Mamaie

8 octombrie 2014
Mamaie jpeg

Acum trei ani am divorţat. Aveam de ales între a mă muta singură sau înapoi la părinţii mei. Tata era bolnav de diabet, dar mama se descurca singură cu el. Bunica mea, în schimb, mama mamei, stătea singură într-un apartament de două camere din Berceni. Şi atunci mi-am zis: „Ce sens are să stăm eu singură, ea singură? Mai bine mă mut la ea.“

Mamaie – mi se pare pretenţios să-i zic bunică – are 90 de ani. A lucrat la CAP, apoi s-a mutat cu tataie la Bucureşti şi a fost bucătăreasă. Stă singură de multă vreme. Mama merge des pe la ea, dar se ceartă tot timpul şi nu are răbdare cu ea. Nici după ce a murit tata, acum doi ani, nu s-a pus problema să se mute cu mama, că mama are pisici, iar mamaie urăşte pisicile.

Aşa că m-am mutat eu. Mai întîi am renovat totul, că nu mai făcuse nimic în casă de multă vreme. A fost cu peripeţii. Mamaie nu voia să arunce nimic. Farfurii ciobite, sticle, perii vechi, orice, nu aveai loc în casă deloc. Mi-a luat ceva timp să o conving că nu are cum să aibă nevoie de vechiturile alea şi că, dacă are, acum sînt eu acolo şi o să cumpărăm altele, mai bune. Şi azi mă mai întreabă, cînd îşi aminteşte de ceva, unde e. Îi zic că s-au spart la renovare, dar nu mă crede; ştie că le-am aruncat.

Ne-am acomodat destul de repede una cu alta. Eu lucrez toată ziua – la reprezentanţa unui sindicat italian care ajută românii care au lucrat în Italia să-şi recupereze drepturile financiare, în special să-şi facă dosare de pensie, deci îmi petrec şi toată ziua cu bătrîni – şi o sun din cînd în cînd să văd cum e, ce vrea să îi cumpăr, ce vrea să gătesc. Pînă de curînd, îşi încălzea singură mîncarea la prînz. Uneori ajung foarte tîrziu, dar, oricum, ea adoarme devreme, mai degrabă mă duc să-i închid televizorul, decît să petrecem seara împreună.

În ultimul an, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit. Nu mai iese din casă pentru că merge greu, ţinîndu-se de pereţi, nu mai înţelege nişte lucruri simple şi uită lucrurile recente. Nu mai înţelege banii – nu ştie dacă 500 de lei înseamnă 500.000 sau 5 milioane de lei vechi, trebuie să îi arăt pe bancnote diferenţa – şi nici nu mai ştie ce preţuri sînt, că de cînd stau eu cu ea nu a mai fost la cumpărături. Dacă vede etichete pe mîncarea din frigider (îi cumpăr ce-şi doreşte, cred că la vîrsta ei poate să-şi facă toate poftele), tot timpul se miră că e scump şi-mi zice să nu mai iau. Recent, nu l-a recunoscut pe un prieten vechi care era în vizită la mine, deşi l-a văzut de zeci de ori – şi a început să ţipe să iasă din casă că e un hoţ. Ştie să-ţi spună o mulţime de lucruri despre viaţa ei, cînd era tînără, şi ţine minte să-şi ia medicamentele, dar uită apa deschisă, becurile pornite, aragazul aprins sau, mai rău, uită ochiul deschis, după ce oala i-a dat în foc şi a stins focul. Am început să mă tem pentru viaţa ei. Uneori, dimineaţa, cînd văd din autobuz o maşină de pompieri mergînd spre Berceni, mă sperii că e la noi acasă şi o sun. Şi într-o zi era cît pe ce să fie.

M-a rugat să-i prăjesc peşte, că i-a povestit mama că făcuse, şi e foarte pofticioasă, şi i-am făcut. L-am pus în frigider, că nu a vrut să mănînce atunci, şi m-am dus să mă pregătesc să merg la Operă. Cînd am ieşit din cameră, îmbrăcată de oraş, am găsit-o în bucătărie, prăjind peşte, cu capul atît de aproape de tigaie, încît îi luase baticul foc pe frunte. M-am speriat îngrozitor şi, în primul moment, nu am ştiut ce să fac. Am tras-o pe spate – ea habar nu avea ce i se întîmplă – şi am început să dau cu palmele peste batic ca să sting focul. Ea abia atunci s-a speriat şi a început să ţipe: „Ce-ai cu mine? Lasă-mă!“

