Meseria de consumator

Publicat în Dilema Veche nr. 189 din 24 Sep 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Să luăm în serios, în calitatea noastră de consumatori, sfaturile care ni se dau: să citim etichetele şi broşurile cu modul de întrebuinţare a produselor pe care le cumpărăm. În magazin, dacă citim, de pildă, ingredientele dintr-un iaurt sau dintr-o conservă oarecare, dăm peste tot felul de cuvinte şi simboluri necunoscute: E 252, E 325, acid nu ştiu de care, minerale nu ştiu cum etc. Nici dacă am avut 10 la chimie în şcoală, nu pricepem. Aşa încît, dacă vrem cu adevărat să ştim pînă la ultimul detaliu ce îngurgităm, trebuie să lăsăm momentan produsul în raft şi să dăm fuga la o enciclopedie, o wikipedia, ceva, sau măcar pe site-urile Oficiilor pentru Protecţia Consumatorilor din diverse ţări europene (adică să mai ştim şi limbi străine) pentru a ne lămuri. Manualele de instrucţiuni pentru electrocasnice sînt, şi ele, pline de termeni tehnici - aşa că iar enciclopedie, iar căutat informaţii şi explicaţii... Şi toate astea iau timp. Dacă nu credeţi, luaţi, vă rog, de citiţi toate - dar toate - broşurile cu instrucţiuni ale obiectelor pe care le aveţi în casă şi toate etichetele alimentelor din frigider. Căutaţi apoi în dicţionare şi enciclopedii cuvintele pe care nu le-aţi înţeles (sau, mă rog, puteţi aplica şi metoda "sună un prieten", mai ales dacă a fost bun la chimie sau fizică). Cronometraţi timpul consumat şi numărul de pagini citite. Vă garantez că veţi ajunge la concluzia mea: în zilele noastre, a fi consumator a devenit o adevărată meserie, care necesită - ca orice meserie - o bună pregătire "de specialitate"... ( M. V. )

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Când s-a făcut diferența între Nicușor Dan și George Simion: „Totul s-a decis în ultima săptămână de campanie”
Expertul în comunicare Radu Delicote consideră că diferența între cei doi candidați la postul de președinte s-a făcut în ultima săptămână. Deși tactica celor doi a fost oarecum asemănătoare.
pnl jpg
Reprezentanții PNL îl văd pe Nicușor Dan președinte și după numărarea voturilor. „România a demonstrat că este o țară cu democrație solidă”
Reprezentanții PNL s-au arătat convinși, în cadrul unei conferințe de presă, că Nicușor Dan va câștiga alegerile prezidențiale, și că procentele date de exit-poll-uri vor fi confirmate și de numărătoarea voturilor. Aceștia au apreciat și prezența consistentă a românilor, la vot.
Kelemen Hunor   seful UDMRFOTO Facebook Kelemen Hunor jpg
Kelemen Hunor, despre rezultatule exit-poll-urilor la alegerile prezidenţiale: „Sper ca acest rezultat va rămâne”
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, s-a declarat, duminică seară, bucuros de rezultatele exit-poll-urilor la alegerile prezidenţiale, dar a arătat că trebuie aşteptată numărătoarea voturilor.
dominic fritz, usr, captura video jpg
Liderul USR, Dominic Fritz: „România a dat dovadă de un sistem imunitar democratic extraordinar”
Bucurie şi la sediul USR după anunţarea primelor rezultate ale exit poll-ului, unde noul lider al Partidului, Dominic Fritz a făcut declaraţii.
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Rezultatele Exit Poll, explicate de un cunoscut analist: „Acești oameni s-au mobilizat și au ales”
Analistul politic Cristian Hrițuc avertizează că viitorul președinte va avea o misiune complicată. Recomandările sale pentru noul șef de la Cotroceni: un nou guvern, condus de preferat de Ilie Bolojan, dar și o mare atenție spre nevoile românilor ce se simt abandonați.
George Simion se declară câștigătorul alegerilor prezidențiale după anunțarea rezultatelor exit-poll, în București. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
George Simion se declară câștigătorul alegerilor din România. Mesajul liderului AUR după apariția primelor rezultate: „Revendicăm victoria în numele poporului român””
George Simion, liderul AUR și candidat la alegerile prezidențiale, a făcut primele declarații duminică seară, după închiderea urnelor și afișarea rezultatelor exit-poll. În confruntarea finală cu independentul Nicușor Dan, Simion a declarat: „Este victoria lui Călin Georgescu”.
Imagine WhatsApp 2025 05 18 la 20 47 02 54aa42a9 jpg
Ce scrie presa internațională despre rezultatele alegerilor prezidențiale din România după sondajele la ieșirea la urne
Nicușor Dan conduce în alegerile prezidențiale din România, potrivit sondajelor la ieșirea la ieșirea din urne, așa că haideți să aruncăm o privire asupra politicilor sale cheie, scrie BBC.
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicușor Dan, primele declarații după rezultatele exit-poll: „Să ne bucurăm cu toții de țara asta și de mâine, toți împreună”
La scurt timp după publicarea rezultatelor exit poll-ului de la ora 21:00, care îl plasează pe primul loc la nivel național în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025, Nicușor Dan a oferit primele declarații publice.
George Simion se declară câștigătorul alegerilor prezidențiale după anunțarea rezultatelor exit-poll, în București. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
George Simion nu recunoaște rezultatele exit-poll-urilor și se declară învingător: „Am câștigat! Redau puterea românilor!”
George Simion nu este favorit în exit-poll-uri, dar susține că este câștigător. „Voi fi președintele tuturor românilor”, spune liderul AUR.