"Mai pune, stăpîne, mai lasă, jupîne" - un mariaj de diamant

Ioan STOLERU
Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
"Mai pune, stăpîne, mai lasă, jupîne"   un mariaj de diamant jpeg

În sufrageria soţilor Badea, într-o vază mică, stau cîteva flori de grădină, culese de bărbatul care în iarna asta împlineşte 90 de ani. Deşi sînt căsătoriţi de 60 de ani, Nori şi Crăciun – cum le spun apropiaţii – încă îşi mai fac surprize, ca doi tineri îndrăgostiţi. „La două-trei zile mă trezesc că vine cu o floare. Chiar dacă nu o cumpără mereu, o rupe de undeva şi mi-o aduce“ – povesteşte femeia cu mîndrie. Înainte să începem a vorbi, şi-a tras scaunul mai aproape de soţul ei. „Vino mai aşa, că vreau să stau lîngă tine.“

Cei doi s-au cunoscut în Rădăuţi, în 1951, întîmplător, pe stradă, prietena ei cea mai bună fiind atunci cu un ofiţer care avea să-i devină soţ. În aceeaşi seară au fost la film, din grupul lor făcînd parte şi tînărul Crăciun, locotenent în Regimentul 12 Grăniceri Rădăuţi. „Ce mi-ai dat chiştocul ăsta lîngă mine?“ l-a ciupit Eleonora pe însoţitorul prietenei ei. „Eu visam, în tinereţea mea, pînă să-l cunosc, un bărbat înalt, şi el era mai scund“ – îmi mărturiseşte Eleonora, în timp ce soţul, lîngă ea, rîde. A încercat să se mute pe alt rînd în sala de cinema, dar în cîteva clipe a apărut şi Badea. „Măi, ăsta-i iar lîngă mine“ – l-a ciupit, din nou, pe militar. „Însă din aceeaşi seară m-a condus acasă şi m-a sărutat. Mi s-a părut cam...“ „Îndrăzneţ“ – o completează mîndru bărbatul, rîzînd iar. „Aşa, îndrăzneţ, dar a doua zi abia aşteptam să-l întîlnesc.“ Trec cîteva minute de cînd m-am aşezat la masa lor şi abia observ că Nori i-a luat mîna lui Crăciun într-a ei, aproape cum fac adolescenţii în liceu, pe sub bancă.

La drum, cu o pilotă şi două perne

Aşa au pornit la drum, ea, Eleonora Tcaciuc, încă elevă de liceu, refugiată cu familia din Cernăuţi, şi el, Crăciun Badea, din comuna Gostavăţu, judeţul Olt (fost Romanaţi), repartizat la Rădăuţi după ce în 1949 fusese avansat la gradul de locotenent. S-au cunoscut în septembrie, iar el, în decembrie, deja pleca la Oradea, comandant de companie elevi în Şcoala Militară Ofiţeri Grăniceri din localitate. „În ’52, eu am terminat şcoala, m-a cerut în căsătorie, bineînţeles că abia aşteptam“ – rîd amîndoi – „şi în ’53, la 15 aprilie, ne-am căsătorit.“ Însă la două-trei zile, bărbatul trebuia să plece înapoi la Oradea. Deşi îşi trimiteau scrisori, cei doi n-au putut sta departe unul de celălalt, aşa că Eleonora a mers după el. „Într-o pătură, am făcut o bocceluţă cu o pilotă, două perne, o singură lenjerie de pat şi cu cîteva haine de-ale mele şi m-am dus la el. Acolo, el cumpărase două farfurii late, două adînci, două furculiţe, două linguri, o crăticioară, o oliţă, şi cu asta am pornit.“ De-atunci, tot pe drumuri au fost; de la Oradea la Galaţi, apoi la Cîrja, judeţul Vaslui, pe frontieră; de-acolo, înapoi la Galaţi, de la Galaţi la Bîrlad, apoi Brăila, Rădăuţi şi Suceava, în funcţie de posturile pe care le ocupa Crăciun. Însă faptul că au fost mereu pe drumuri n-a deranjat-o niciodată pe Eleonora. „Cînd soţul meu era la Bîrlad, nu găsea casă, era mereu trimis pe frontieră şi era greu să umble, să caute chirie. Mi-am luat amîndoi copiii mici şi am mers la hotel, ziua îi duceam la o cunoştinţă undeva, acolo, în Bîrlad, şi umblam din loc în loc şi la două zile mi-am găsit casă cu chirie şi am stat cu soţul meu împreună. Nu puteam sta singură în altă parte“ – povesteşte femeia. Adesea, cînd Nori spune ceva, amintindu-şi de trecutul lor împreună, soţul pune mîna la gură şi rîde ghiduş, mîndru de cîte-au realizat şi au îndurat împreună.

