MeToo, scurt istoric

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
image
Alyssa Milano (wikimedia commons)

Deși sloganul a fost popularizat pe rețelele de socializare în 2017, MeToo, cel cu hashtag înainte, pentru a denunța, în special, hărțuirea sexuală la locul de muncă, are o istorie mai veche.

Oficial a fost folosit în 2006 de Tarana Burke, avocată și activistă pentru drepturile femeilor, care s-a născut în New York și a copilărit în Bronx – o copilărie despre care povestește, în autobiografie, că a fost marcată de mai multe abuzuri sexuale. Ideea sloganului a apărut în timp ce lucra la Just Be Inc., o organizație nonprofit pe care a fondat-o în 2003, cu scopul de a ajuta tinerele de culoare, aflate în dificultate. În timp ce vorbea cu una dintre beneficiarele organizației, o fetiță de 13 ani care îi povestea că iubitul mamei sale o violase, căutîndu-și vorbele potrivite pentru a-i arăta că o înțelege, Tarana Burke i-a spus: „Nu ești singură, asta mi s-a întîmplat și mie”. De atunci, MeToo i-a devenit slogan pentru campaniile prin care voia să ajute femeile care au suferit de hărțuire sexuală, abuz sau orice altă formă de agresiune – „Pe de o parte, este o declarație îndrăzneață care spune că «nu mi-e rușine» și «mai sînt și alții ca tine». Pe de alta, este o declarație de la un supraviețuitor către altul prin care îi transmite că «Te văd, te aud, te înțeleg și sînt aici pentru tine și te înțeleg», a declarat Tarana Burke într-un interviu pentru CNN.

Totuși, abia în 2017 sintagma a căpătat ecouri la scară mare, în urma unui mesaj postat pe Twitter de către actrița Alyssa Milano „Dacă ați suferit de hărțuire sexuală sau dacă sînteți victimă a abuzului scrieți MeToo ca replică la acest mesaj”, a scris aceasta. Ce anume a determinat-o pe actriță să posteze asta? După cum a mărturisit, în siajul scandalului care se contura în jurul lui Harvey Weinstein, balanța părerilor părea că se înclină în favoarea lui Weinstein, necreditîndu-se prea mult vocile acuzatoare. Atunci, actrița a decis să se implice, ea însăși susținînd că suferise de hărțuire și abuz, declarînd în podcast-ul ei Sorry Not Sorry că, după filmările la serialul Who’s the Boss, a început să preia roluri mai mature care implicau scene intime, în timpul cărora a fost abuzată sexual – chiar pe platourile de filmare. Fără să dea nume, Milano a indicat faptul că abuzatorul fusese un bărbat cu 17 ani mai în vîrstă, care „a profitat de un moment de vulnerabilitate completă”.

Incriminarea hărțuirii sexuale nu a început însă cu mișcarea MeToo, iar cazul Weinstein nu a fost primul.

Primul caz considerat a fi primul de hărțuire sexuală din SUA s-a judecat în 1974 și este cunoscut drept Barnes vs Train, chiar dacă termenul „hărțuire sexuală” nu a fost folosit. Paulette Barnes, o femeie afro-americană, funcționară care lucra la Agenția pentru Protecția Mediului, s-a adresat instanțelor de judecată după ce și-a pierdut locul de muncă pentru că a refuzat avansurile unui superior. Inițial, cazul a fost respins, însă Barnes a făcut recurs, iar în procesul Barnes vs Costle (1977), a avut cîștig de cauză, în apel. În acest caz, Curtea de Apel din Columbia a decis că, dacă o femeie a suferit pierderi tangibile la locul de muncă (de exemplu, pierderea locului de muncă) pentru că a refuzat să se supună cererilor de favoruri sexuale, se consideră a fi discriminare sexuală.