N-a păţit nimic, nici nu şi-a ars părul, dar de atunci am început să schimb regulile prin casă. La început, i-am luat butoanele de la aragaz – ori le luam cu mine, ori le ascundeam pe dulap, unde nu poate ajunge –, dar nu făceam decît să o enervez foarte tare, că vedea că lipsesc şi nu ştia de ce fac asta. Nu-şi mai amintea de incidentul cu capul în tigaie – nici aici nu ştiu dacă nu-şi aminteşte pe bune sau doar se preface. Am încercat să-i explic, dar refuza să accepte că nu are voie să umble la aragaz. Seara, găseam că umblase la pîrghiile de la ochiuri. Am început să ascund patentul. Apoi m-a sfătuit cineva să pun la loc butoanele şi să închid gazele direct, că măcar aşa va părea totul normal. Aşa că am închis gazele şi am ascuns cheia – şi patentul – pe dulap. Cînd am ajuns acasă seara, chemase Distrigazul, instalatorul blocului şi pe administrator, că i s-a stricat gazul şi trebuie să i-l repare cineva. Norocul meu e că nu aude prea bine şi am putut să le explic oamenilor în şoaptă de ce nu e gaz. Şi că ei m-au înţeles. Apoi i-am informat şi pe vecini, ca nu cumva vreunul săritor să o ajute. În final, după ce a sunat-o şi sora mea din Belgia şi a rugat-o să nu mai umble la gaz şi să aibă încredere în mine, s-a liniştit. Acum am două vecine care vin pe rînd la prînz şi îi încălzesc mîncarea şi opresc gazul cînd pleacă. Sînt mult mai liniştită.

Dar în afară de lucrurile astea, încerc să-i respect independenţa, atît cît se mai poate, pentru că nu vreau să o tratez ca pe un copil. Nici nu ştiu cîtă pensie are şi nu îi cer nici un ban – e treaba ei ce face cu ea. Mai ales la cîte cazuri văd pe aici, cu oamenii care au muncit 15-20 de ani în Italia şi acum copiii şi nepoţii le iau toţi banii şi toată demnitatea. Uneori mamaie mă cheamă să-mi dea 10 lei sau 50 de lei şi-mi zice: „Ia banii ăştia şi cumpără şi tu nişte îngheţată.“ I-i pun la loc în portofel şi mă duc să iau.

Ea ne-a crescut pe sora mea şi pe mine şi ne-a făcut toate poftele – gogoşi, clătite, frigănele, ce voiam, aia ne făcea, fără să clipească. Mă supăr pe mine uneori că mă enervez şi că nu am mai multă răbdare, mai ales cînd îmi amintesc cîtă răbdare a avut ea cu noi două. Cînd vorbeşti cu un bătrîn ca ea, ai o aşteptare – pentru că arată ca un adult –, să înţeleagă tot ce-i spui, dar trebuie să-mi amintesc mereu că ea nu mai e la fel. Şi că va fi tot mai rău de acum încolo.

Îmi fac griji pentru ea, dar nu pot spune că am o viaţă grea cu ea. Nu aş duce-o niciodată la azil. Cînd iubeşti pe cineva, poţi să stai şi cu Baba Cloanţa, d-apăi cu cineva care te-a crescut şi ţi-a făcut toate poftele. 

B. D., 34 de ani, Bucureşti 

povestit Georgianei Ilie
Foto: Ioana Moldovan

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.
revolutia Portocalie Ucraina, foto wikimedia jpg
22 noiembrie: Revoluția Portocalie din Ucraina. În 1963 a fost asasinat președintele american John F. Kennedy
La 22 noiembrie 2004, zeci de mii de manifestanți s-au adunat în Kiev, protestând împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale. Tot într-o zi de 22 noiembrie a murit singura fiică a lui Stalin, cea care a declanşat un scandat internaţional atunci când a cerut azil politic în SUA.
truck 2920533 1280 jpg
Este obligatoriu să faci asta dacă ești pe drum. În caz contrar, primești amendă până la 50.000 de lei
Începând cu 21 noiembrie 2024, regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare în cadrul sistemului RO e-Transport a fost revizuit, astfel încât să reflecte mai bine gravitatea și frecvența abaterilor.
image png
Val de reacții la adresa Cristinei Șișcanu după ce a declarat că nu lasă familia să intervină între ea și Mădălin Ionescu: „Dar ce ți-au făcut? Sau îi atenționezi aici?”
Cristina Șișcanu a încins din nou spiritele pe internet, în urma unei postări pe care a făcut-o pe Facebook. Vedeta a povestit că atât ea, cât și Mădălin Ionescu, nu au permis niciodată altor persoane să intervină în relația lor, chiar dacă făceau parte din familie.
sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo
lovituri Beirut/ FOTO:AFP
Aviaţia israeliană a bombardat intens sudul Beirutului. Lovituri și în estul Libanului, unde au murit 22 de oameni
Aviaţia israeliană a bombardat pe tot parcursul zilei de jou periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.
amabasada romaniei chisinau
Alegeri prezidențiale 2024. Unde pot vota moldovenii cu cetățenie română
Moldovenii cu cetățenie română își vor putea exercita dreptul electoral în cadrul a 59 de secții de votare, care vor fi deschise timp de trei zile, adică în perioada 22-24 noiembrie.
banner viorel lis png
Viorel Lis, internat de 2 săptămâni în spital. Cât de gravă este situația fostului edil al Capitalei
Vești neplăcute legate de starea de sănătate a lui Viorel sunt făcute de soția sa, Oana Lis. Fostul edil al Capitalei se află internat, pe patul de spital, de mai bine de două săptămâni. Informațiile complete le aflați din rândurile de mai jos.