Mai avem timp de tihnă?

Publicat în Dilema Veche nr. 696 din 22-28 iunie 2017
Mai avem timp de tihnă? jpeg

Sună ceasul deșteptător. Te trezești. Faci cafeaua. Te speli pe dinți în timp ce arunci un ochi pe Facebook ca să vezi ce s-a mai întîmplat în lume. Aia mare și aia mică. Bei cafeaua din patru sorbituri, necesarul cît să pornească motoarele. Sari în duș. Te îmbraci. Fugi la serviciu. Rezolvi probleme. Mănînci pe grabă. Te întorci la muncă. Termini ziua de lucru și bifezi o bere scurtă cu prietenii. N-ai timp, dar relațiile sociale sînt importante. Stai ca pe ghimpi pentru că ești tot cu mintea la serviciu. Și ești extrem de obosit. De dimineață ai o în-tîlnire importantă. Așa că plătești berea, te scuzi și te întorci acasă. Deschizi televizorul, îl lași să meargă în timp ce răspunzi la cîteva e-mail-uri și ronțăi un sandviș pe post de cină. Se face 10 seara, așa că te dușezi și te bagi în pat. Ești rupt de oboseală, te-ai uita la un film, dar e musai să citești cartea aia despre care vorbește toată lumea.

Pentru că azi viața se petrece în fiecare secundă. Trebuie să fii conectat. Să fii atent și să înțelegi toate ițele politice. Neaoșe și internaționale. Să știi ce se mai întîmplă în viața culturală. Să fii la curent cu toate. Altfel rămîi în ofsaid.

Încet, te transformi într-un robot. Îți dai seama că zilele tale încep să semene. Nu mai ai timp de ale tale pentru că mereu se ivesc acele lucruri musai de rezolvat. Și vrei să te oprești. Pentru că ai și tu micile tale pasiuni. Micile tabieturi. Îți place, de exemplu, să dormi mult dimineața și să ai cel puțin o oră la dispoziție ca să-ți bei cafeaua. Dar acum nu-ți permiți luxul ăsta. Îți plăcea să ieși dimineața, înainte de cafea, să-ți cumperi un ziar pe care să-l răsfoiești în tihnă. Dar Internetul e mult mai rapid. Iar în ritmul infernal în care se petrece viața ta, nu mai ai timp de ziare. Iubeai serile lungi la terase, în care beai vin cu amicii și clămpăneai despre viață. Dar viața e atît de aglomerată și de intensă încît abia ai timp s-o trăiești. Ai de lucru toată săptămîna, ai de lucru în week-end, iar cînd ești liber, nu ești tocmai liber pentru că ai un milion de lucruri de rezolvat, din cele pe care le-ai tot amînat din cauză că ai fost atît de ocupat.

Brusc, se întîmplă să ai o zi liberă. Te gîndești că vei avea timp, un timp doar al tău. Îți vei bea cafeaua pe îndelete, îți vei cumpăra niște ziare, vei asculta muzică, te vei plimba, te vei uita la filme. Dar ziua liberă vine și-ți dai seama că ai atît de multe tabieturi pe care vrei să le duci la capăt, ca să te relaxezi ca la carte, încît trebuie să ți le planifici. Și ajungi să nu mai faci nimic, pentru că un tabiet planificat aduce prea mult a sarcină de serviciu. Așa că zaci ca o legumă, pentru că a doua zi reintri în vrie. Îți promiți însă că, de mîine… 

Ilustraţie de Ion BARBU

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloasă de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de astăzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O adoră mai ales copiii. Puțini știu că acest preparat este, de fapt, o invenție, a apărut dintr-o greșeală să spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia susţine că nu va renunţa la planurile sale în Ucraina, în pofida sancţiunilor şi a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia îşi va continua 'operaţiunea specială militară' în Ucraina, în pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei.