Mentalitatea şi cîţiva centimetri

Andreea TINCEA
Publicat în Dilema Veche nr. 151 din 15 Dec 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

De şaisprezece ani, egalitatea şanselor se zbate să ajungă în conştiinţa românilor ca principiu democratic fundamental, reuşind doar să fie întoarsă pe faţă şi pe dos, în campaniile politice sau pe buzele parlamentarilor. Atît de mult a fost fluturată pe sub nasul naţiunii încît s-a dezgolit de substanţă şi adevăr. Ne căutăm prin buzunare de egalitatea şanselor, cînd vrem să ne tratăm, cînd avem nevoie de reprezentare în faţa autorităţilor, în faţa examenelor naţionale, a ghişeelor publice sau cînd încercăm să intrăm în clădiri inaccesibile. Ne zbatem, mai mult sau mai puţin activ, să fim trataţi cum se cuvine. Persoanele cu dizabilităţi nu au nevoie decît de accesul liber de care dispune oricare cetăţean român. "Ar trebui pur şi simplu să amplaseze lîngă o cabină telefonică normală şi una pentru utilizatorii în fotoliu rulant. E nevoie doar de cîţiva centimetri în plus!" - îmi spune Crina Ţugui, utilizator de fotoliu rulant. Aproape o jumătate de secol am ascuns copiii cu dizabilităţi, am exilat persoanele cu traume post-accident, am abandonat şi am acoperit imperfecţiunea. E de înţeles trauma identitar-comportamentală naţională: unora li s-a refuzat condiţia de persoană cu dizabilităţi şi accesul liber la viaţa comunităţii, altora li s-a aplicat normarea conduitei: handicapul trebuie curăţat sau ascuns! Orice comunitate este alcătuită din chipuri. A reprima pe oricare dintre acestea înseamnă a pierde din identitate! Societatea contemporană suferă de boli şi hibe multiple, de asemenea, dar bolnavul nu poate fi reabilitat fără efort din partea sa. Integrarea în UE va însemna lupta împotriva discriminării persoanelor cu dizabilităţi prin spaţii publice accesibile, depăşirea ignoranţei publice cu campanii de sensibilizare şi conştientizare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Integrarea socială prin educaţie, reprezentarea şi autoreprezentarea, combaterea discriminării, încurajarea recuperării unei vieţi active, apariţia legislaţiei care să îndreptăţească categoria socială a dizabilităţilor să iasă la lumină sînt demersuri care vor acţiona asupra întregii comunităţi. Chipurile acestea trăiesc printre noi, alături de noi. Ordinea ar fi - după cum mi-a spus Gabriela Mureşan, utilizator de fotoliu rulant -, mai întîi "schimbarea atitudinilor, a mentalităţii..., apoi vin şi rampele". Să tragem cu ochiul puţin afară şi vom observa ce înseamnă să tratezi cu respect orice fiinţă umană, conform principiilor democratice pe care ne batem cu pumnii în piept că le susţinem. Combaterea discriminării, avînd ca ţintă dizabilităţile, va deveni o prioritate, alături de toate celelalte probleme ale României. Să rămînem în stare de veghe, cu ochii larg deschişi este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă: trebuie să schimbăm mentalităţi!

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Un nutritionist, specializat în pierderea în greutate, dezvăluie „cea mai ușoară rețetă de mic-dejun sățios”, sub 200 de calorii VIDEO
Micul-dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, iar o masă nutritivă poate furniza energia de care organismul are nevoie. Un nutriționist a publicat pe Tik-Tok rețeta celui mai sănătos și sățios mic-dejun, care nu îngrașă.
image
România, fără plan pentru o pană de curent masivă. Cum sunt pregătiți austriecii: „Elevii au primit din 2023 informări cu măsurile”
În ultimele săptămâni, din cauza caniculei, în mai multe zone din România s-au înregistrat fluctuații de curent electric. Dacă austriecii sunt pregătiți constant pentru o pană de curent masivă, nu același lucru se poate spune despre români.
image
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
O primărie a reușit performanța de a anula munca de ani de zile a unei organizații și a mai multor comunități locale dornice să creeze un geoparc UNESCO în România, al cărui ambasador este chiar britanicul Charlie Ottley, cunoscut drept cel mai mare promotor al imaginii țării noastre peste hotare.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne