Mai avem timp de tihnă?

Publicat în Dilema Veche nr. 696 din 22-28 iunie 2017
Mai avem timp de tihnă? jpeg

Sună ceasul deșteptător. Te trezești. Faci cafeaua. Te speli pe dinți în timp ce arunci un ochi pe Facebook ca să vezi ce s-a mai întîmplat în lume. Aia mare și aia mică. Bei cafeaua din patru sorbituri, necesarul cît să pornească motoarele. Sari în duș. Te îmbraci. Fugi la serviciu. Rezolvi probleme. Mănînci pe grabă. Te întorci la muncă. Termini ziua de lucru și bifezi o bere scurtă cu prietenii. N-ai timp, dar relațiile sociale sînt importante. Stai ca pe ghimpi pentru că ești tot cu mintea la serviciu. Și ești extrem de obosit. De dimineață ai o în-tîlnire importantă. Așa că plătești berea, te scuzi și te întorci acasă. Deschizi televizorul, îl lași să meargă în timp ce răspunzi la cîteva e-mail-uri și ronțăi un sandviș pe post de cină. Se face 10 seara, așa că te dușezi și te bagi în pat. Ești rupt de oboseală, te-ai uita la un film, dar e musai să citești cartea aia despre care vorbește toată lumea.

Pentru că azi viața se petrece în fiecare secundă. Trebuie să fii conectat. Să fii atent și să înțelegi toate ițele politice. Neaoșe și internaționale. Să știi ce se mai întîmplă în viața culturală. Să fii la curent cu toate. Altfel rămîi în ofsaid.

Încet, te transformi într-un robot. Îți dai seama că zilele tale încep să semene. Nu mai ai timp de ale tale pentru că mereu se ivesc acele lucruri musai de rezolvat. Și vrei să te oprești. Pentru că ai și tu micile tale pasiuni. Micile tabieturi. Îți place, de exemplu, să dormi mult dimineața și să ai cel puțin o oră la dispoziție ca să-ți bei cafeaua. Dar acum nu-ți permiți luxul ăsta. Îți plăcea să ieși dimineața, înainte de cafea, să-ți cumperi un ziar pe care să-l răsfoiești în tihnă. Dar Internetul e mult mai rapid. Iar în ritmul infernal în care se petrece viața ta, nu mai ai timp de ziare. Iubeai serile lungi la terase, în care beai vin cu amicii și clămpăneai despre viață. Dar viața e atît de aglomerată și de intensă încît abia ai timp s-o trăiești. Ai de lucru toată săptămîna, ai de lucru în week-end, iar cînd ești liber, nu ești tocmai liber pentru că ai un milion de lucruri de rezolvat, din cele pe care le-ai tot amînat din cauză că ai fost atît de ocupat.

Brusc, se întîmplă să ai o zi liberă. Te gîndești că vei avea timp, un timp doar al tău. Îți vei bea cafeaua pe îndelete, îți vei cumpăra niște ziare, vei asculta muzică, te vei plimba, te vei uita la filme. Dar ziua liberă vine și-ți dai seama că ai atît de multe tabieturi pe care vrei să le duci la capăt, ca să te relaxezi ca la carte, încît trebuie să ți le planifici. Și ajungi să nu mai faci nimic, pentru că un tabiet planificat aduce prea mult a sarcină de serviciu. Așa că zaci ca o legumă, pentru că a doua zi reintri în vrie. Îți promiți însă că, de mîine… 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.