Deşi au plecat de jos şi cu foarte puţin, Eleonora mereu aminteşte că nu sărăcia i-a ţinut împreună, ci faptul că erau alături şi ţineau unul la altul. „Să ştiţi, niciodată nu m-a deranjat, chiar dacă aveam o singură pereche de pantofi“ – şi deodată i se schimbă vocea, devenind mai duioasă – „dar eram împreună, şi oriunde ne-am mutat, ne-am dus cu dragoste.“ Pe femeie nu o deranjează nici faptul că n-a purtat rochie de mireasă, chiar dacă în pozele de nuntă aşa apare îmbrăcată. Cum vremurile de după război erau grele, a fost doar cununia civilă şi o petrecere, o masă cu cîţiva vecini şi prieteni. Nu erau bani, „tata, ca să mă înscrie la Liceul Comercial din Rădăuţi, şi-a vîndut o cămaşă.“ Imediat vine explicaţia şi pentru poze: „Le-am dat la un fotograf şi le-a făcut aşa, din cărbune, nu ştiu cum, şi m-a făcut mireasă.“ Dar nu o supără că n-a purtat rochie atunci, e bucuroasă de toate celelalte satisfacţii pe care i le-a adus timpul, în contextul în care acum se fac nunţi scumpe, „cu şapte metri trena şi în şapte luni divorţul“. „În schimb, am ţinut aşa de mult cînd s-au căsătorit copiii, ei să aibe, miresele să aibe rochii frumoase“ – mărturiseşte aceasta. Şi acum, cînd consideră că s-au realizat, nu vorbeşte despre banii strînşi de-a lungul timpului, ci „uitaţi, e plină casa de nepoţi, de strănepoţi“, şi îmi aduce, unul cîte unul, tablourile de prin cameră, cu toate rudele.

Mereu aşteptîndu-l cu mîndrie

Au rezistat de-a lungul timpului, de pe vremea în care erau tineri şi făceau „ceaiuri“, se adunau la cineva acasă, aduceau un acordeon şi se distrau, ieşeau la o prăjitură sau la un sirop, şi pînă acum, cînd au grijă unul de altul cu aceeaşi dragoste tinerească, prin „înţelegere, toleranţă şi comunicare“. „Fără astea nu se poate. Nu există casă în care să nu ai discuţii. Şi noi ne culcăm uneori seara supăraţi, ştiţi cum se spune, maţele-n om tot se-ncurcă cîteodată. Dar ne culcăm spate la spate şi dimineaţa ne trezim faţă în faţă şi uităm. Întotdeauna trebuie să te gîndeşti, să ai încredere, să discuţi. Să mai laşi, cum se spune, «mai pune, stăpîne, mai lasă, jupîne». Şi atunci totul merge.“

