiei Corvinilor a revenit Coroanei.
roman jpg
Drama cu care se confruntă un român stabilit în Germania: „Vor să mă dea afară după 18 ani”
Tot mai mulți români au dificultăți în a-și asigura o locuință. Pentru cei care își doresc să cumpere o proprietate, prețurile de astăzi reprezintă o barieră aproape imposibil de depășit.
Simona Halep (EPA) jpg
Ce ghinion pe Halep! WADA înmoaie regulile pentru doping abia după ce a pedepsit-o aspru pe româncă
Simona Halep, 33 de ani, rămâne ultima mare sportivă pedepsită aspru pentru o greșeală de dopaj involuntară.
Escrocii au procedat ca nişte veritabili hackeri FOTO pexels.com
Avertisment privind mesajele de actualizare a datelor. Se folosește identitatea unei mari bănci
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unor tentative de fraudă prin care atacatorii cibernetici încearcă să obțină datele bancare ale utilizatorilor ING
sf teodosie jpg
Ce măsuri ia Patriarhia Română după ce IPS Teodosie a spus despre Călin Georgescu că este „trimisul Domnului”, iar Putin este „omul păcii”
Patriarhia Română reacționează după apariția unui amplu articol în Le Figaro în care sunt redate mai multe afirmații controversate ale arhiepiscopului Tomisului, Teodosie Petrescu. „Va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod”.
inspectori anaf antifrauda jpeg
ANAF verifică finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu. Sunt vizați influencerii care l-au promovat pe TikTok
ANAF îi verifică marți, 10 decembrie, pe Călin Georgescu și pe influencerii care l-au promovat pe TikTok. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a sesizat Fiscul cu privire la activitatea unor persoane în legătură cu aspectele fiscale privind promovarea acestuia la alegerile prezidențiale.