Magia e un meșter din Egipt

Publicat în Dilema Veche nr. 937 din 24 – 30 martie 2022
Mîntuirea biogeografică jpeg

S-ar părea că în cultura egipteană se află cele mai vechi rădăcini ale tradițiilor magic-vrăjitorești din întreaga lume. La o primă vedere un elogiu convențional, adus de Sf. Ștefan venerabilului Moise, versetul biblic care urmează se referă de fapt, crede E.A. Wallis Budge, la artele vrăjitorești deprinse de profet în Egiptul natal: „Și a fost învățat Moise în toată înțelepciunea egiptenilor și era puternic în cuvintele și în faptele lui” (Fapte 7:22). „Puternic în cuvinte” ar fi o trimitere la darul zeiței Isis de a crea cu ajutorul cuvintelor. Într-adevăr, dincolo de alte definiții și clasificări „tehnice”, istorice, psiho-antropologice, magia înseamnă, mai presus de toate, puterea magică a cuvintelor – formule, descîntece și alte „words of power”. Magia și cuvîntul sînt inseparabile. Creația prin cuvînt e actul magic originar. Și orice act magic e reiterarea actului creației.

Îndemnat de faraon să înfăptuiască o minune, Aaron, fratele lui Moise, își aruncă toiagul pe jos, iar acesta se transformă într-un șarpe (Ieșirea 7:10). Înălțînd în văzduh același toiag, cei doi frați preschimbă apele Egiptului în sînge. Acest „toiag” – un instrument indispensabil, folosit de magicienii egipteni din cele mai vechi timpuri – e precursorul baghetei magice.

În altă ordine de idei, s-ar părea că trăim într-un univers magic prin definiție, miraculos din capul locului: ne aflăm într-o lume (pe alocuri, palpabilă și inteligibilă) apărută literalmente din nimic, dintr-un neant (per total, incomprehensibil și incomensurabil). În acest sens, tot ceea ce (ni) se întîmplă e magie; și nu în sens romanțios-hollywoodian, ci realmente, de facto. Întîmplări banale, precum soarele care răsare, aluatul care dospește, un medicament care are efect și mă vindecă sînt, de fapt, miraculoase – chiar dacă perfect explicabile, pînă la un punct. Posibilele, plauzibilele, binevenitele explicații (științifice sau de altă natură) nu diminuează cu nimic misterul, caracterul magic al lucrurilor. Între natural și supranatural se poate pune semnul egal – sînt doar moduri diferite de a percepe același lucru. Văzut astfel, magicul e cel mai firesc lucru cu putință. Sîntem, practic, imersați în magic.

Marcați de modernitate, vedem o prăpastie de netrecut între științe și domenii precum magia și religia. Într-o viziune evoluționistă, magia, religia și știința sînt etape distincte de dezvoltare, care se succed în timp, substituindu-se, treptat, una pe cealaltă. Succesiunea temporală e, aici, sinonimă cu progresul, cu evoluția: magia, cea mai veche, se află cel mai jos pe scara „evoluției”, știința, cea mai recentă, e la vîrf. De fapt, ele pot coexista. Magia, religia și știința, crede Chris Gosden, formează, în simultaneitatea lor, o „triplă elice”.

De altfel, părinții științelor moderne aveau adesea, în paralel cu „activitatea științifică”, asidue preocupări oculte. 70% din scrierile lui Newton, bunăoară, erau consacrate alchimiei și teologiei, și nu e vorba de rătăciri ale tinereții: jumătate din lucrările sale de alchimie au fost scrise la ani buni după apariția faimoasei lucrări de maturitate Principia (1686).

Prin descoperirile lor – colateral sau nu științifice –, „vrăjitori” ca Newton, Paracelsus și mulți alții au scos din pălărie lumea în care trăim astăzi.