Gelozie, în schimb, n-a existat niciodată. Chiar dacă – îmi povesteşte domnul Badea, rîzînd – a lucrat la un moment dat şi cu zeci de mii de femei. „La gărzile patriotice, în Suceava, instruiam 48.000 de femei şi nu s-a întîmplat nimic. Ea era înţelegătoare“ – spune bărbatul. Şi ea îl completează, mărturisind că singura dată cînd i-a fost într-adevăr frică de ceva a fost cînd intraseră ruşii în Cehoslovacia şi el a stat o lună în cazarmă. În rest, ştia cu ce se ocupă şi era obişnuită şi cu faptul că pleca nopţile. „Erau seri cînd ne culcam împreună şi suna telefonul şi-l chemau, că pe frontieră a trecut nu ştiu ce animal sau infractor şi, de multe ori, nu-l mai găseam în pat, el era plecat. Stătea de multe ori cu telefonul în faţă, să aştepte ce veşti mai sînt de pe frontieră. Ştiind că stă acolo, mă duceam de multe ori la film, cu un copil în braţe şi cu altul de mînuţă, să văd şi eu un film sau teatru. Dar a fost frumos. Ne întîlneam. Niciodată nu ne-am certat şi nu i-am reproşat că mă lasă atîta singură.“ Şi, aşa cum îşi aminteşte şi acum Crăciun zîmbind, „se uita pe geam ca să mă vadă cînd vin de la serviciu.“ „Vai, nu mai spun, da. Eram la Rădăuţi şi mă uitam pe geam din bucătărie, se vedea strada pînă în capăt, şi cînd îl vedeam venind, atîta de frumos era şi atîta de mîndră eram de el“ – se înduioşează iar femeia.

Inima e încă tînără

Soţii Badea n-au timp să se plictisească. Avînd o familie aşa de mare, cu fraţi, copii, nepoţi şi strănepoţi, mereu aşteaptă să vină cineva pe la ei. „Şi se practică surprizele la noi în familie“ – mai spune Eleonora. Cînd au făcut nunta de aur, de exemplu, ei credeau că vor merge doar la o masă într-un local din centrul oraşului, dar au venit copiii de prin toată ţara şi alţi apropiaţi de-ai soţilor. „Am avut foste colege de liceu care au venit din Constanţa, din Oradea, din Iaşi, din Rădăuţi, de aici, din Suceava.“ Apoi, la 55 de ani de la căsătorie, au aflat că nepoata de la Timişoara se logodeşte, „şi ne-au luat de-acasă şi ne-au dus şi acolo.“ Anul acesta, în aprilie, au sărbătorit nunta de diamant, 60 de ani de căsnicie, şi au făcut o festivitate între rude şi prieteni.

Chiar dacă soţii Badea au atins o vîrstă la care alţii abia visează, cei doi se consideră încă tineri. „Să ştiţi că inima e tot tînără şi acum, chiar dacă bate mai greu“ – spune femeia, iar Crăciun rîde, povestindu-mi că are 75 de ani de serviciu, că lucrează încă de cînd a terminat clasa a VII-a şi l-au pus telefonist la Primărie. Şi acum lucrează, este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Suceava, şi se îngrijeşte de aceştia şi de văduvele veteranilor. Cînd era în spital, încerca să facă în aşa fel să iasă mai repede, să se poată ocupa de distribuţia biletelor pentru veterani. Tineri sînt şi în ce priveşte dragostea lor. Cînd se trezesc, îşi dau „Bună dimineaţa“ şi se sărută; cînd soţul pleacă la sediu, la fel. „Aşa, ca doi bătrîni, dar totuşi e dragoste, e iubire“ – completează femeia.

E fascinant să auzi doi oameni care se cunosc de 62 de ani şi de 60 sînt căsătoriţi, spunînd că-şi doresc doar să mai aibă ceva timp să fie împreună. „Cînd nu pot dormi noaptea, mă rog să ne mai dea zile, să mai fim cîtva timp împreună“ – îmi spune nu o dată Eleonora, bucuroasă de bărbatul de lîngă ea şi emoţionată, în acelaşi timp. Şi, înainte să plec, îmi mai spune că pe lumea cealaltă nu ştie ce va fi, aşa că speră să trăiască cît mai mult în asta, dar nu singură, ci alături de soţul ei.

Ioan Stoleru este jurnalist la revista Opinia studenţească.

Foto: I. Stoleru

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.