Marcus Iunius Brutus

Valentin BOTTEZ
Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Marcus Iunius Brutus jpeg

Marcus Iunius Brutus a fost unul dintre actorii principali ai evenimentelor de la sfîrșitul Republicii, mai precis din timpul conflictului taberei senatoriale cu Cezar, după eliminarea lui Pompei el preluînd conducerea opoziției față de dictator.

Principala problemă în cunoașterea personajului este cauzată de surse. Acestea sînt destul de puține și sumare, iar Brutus este menționat doar în desfășurarea evenimentelor, beneficiind rar de cîteva rînduri în plus, precum descrierea pregătirii complotului de către Cassius Dio – care începe însă prin a-i reproșa lui Brutus și conspiratorilor că nu înțelegeau necesitatea regimului monarhic. Evident, Dio scria din perspectiva aristocratului și a politicianului, într‑un moment cînd statul roman era, de facto, o monarhie. Plutarh, un membru al aristocrației locale din Chaeronea,  îi dedică lui Brutus o carte întreagă în ale sale Vieți paralele, unde îi creionează un portret flatant, de om educat și erudit (fapt confirmat de Cicero în De claris oratibus), susținător al principiilor morale în politică, patriot în întreprinderea sa de a-l elimina pe Cezar, proclamat dictator pe viață, chiar dacă dictatura era o magistratură limitată în timp la șase luni. Cu tot elanul său filosofic însă, Plutarh are grijă să evite posibila mînie a autorităților romane care în mod cert nu apreciau sentimentele antimonarhice, menționînd că monarhia era necesară, iar victoria ei fusese sancționată de zei.

Aceste trăsături ideale însă nu trebuie să ne facă să uităm că Brutus era totuși un politician de frunte, cu o carieră pe măsură (fusese asistentul guvernatorului Ciprului, cvestor în Cilicia, guvernator al Galiei Cisalpine și pretor). De asemenea, deși luptase alături de Pompei la Pharsalos, el este iertat și chiar promovat de Cezar. Deși textele sugerează că în acel moment l-ar fi salvat mama sa Servilia, care avusese o relație cu Cezar (Plutarh menționează chiar posibilitatea ca Brutus să fi fost rezultatul acestei relații, ceea ce este greu de crezut), reiese clar că Brutus era un politician de succes, charismatic, apreciat chiar și de inamici.

Momentul în care se implică decisiv în lupta pentru puterea supremă este acela al asasinării lui Cezar (15 martie 44 î.Hr.). În ciuda semnelor potrivnice (deși romanii sînt adesea înfățișați în filme și în literatură ca fiind foarte raționali și sobri, asemenea tuturor societăților din vechime, religia și productul ei secundar, superstiția, erau omniprezente în viața lor), Cezar ajunge în sala unde se ținea ședința Senatului, nu în curia din For, ci în complexul de clădiri ce țineau de teatrul lui Pompei. Complotiștii se strîng în jurul lui Cezar, în timp ce Marcus Antonius este ținut de vorbă în afara clădirii, unde așteptau, în caz că era nevoie de intervenție, gladiatorii lui Albinus, unul dintre conspiratori. În urma refuzului unei cereri făcute ca pretext, conspiratorii încep să îl înjunghie pe dictator, care încetează să se mai opună cînd îl vede pe Brutus între ucigași.

Odată înlăturat dictatorul, conspiratorii aveau nevoie de sprijinul publicului și de aceea pleacă să își anunțe fapta pe Capitoliu, centrul religios al statului roman, însîngerați și cu armele în mîini. Vorbind despre uciderea lui Cezar ca de singura cale de a asigura libertatea cetățenilor, Brutus cîștigă imediat simpatia poporului deja strîns în număr mare. Deși astfel își asigurase puterea, gruparea lui Brutus făcuse deja o greșeală fatală – nu îl omorîse și pe Marcus Antonius, principalul general al lui Cezar și adversar declarat al taberei senatoriale, care avea în acel moment la dispoziție și armatele fostului conducător. Ba mai mult, se înțeleg cu el și îi permit să țină discursul la înmormîntarea lui Cezar. Antonius prezintă hainele însîngerate ale dictatorului, întorcînd opinia publică împotriva grupării lui Brutus, care din eroi devin dușmani publici și părăsesc Roma și, după un timp, Italia. Vor organiza rezistența pînă în 42 î.Hr., cînd sînt înfrînți la Philippi, în Macedonia. Astfel, în ciuda inteligenței și a experienței în treburile publice, Brutus este distrus chiar de scrupulele sale morale, care îi aduseseră marea popularitate politică de care beneficia și care l-au determinat să nu ducă pînă la capăt lovitura de stat prin eliminarea tuturor partizanilor lui Cezar. În fruntea acestora era Marcus Antonius, care nu le-a răspuns cu aceeași generozitate și s-a luptat pînă ce toți membrii grupării senatoriale au fost eliminați sau subordonați.

Brutus rămîne, așadar, un personaj controversat, erou tiranicid pentru elita senatorială a vremii, însă condamnat de istoria scrisă de învingători ca ucigaș al părintelui primului împărat, Octavian Augustus. 

Valentin Bottez este conferențiar univ. dr la Facultatea de Istorie a Universității din București.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.