Maria, Gheorghe şi americanii

Publicat în Dilema Veche nr. 152 din 22 Dec 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ce caută turiştii străini într-un Maramureş cu orice preţ tradiţional? Evident, covoare şi scoarţe făcute de mînă, porţi din lemn, case aşijderea, colinde şi ceteraşi, biserici vechi... În Poienile Izei, se poate găsi cîte puţin din toate, cu excepţia porţilor (care sînt în număr mare la Bîrsana, deşi părintele de acolo spune că cele de acum nu mai păstrează mare lucru din adevăratul spirit...). În privinţa ţesăturilor, femeile din zonă ştiu, în continuare, meşteşugul: nici o mamă care se respectă nu şi-ar da fata fără să o înveţe să coasă cămaşă, să ţeasă şi să facă pîine-n casă. Zestrea există în continuare, fetele trebuie să ducă bărbatului lenjerie de pat, dar şi covoare din lînă vopsită în culori vegetale (în care sînt specializate mai ales femeile din Botiza). Sînt şi în Poienile Izei doamne meştere într-ale cusutului şi ţesutului, precum Maria Tomşa, în vîrstă de 74 de ani, într-o casă cu totul din lemn, cu un interior aproape leit celui de la Muzeul satului. Există, în casă, o întreagă cameră lucrată de bătrîna doamnă, şi ea frumoasă, indiferent de riduri, în acelaşi stil maramureşean. De altfel, puţine zile trec fără ca Maria să se aşeze la tiară (războiul de ţesut). N-or fi toate chiar cu motive perfect tradiţionale (se mai strecoară şi cîte un chip de-al lui Iisus într-un stil mult prea contemporan, să zicem), dar, una peste alta, atmosfera se creează. De altfel, cei doi bătrînei (Maria şi soţul ei, Gheorghe, cam hîtru) au şi o altă poveste. S-a nimerit ca cei doi soţi, altfel bine-situaţi, să nu fie binecuvîntaţi de Dumnezeu cu copii. Aşa ceva e mare tristeţe în Poienile Izei, pentru că rişti să-ţi piară numele (a mai fost un om în sat care a păţit acelaşi lucru, şi, ca să nu fie uitat, a făcut o cruce mare şi a pus-o tocmai în vîrful Măgurei, iar acum toată lumea face pelerinaj pînă la ea, cu popă şi icoane, în fiecare an, de Rusalii). Totuşi, ceasul rău nu a ţinut la infinit, pentru că, pe vremea lui Ceauşescu, pe cînd aveau vreo 35 de ani, Maria şi Gheorghe s-au trezit cu un cuplu de americani, cu vreo 10 ani mai tineri decît ei, care-şi dădeau doctoratul în etnografie românească. Aceştia, Joel şi Susan, aşa de bine s-au înţeles cu maramureşenii, încît au devenit un fel de copii neoficiali ai lor: au rămas în relaţii pînă în ziua de azi, le trimit bani, în timp ce Maria şi Gheorghe le împodobesc casele americane cu ştergare de-ale lor. ( I. P. )

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
EXCLUSIV Bruce Lincoln, profesor, discipol și fost student al lui Mircea Eliade: „Admirația lui pentru mișcarea legionară m-a tulburat mult“
Articole și documente din perioada anilor ’30, în care filosoful român Mircea Eliade își declara simpatia față de Garda de Fier, au ajuns în posesia discipolului său, Bruce Lincoln, astăzi un emerit profesor american.
image
Dependența de ecrane a copiilor, vindecată în doar două săptămâni. Ce ar trebui să facă părinții. Soluția specialiștilor danezi
3 ore pe săptămână în fața ecranelor și nu mai mult! De atât au nevoie copiii pentru a se dezvolta sănătos din punct de vedere psihic și emoțional. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de specialiștii unei universități de prestigiu din Danemarca.
image
Care sunt cele mai bune companii aeriene din lume în 2024. Care au cele mai puține anulări și întârzieri
Blocajul informatic de vineri ne-a determinat să căutăm care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume, premiate pentru cele mai puține anulări și întârzieri.

HIstoria.ro

image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.