Făcînd un arc peste timp, 6 iulie 2016 este probabil data de la care a pornit, de fapt, mișcarea MeToo: Gretchen Carlson a intentat un proces contra șefului Fox News, Roger Ailes, acuzîndu-l de hărțuire sexuală. Pe 21 iulie, Ailes a demisionat din funcție, cu toate că a negat acuzațiile. Deși cazul a rămas nesoluționat, pentru că Ailes a murit un an mai tîrziu, în mai 2017, puternicul impact și mediatizarea au dat naștere unei cavalcade de acuze similare.

Un scurt timeline, 2017-2018

19 februarie 2017: Susan Fowler, angajată a companiei Uber, a publicat un articol despre anul „foarte, foarte bizar” pe care l-a avut în cadrul companiei Uber, în care descrie o cultură toxică la locul de muncă în care hărțuirea sexuală și comportamentul incorect față de femeile angajate erau la ordinea zilei. Eseul a provocat demisia co-fondatorului și CEO al Uber, Travis Kalanick, și concedierea altor douăzeci de angajați, presupuși a fi fost implicați în acest scandal. Piesele de domino au început să cadă cu repeziciune pentru că, imediat după acest scandal, mai multe companii din Silicon Valley și-au înlăturat directorii executivi, în urma unor acuzații similare.

1 aprilie 2017: The New York Times publică un articol în care detaliază acuzațiile a cinci femei de hărțuire sexuală și comportament neadecvat împotriva prezentatorului Fox News Bill O’Reilly. Președintele Donald Trump îl apără pe O’Reilly, spunînd că nu crede că „Bill a făcut ceva rău”, însă O’Reilly este în cele din urmă demis, aproape trei săptămîni mai tîrziu, în pofida faptului că a negat acuzațiile.

5 octombrie 2017: The New York Times publică un articol în care detaliază zeci de ani de acuzații de hărțuire sexuală împotriva lui Harvey Weinstein. Actrițele Rose McGowan și Ashley Judd se numără printre vocile acuzatoare. Ulterior, Weinstein a venit cu scuze publice, invocînd cultura anilor ’60 și ’70, cînd „toate regulile despre locul de muncă și comportament erau diferite”, insistînd însă asupra faptului că toate întîlnirile au fost consensuale.

8 octombrie 2017: Weinstein este concediat din funcția deținută la Weinstein Company.

12 octombrie 2017: Roy Price, șeful Amazon Studios, este suspendat din funcție după ce producătorul Isa Hackett îl acuză de hărțuire sexuală. (Hackett depusese mărturie pentru prima dată în 2015). Price a demisionat cinci zile mai tîrziu, pe 17 octombrie.

16 octombrie 2017: Ia naștere mișcarea #MeToo după ce Alyssa Milano a transmis un mesaj pe Twitter, încurajînd oamenii să vorbească despre hărțuirea sexuală și abuzurile suferite. Curînd se produce un fenomen internațional – în Franța ia naștere #BalanceTonPorc”, iar în țările arabe, #Ana_kaman (traducerea englezescului MeToo).

18 octombrie 2017: Gimnasta McKayla Maroney scrie pe Twitter despre agresiunea sexuală la care a fost supusă de Larry Nassar, medicul său sportiv. La scurt timp, au apărut peste 150 de acuze similare contra medicului. În ianuarie 2018, Nassar a fost condamnat la o pedeapsă între 40-175 de ani de închisoare pentru abuz sexual.

19 octombrie 2017: Lockhart Steele, directorul editorial al Vox Media, este concediat pentru hărțuire sexuală. În aceeași săptămînă au apărut acuzații de abuz sexual împotriva lui John Besh (prezentator TV și chef american), regizorului James Toback, fotografului de modă Terry Richardson, editorului Artforum Knight Landesman și jurnalistului Mark Halperin. Lista continuă să crească: potrivit unei analize realizate de Vox, peste 200 de celebrități, directori executivi și politicieni au fost acuzați de comportament sexual necorespunzător.