Viețile netrăite jpeg
Cît de ficționale sînt țările și spațiile în care trăim?
Liniștea și familiaritatea sînt suficiente sau devin prea puțin cînd vine vorba de promisiunea unui altfel?
Drepnea
Jumătate mișcare, jumătate siguranță
Locurile sînt sinonime cu niște stări psihice, sînt legate de întregi constelații de lucruri trăite, sunete, imagini, intensități care au înscris acel teritoriu pe harta mea emoțională.
Neuhausen (Erzgeb ), die Schlossgasse JPG
În satul Noulacasă
Acest sat se numește Neuhausen, iar mie, în română, îmi place să-i spui Noulacasă.
mare
Un lac între munți
Am știut că atunci, acolo, sînt fericit și că e un loc în care o să mă întorc întotdeauna cînd o să mă pierd, cînd o să-mi fie foame, sete sau o să mă rătăcesc.
p 11 jos jpg
Aici, între cei doi poli ai vieții mele
Cred că pentru mine e esențial să pot oscila între două stări sau două locuri sau două universuri sufletești.
p 12 Paris, Cartierul Latin WC jpg
Orașe uriașe
Mă văd întors în Paris, trăind liniștit viața altora, recunoscător celor care se poartă frumos cu mine, pînă cînd alții, nou-veniți, încep să îmi fie recunoscători că mă port frumos cu ei.
25869202527 80595838cf c jpg
4 case x 4 mașini
Mașina pe care mi-aș fi luat-o putea funcționa drept criteriu de delimitare a unor intervale (micro)biografice.
p 13 jpg
Harta
Aș vrea să trăiesc în România pentru că, după atîtea mereu alte și alte hărți, ar fi mai ușor s-o iau pe-a noastră la puricat, și la propriu, și la figurat.
p 1 jpg
Pe aripile gîștelor sălbatice
M-aș lăsa purtată de gîştele sălbatice ale lui Nils Holgersson, dînd roată nu doar Suediei, ci întregului continent, planînd fără nici o obligaţie şi nici un regret pe deasupra locurilor pe care le-am iubit cîndva.
1200x630 jpg
Pentru Constanța, cu dragoste și abjecție
Mi-ar plăcea să trăiesc într-o Constanța în care nostalgia – neobturată de dezvoltările imobiliare – să deschidă portaluri către trecut.
index png
Orașul Sud
Lună plină, Dunărea caldă și întunecată la Brăila, primitoare cînd intri cu picioarele în malul ușor nămolos.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Centrul și marginea
Tendința este acum cea a descentralizării și nu doar din punct de vedere urbanistic.
p 10 sus WC jpg
Strada Tunari în ficțiune și în realitate
Comoditatea locuirii împreună se vede că a primat față de disconfortul izvorît din diferență, rasială, socială.
Mahala jpg
Mahalale şi mahalagii
Oamenii se temeau de mahala şi de puterea cu care devora reputații şi destine.
Diana jpg
La Bragadiru
Lockdown-ul din martie 2020 ne-a prins în cei 46 de metri pătrați ai apartamentului de două camere din Drumul Taberei. Atunci a fost momentul-cheie.
p 12 sus jpg
Periferia sferei moralității: o scurtă istorie despre progres
Virtutea nu mai este ceva ce poate fi impus de la centru, ci descoperit și practicat de fiecare.
Irina jpg
O stradă doar a lor
Blocurile noi, plombe inestetice inserate în această alveolă cu aspect periurban, la rîndul ei înglobată într-un mare cartier de blocuri, ar fi contribuit la „curățirea” zonei.
1024px Bruxelles   Commission Européenne Berlaymont (23191436909) jpg
România, la periferia UE? Da, dar alții dau buzna afară
Faptul că euroscepticismul e (deocamdată?...) o afacere politică fără urmări, în România, e confirmat de ultimele formule de guvernare din țară.
p 14 sus Piazza del Popolo WC jpg1 jpg
Marginea lumii
E o senzație greu de găsit în altă parte, aceea că nimeni, niciodată, n-are ochii ațintiți spre tine, ceea ce îți lasă loc să faci ce vrei și să fii cum ești.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta apărării
Ne-am gîndit să abordăm chestiuni precum soarta, scopul și responsabilitatea artei în vreme de război.
p 10 C  Alba jpg
Artă fără adăpost
Muzeele de artă s-au obișnuit cu drôle de guerre care a șters din mințile tuturor iminența sau măcar posibilitatea unui război real.
p 11 youtube jpg
Patru tablouri
Au fost furate peste 170.000 de mii piese de artă fără ca trupele „eliberatoare“ să intervină.
d15 Dan Perjovschi Anti War Drawings ©Nicolas Wefers 5 jpg
Make art, not war – anchetă
Dată fiind natura explicit grafică a unui conflict armat, am adresat trei întrebări cîtorva artiști care se ocupă cu imaginea: pictori, artiști vizuali, regizori de film, desenatori.
p 1 Carlos Alba jpg
Fragilitatea indestructibilă a literei
Asta e proprietatea esențială a cărților: opresc în corpul lor corpurile morții.

HIstoria.ro

image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Bătălia de la Poltava, sau cum a devenit Rusia o Mare Putere
27 iunie 1709: în urma victoriei de la Poltava, Rusia se alătură grupului de Mari Puteri europene și, prin înfrângerea Suediei, câștigă definitiv poziția de cea mai mare putere a Europei Nord-Estice. Era primul pas al dezvoltării fulminante a Rusiei. Bătălia de la Poltava, una din cele mai mari bătălii ale Marelui Război Nordic (uitat, din păcate, de istoriografia modernă), a avut, așadar, consecin
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.