Manualul, pe înţelesul cititorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Manualul, pe înţelesul cititorilor jpeg

Clasa a V-a, 11 ani 

● „Să nu conţină greşeli de ortografie şi să înţeleg ce mi se cere deoarece, în clasa a III-a sau a IV-a, nu înţelegeam, aşa că am lăsat exerciţiul şi am făcut ce am ştiut. Iar în ziua următoare doamna învăţătoare mi-a pus «temă neefectuată», şi nu mi-a părut bine.“ (David Cîrstea)

● „Mi-ar plăcea ca manualele să fie digitale şi să aibă răspunsurile incluse, în caz că nu ştiu un exerciţiu. Dar, dacă asta nu ar fi posibil, măcar manualele din viitor să arate prietenos. Aş mai vrea ca manualul de istorie să-l aibă pe Ştefan cel Mare pe copertă.“ (Costin Dobre)

● „Manualul de română să conţină şi cîteva fragmente din O vară cu Isidor de Veronica D. Niculescu. Şi să existe acolo şi o poză cu un condor, care scrie pe foi de bloc de desen sau stă cocoţat pe un vîrf de munte.“ (Florina Pîrjolescu)

● „Manualul ideal este tableta. Aş vrea o tabletă pentru toate orele, mai puţin pentru ora de matematică, fiindcă, dacă facem un calcul, tableta ne va da şi răspunsul, şi nu e bine! La ora de română, am putea citi, direct de pe tabletă, tot felul de cărţi.“ (Sofia Şerbu)

● „La limba română, mi-aş dori un manual care să fie scris sub forma unei poveşti. Şi să existe un exerciţiu, la final, în care să termini tu povestea. Să aibă exerciţii în care să compui un text după o imagine şi exerciţii de făcut desene care să reprezinte ceea ce citim.“ (Maria Vlad)

● „La română, mi-ar plăcea un manual cu CD şi cu multe activităţi. Ar avea imagini pe copertă: o fetiţă se plimbă cu bicicleta printre litere, iar în carte ar fi vorba despre această fetiţă care trece peste greutăţi: subiectul, atributul… La sfîrşit, fetiţa să ajungă cu bicicleta la finish.“ (Bianca Mincu)

● „Manualul ar trebui să fie ca un al doilea profesor. Trebuie să te facă să înveţi singur, nu să fii obligat de cineva. Învăţătura e un lucru frumos şi trebuie să ne bucurăm de ea.“ (Robert Borcan)

● „Pe prima pagină să aibă un emoji care se gîndeşte şi un norişor cu gîndul său. El se gîndeşte la un calcul matematic sau la o propoziţie de la ora de română.“ (Robert Rădulescu)

● „Să fie o carte drăguţă, cu mîini şi cu picioare, să ne facă să umblăm după ea, să ne atragă ca un magnet, iar noi să ne bucurăm de ea la nebunie. Poate să aibă o kendama pe copertă!“ (Miruna Albu)

● „Manualul de română să conţină poveşti, proverbe, explicaţii. Pe copertă l-ar avea pe Ion Creangă, scriind la lumina lumînării. Manualul de matematică să aibă explicaţia problemelor, folosul lor, «Ştiaţi că…», recapitulări. Pe copertă ar fi o fată care învaţă o altă fetiţă, mai mică.“ (Sarah Dinu)

● „Mi-ar plăcea un manual cu multe texte interesante şi cu un CD pe care să avem şi jocuri. Iar pe copertă să fie imaginea unei clase, în timpul pauzei, şi un copil care se uită în manual, chiar dacă e pauză.“ (Anca Moise)

● „În clasa a IV-a, am avut un manual pe care l-am îndrăgit. Era un manual de istorie, destul de gros, cu pagini aerisite şi colorate. Fiecare domnitor avea un fel de capitol, doar pentru el, cu biografia lui, prezentată pe scurt. Exista şi o rubrică «Ştiaţi că…?», în care apăreau informaţii mai puţin ştiute, dar foarte interesante.“ (Alexia Antemir)

● „Nu-mi plac cărţile «necomplete», fără teorie şi fără recapitulare. După mine, acelea nu se pot numi manuale. “ (Andrada Boancă)

Clasa a VII-a, 13 ani 

● „În manual ar trebui să intre poeziile unor scriitori în viaţă, astfel arta poeziei ar fi încurajată, deoarece, din cauza lipsei de profit, nimeni nu mai vrea să fie poet. Poezia este baza creativităţii, unul dintre puţinele lucruri cu care ne naştem toţi, dar aceasta moare cînd creştem.“ (Anisia Tănase)

● „Să nu mai fie aşa de greu, filele să fie mai fine. Şi să aibă informaţii potrivite, nu multe şi fără sens. Să conţină imagini, ca să înţelegem lecţia – pentru a reţine mai bine ne trebuie cîmp vizual.“ (Cristina Matara)

● „Să fie un manual care să te facă fericit atunci cînd îl vezi, astfel încît în prima zi de şcoală să nu aştepţi manualele doar pentru că ţi-ai luat un ghiozdan cu tine. Să le aştepţi pentru că vrei să le răsfoieşti imediat ce le primeşti.“ (Mara Tîrtan)

● „Un manual simplu, subţire, minimalist, cu lecţii scurte, scrise în ordine, cu marcarea lucrurilor importante pe care trebuie să le reţinem pentru lucrări.“ (RareȘ Toma)

● „Poeziile ar avea un loc important. Manualul ar trebui să conţină mai multe fragmente din autorii tineri, care sînt subestimaţi, deşi unii sînt geniali. Poate şi nişte fragmente din Stephen King.“ (Daria Manole)

● „După părerea mea, un manual perfect are toate foile şi ambele coperţi. Şi, dacă se poate, fără alte desene sau cuvinte scrise în plus. Însă acest lucru ţine numai de elevii care îl folosesc şi de trecerea timpului, care-şi pune amprenta pe hîrtie.“ (Luca Pleşa)

Clasa a X-a, 16 ani

● „Succint şi clar, uşor de înţeles pentru toată lumea, cu informaţii care i-ar acapara pe copii, cu multe deschideri culturale. Acest manual ar trebui să-i permită elevului să gîndească liber, nu i-ar impune bariere şi i-ar oferi posibilitatea de a face conexiunea cu realitatea.“ (Alexia Danciu)

● „Un singur manual nu ne poate mulţumi pe toţi. Dacă ar exista, ma-nualul ideal ar trebui să cuprindă informaţii utile, care să ne fie de folos în viaţa reală. Ar trebui să ne insufle pasiunea pentru cunoaştere şi să nu ne îndoctrineze.“ (Ioana Petroşel)

● „Cu multe desene explicative, de exemplu, la fizică sau la biologie, se înţelege mult mai bine lecţia. Paginile împărţite în două coloane obosesc ochii, fiindcă litera e prea mică şi nu te face să vrei să citeşti tot. Dacă manualele ar fi împărţite în două sau trei volume, adică unul pe semestru, în zilele cu multe obiecte ghiozdanul n-ar mai fi aşa de greu.“ (Gabriel Pascu)

● „Ceva care să te scoată din starea aceea de melancolie, latenţă, somn, hai să se termine şi ora asta odată!“ (Mihai Răileanu)

Clasa a XI-a, 17 ani

● „Cea mai importantă idee legată de manuale este reîmprospătarea acestora. Să scăpăm odată de programele alea învechite, care sînt analizate an de an de «specialiştii în educaţie». La matematică, cel puţin, nu s-a schimbat nimic din ’80 încoace. În loc de sute de exerciţii mecanice, care se fac doar după o formulă, nici aia înţeleasă de toţi, ar trebui să existe mult mai multe idei legate de istoria matematicii, contextul în care a fost descoperită o anumită teoremă, ce a stat la originea unor idei. Materia ar trebui organizată sistematic – o coordonare cronologică poate ajuta mai bine înţelegerii unei noţiuni. Trebuie introduse legături între discipline. Tot ce aduce era noilor tehnologii ar trebui să fie prezent în manuale.“ (Andrei Mihalcea)

● „Cred că manualul ar trebui să nu te facă să te simţi inferior în faţa informaţiilor încă neasimilate, să nu te simţi ca un dislexic. Să fie mult mai pe înţelesul elevilor, cu explicaţii simple, chiar dacă sînt folosiţi termeni de specialitate. Ar trebui să te ajute să îmbrăţişezi idei noi.“ (Laura Anton)

● „Informaţiile să fie actualizate în fiecare an sau cînd este cazul. Aş vrea să avem exemple din viaţa reală, cît mai pe înţelesul nostru, pentru că vrem să ştim cum să acţionăm într-o lume reală, nu într-o lume ideală.“ (Andreea Iacov)

● „În manualul ideal m-aş putea cufunda: ar fi un portal care m-ar putea trimite într-o lume cu tematica lecţiei respective. Cum ar fi să vizitezi dinozaurii, la ora de biologie, sau să te întîlneşti cu marii clasici, la ora de română?!“ (Raluca Elena Caliţa)

● „Aş vrea să-mi fie atît de drag manualul de limba română, încît să-mi pară rău pentru o pagină ruptă sau pentru o mîzgălitură apărută acolo.“ (Bianca Gavrilă)

● „Pentru mine, manualul ideal nu este reprezentat de nici o carte pe care ministerul ţi-o bagă pe gît. Profesorul este, pentru mine, cel mai bun manual. Cred că la nici o materie nu avem nevoie de manual, scris de unul sau de mai mulţi autori, o carte care conţine, oricum, informaţii pe care le putem găsi mult mai uşor în mediul virtual. Niciodată un manual nu te va ajuta să înţelegi o anumită lecţie, pentru că manualul n-o să discute niciodată cu tine despre nelămuririle tale. Îmi respect profesorii fiindcă au ales să ne înveţe lucruri fundamentale. Îmi doresc ca, pe viitor, să nu mai existe nici un manual în şcoli.“ (Andrei Tănăsescu)

Clasa a XII-a, 18 ani

● „În cei 12 ani de şcoală, nu m-am împăcat prea bine cu manualele, pe care le am folosit de nevoie. De cele mai multe ori, le uitam acasă. De aceea, la finalul anului, aveam mereu manualele ca noi. Nu m-au atras, pur şi simplu. Dar aş deschide cu drag un manual în care să apară desene interesante, nu de duzină, nici puerile, care să aibă pagini cu spaţii goale, în care noi să notăm idei sau să facem mîzgăleli, să conţină lecţii într-un limbaj mai puţin academic, eventual, un tutorial, care să ne înveţe cum să înţelegem mai repede materia.“ (Ştefania Mocanu)

● „Mi-am lăsat acasă cărţile, am luat numai caietele, fiindcă, din cauza greutăţii, mi-am deformat coloana vertebrală. Dar aş vrea ca un manual să nu mai aibă informaţie greoaie, multă, parcă îndesată în pagini, ca să fie acolo. Fără imboldul unui profesor, nu cred că ar mai deschide cineva vreun manual.“ (Aida Roşca)

pagină realizată de prof. Mihaela NICOLAE, Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Buzău

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.