29 octombrie 2017: Anthony Rapp povestește, pentru BuzzFeed News, cum că Kevin Spacey i-a făcut avansuri sexuale pe cînd avea 14 ani. Drept replică, Spacey anunță că este gay, susținînd că nu își amintește întîlnirea cu Rapp. „Dar dacă m-am comportat așa cum descrie el, îi datorez cele mai sincere scuze pentru ceea ce ar fi fost un comportament de beție profund nepotrivit și îmi pare rău pentru resentimentele pe care le descrie și pentru că le-a purtat cu el în toți acești ani”, scrie Spacey. În zilele și lunile care au urmat, mulți alți bărbați i-au adus acuzații. Un an mai tîrziu au fost înregistrate șase cazuri deschise de agresiune sexuală împotriva lui Spacey în Regatul Unit.

11 ianuarie 2018: Cinci femei îl acuză pe James Franco de comportament „nepotrivit”, într-un articol din L.A. Times. Prima acuzație vine cu cîteva zile înainte, în seara decernării Globurilor de Aur, cînd actrița Violet Paley își postează pe Twitter experiențele cu Franco. James Franco răspunde acuzațiilor din Late Show cu Stephen Colbert: „Nu vreau să le închid gura în nici un fel. Cred că este un lucru bun, pe care îl susțin”, spune Franco. Franco cîștigă un Glob de Aur pentru rolul din The Disaster Artist, însă va fi ignorat de Premiile Academiei.

3 februarie 2018: Într-un articol din The New York Times, Uma Thurman povestește despre o noapte cînd Harvey Weinstein a avut un comportament agresiv, cu tentă sexuală, într-o cameră de hotel din Londra. Thurman povestește, de asemenea, experiența îngrozitoare din timpul filmărilor pentru Kill Bill, susținînd că regizorul Quentin Tarantino a constrîns-o să facă o cascadorie periculoasă. Într-un interviu pentru Deadline, Tarantino a numit incidentul „unul dintre cele mai mari regrete” din viața sa.

25 mai 2018: Harvey Weinstein se predă autorităților din New York pentru a se confrunta cu acuzații de viol legate de o acuzație a Luciei Evans.

25 iunie 2018: Un studiu al firmei Temin & Co din New York demonstrează amploarea impactului mișcării #MeToo, dezvăluind că cel puțin 417 directori și angajați de rang înalt au fost demascați, în ultimele 18 luni, acuzații care au crescut după cazul Weinstein. Raportul mai precizează că 193 dintre cei acuzați au demisionat sau au fost concediați, 122 au fost suspendați și 69 nu au fost în nici un fel afectați.

26 iulie 2018: Un articol din The Atlantic susține că acuzațiile de abatere sexuală au pus capăt unui număr de 25 de campanii politice în 2018, atît în Partidul Democrat, cît și în cel Republican.

Iar povestea continuă...

(surse: BBC, CNN, www.refinery29)

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

balena cu cocoasa islanda foto shutterstock
Imagini spectaculoase de la o luptă dintre orci ucigașe și balene cu cocoasă. Unde s-a petrecut confruntarea VIDEO
Imagini spectaculoase au fost date publicității de cercetătorii americani, de la confruntare dintre mai multe orci ucigașe și balene cu cocoașă. Astfel de lupte sunt suprinse destul de rar.
facturi
Facturi mai mici la curent și gaze: 15 sfaturi practice de la specialiști
Românii își pot reduce facturile la energie electrică și gaze naturale dacă aplică 15 recomandări de economisire a energiei, ce pot fi puse în practică la nivel individual și instituțional.
Mark Higgins primul din dreapta jos dupa stabilirea recordului mondial pe Transfagarasan foto arhiva personala jpeg
Mark Higgins, recordmenul mondial de viteză pe Transfăgărășan: „E un drum fantastic” EXCLUSIV
Pilotul britanic Mark Higgins, deținătorul recordului mondial de viteză pe Transfăgărășan din 2018, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre experiența sa din România.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia