Manualul... la vedere

Gabriel NICOLAE
Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Manualul    la vedere jpeg

Mă tot uit cum este la alţii – în ţările în care învăţămîntul este considerat performant, manualul, în format tradiţional, rezistă, în general. În şcoală, cartea este, în continuare, considerată esenţială pentru educarea tinerilor. Manualul este o carte sau ar trebui să fie, valoroasă în sine.

Cred că manualul trebuie să existe, ca un reper didactic, fiindcă este nevoie ca informaţia ştiinţifică să fie selectată, esenţializată şi validată. Văd manualul ca pe un fel de punct de întîlnire între elevi şi profesorul lor. Doar că, ţinînd cont de posibilităţile tehnologiei de azi, manualul devine mai neatractiv. În condiţiile în care avem atîtea surse de informaţie, de instruire, manualul clasic pare un fel de Cenuşăreasă. Cred că trebuie reinventat manualul acesta, căruia i se reproşează formula demodată, iar schimbarea să vină odată cu recăpătarea de către elevi a pasiunii de a citi şi a dorinţei de a înţelege, cît mai exact, ceea ce citesc.

La istorie, problema, cred, este legată, în primul rînd, de limbajul supraspecializat, de exprimarea percepută ca „limbă de lemn“ – copiii întreabă permanent ce înseamnă un cuvînt sau altul, nu înţeleg sensul termenilor, rigorile stilului ştiinţific. Poate că lucrurile ar trebui să fie exprimate cît mai simplu, mai clar. Ne-ar trebui un manual mai consistent în idei, în fragmente semnificative, în referiri concrete. Apoi, un manual ar trebui să aibă tot ceea ce i lipseşte astăzi – şi suplineşte profesorul, prin eforturi personale: hărţi, zonă de documentare, filme de epocă, posibilitatea de a intra într-un cabinet performant, în care, ca într-un spaţiu virtual, să poţi recrea ceva din atmosfera timpurilor despre care vorbeşti. S-ar putea gîndi o conexiune între manualul clasic şi toate aceste posibilităţi oferite de noile tehnologii, în ideea de complementaritate. Manualul digital oferă avantajul interactivităţii, precum şi posibilitatea unei autoevaluări mai interesante. Simpla mutare a conţinutului pe un suport digitalizat nu rezolvă însă problema lipsei de talent pedagogic.

Ce se poate face repede, cu cheltuieli minime, dar cu efortul de a înţelege nevoile de învăţare ale noilor generaţii? Un set de hărţi, un set de fotografii, baterii de teste, autoevaluare gîndită atractiv, propuneri de activităţi, deschideri culturale etc. Toate acestea adăugate, în mapă sau CD, unui manual decent, ca informaţie ştiinţifică şi aspect. Un manual pe care să-l poţi aşeza, ca pe orice carte valoroasă, în bibliotecă, la vedere. 

Gabriel Nicolae este profesor de istorie la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Buzău.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

click corfu  4 08 2016 et  jpeg
Insula din Grecia care limitează accesul celor cu bugete mici. „Turiștii săraci” nu mai sunt bineveniți
Corfu, una dintre cele mai populare destinații de vară pentru turiștii români, intră într-o nouă etapă. Autoritățile locale au decis să renunțe treptat la modelul de turism de masă și să atragă, în schimb, un public cu venituri ridicate. Obiectivul: transformarea insulei într-o destinație exclusivis
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca la BSDA 2024 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Solidaritatea devalizatorilor de țară. Toți știau!
Realitatea anilor trecuți, anilor prezenți și să sperăm că nu și viitori este că Nu poate România produce cât pot fura devalizatorii de țară, căpușele politice, guvernamentale, ticăloșii de serviciu aflați permanent în posturile, funcțiile, locurile de unde pot fura din banii publici.
image png
7 moduri de a ameliora durerile de urechi cu soluții naturale, pe timp de vară. Cum să te protejezi de efectele aerului condiționat și de bacteriile din piscină
Vara este sezonul vacanțelor, al înotului și al zilelor petrecute în aer condiționat, însă din păcate este și perioada în care durerile de urechi devin o problemă frecventă.
harta medii peste 5 evaluare nationala 2025 jpg
Rezultate Evaluare Națională 2025. Performanțele elevilor pe județe. Cum faci contestație
Rezultatele examenului de Evaluare Națională 2025 au fot afișate, rata notelor peste 5 fiind de 83,1%. Candidații nemulțumiți de note pot depune cereri pentru a-și vizuaiza lucrarea și a face contestații.
politie italia 0 jpeg
Și-a înjunghiat soția și soacra, apoi a căzut de la balcon. Un român din Italia, arestat pentru tentativă de omor
Un bărbat de 35 de ani, originar din România și stabilit în Italia, a fost arestat pentru tentativă de omor după ce a înjunghiat soția și soacra sa, iar apoi a căzut de la etajul trei în timp ce încerca să le ajungă din urmă.
DNA Galati
Ofițer al Brigăzii de Operațiuni Speciale Pitești, cercetat pentru șantaj. Cum ar fi obținut 120.000 de euro și un BMW
Un ofițer de poliție la Brigada de Operațiuni Speciale Pitești și ofițer de poliție în cadrul I.P.J. Argeș sunt acuzați de șantaj în formă continuată și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.
Monica Tatoiu așteaptă cu nerăbdare vacanța în Sardinia
Curtea Constituțională CCR FOTO Mediafax
CCR, despre primele de final de mandat: „Niciunul dintre judecători nu a solicitat și nu a primit vreo sumă de bani”
Curtea Constituţională a României (CCR) susține că niciunul dintre cei trei judecători care își termină mandatul nu a solicitat primă.
hartie igienica antica jpg
Hârtia igienică înainte să existe. Ce foloseau grecii, romanii, americanii sau asiaticii? Gluma care a trimis America în haos
Hârtia igienică este unul dintre cele mai obișnuite produse din casele noastre, dar puțini știu că a fost motivul unei crize majore în Statele Unite ale Americii în 1973. O simplă glumă a unui prezentator de radio, s-a referit la lipsa acestui obiect din magazine, a declanșat o panică