Magia e un meșter din Egipt

Publicat în Dilema Veche nr. 937 din 24 – 30 martie 2022
Mîntuirea biogeografică jpeg

S-ar părea că în cultura egipteană se află cele mai vechi rădăcini ale tradițiilor magic-vrăjitorești din întreaga lume. La o primă vedere un elogiu convențional, adus de Sf. Ștefan venerabilului Moise, versetul biblic care urmează se referă de fapt, crede E.A. Wallis Budge, la artele vrăjitorești deprinse de profet în Egiptul natal: „Și a fost învățat Moise în toată înțelepciunea egiptenilor și era puternic în cuvintele și în faptele lui” (Fapte 7:22). „Puternic în cuvinte” ar fi o trimitere la darul zeiței Isis de a crea cu ajutorul cuvintelor. Într-adevăr, dincolo de alte definiții și clasificări „tehnice”, istorice, psiho-antropologice, magia înseamnă, mai presus de toate, puterea magică a cuvintelor – formule, descîntece și alte „words of power”. Magia și cuvîntul sînt inseparabile. Creația prin cuvînt e actul magic originar. Și orice act magic e reiterarea actului creației.

Îndemnat de faraon să înfăptuiască o minune, Aaron, fratele lui Moise, își aruncă toiagul pe jos, iar acesta se transformă într-un șarpe (Ieșirea 7:10). Înălțînd în văzduh același toiag, cei doi frați preschimbă apele Egiptului în sînge. Acest „toiag” – un instrument indispensabil, folosit de magicienii egipteni din cele mai vechi timpuri – e precursorul baghetei magice.

În altă ordine de idei, s-ar părea că trăim într-un univers magic prin definiție, miraculos din capul locului: ne aflăm într-o lume (pe alocuri, palpabilă și inteligibilă) apărută literalmente din nimic, dintr-un neant (per total, incomprehensibil și incomensurabil). În acest sens, tot ceea ce (ni) se întîmplă e magie; și nu în sens romanțios-hollywoodian, ci realmente, de facto. Întîmplări banale, precum soarele care răsare, aluatul care dospește, un medicament care are efect și mă vindecă sînt, de fapt, miraculoase – chiar dacă perfect explicabile, pînă la un punct. Posibilele, plauzibilele, binevenitele explicații (științifice sau de altă natură) nu diminuează cu nimic misterul, caracterul magic al lucrurilor. Între natural și supranatural se poate pune semnul egal – sînt doar moduri diferite de a percepe același lucru. Văzut astfel, magicul e cel mai firesc lucru cu putință. Sîntem, practic, imersați în magic.

Marcați de modernitate, vedem o prăpastie de netrecut între științe și domenii precum magia și religia. Într-o viziune evoluționistă, magia, religia și știința sînt etape distincte de dezvoltare, care se succed în timp, substituindu-se, treptat, una pe cealaltă. Succesiunea temporală e, aici, sinonimă cu progresul, cu evoluția: magia, cea mai veche, se află cel mai jos pe scara „evoluției”, știința, cea mai recentă, e la vîrf. De fapt, ele pot coexista. Magia, religia și știința, crede Chris Gosden, formează, în simultaneitatea lor, o „triplă elice”.

De altfel, părinții științelor moderne aveau adesea, în paralel cu „activitatea științifică”, asidue preocupări oculte. 70% din scrierile lui Newton, bunăoară, erau consacrate alchimiei și teologiei, și nu e vorba de rătăciri ale tinereții: jumătate din lucrările sale de alchimie au fost scrise la ani buni după apariția faimoasei lucrări de maturitate Principia (1686).

Prin descoperirile lor – colateral sau nu științifice –, „vrăjitori” ca Newton, Paracelsus și mulți alții au scos din pălărie lumea în care trăim astăzi.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

DEZBATERE TVR 108 INQUAM Photos George Calin jpg
Afirmațiile false ale politicienilor în dezbaterea de la TVR. Care sunt candidații la prezidențiale prinși cu minciuna
Mai mulți candidați la alegerile prezidențiale 2025 au făcut declarații inexacte sau false în timpul dezbaterii electorale organizată marți, 29 aprilie, de TVR, la Palatul Cotroceni.
luque jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cea mai simplă reţetă de supă-cremă de spanac și leurdă! Trebuie s-o încerci!
Primăvara, mai ales după o perioadă cu excese culinare, ai nevoie de preparate mai uşor, cum este şi această supă-cremă de spanac şi leurdă. Aşa îţi sporeşti aportul de elemente nutritive şi susţii eforturile de detoxifiere ale corpului!
1 1  Egipt puncte de interes Orasul Cairo noaptea 1024x683 jpg
Statul ce își construiește o nouă capitală. E un proiect ambițios în care vor fi investiți aproximativ 100 de miliarde de euro
O națiune uriașă este în plin proces de ridicare a unei noi capitale administrative, iar acest proiect impresionant va implica o investiție de aproximativ 100 de miliarde de euro.
Crin Antonescu și Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Crin Antonescu, mesaj tăios la adresa lui Nicușor Dan: „Ați parazitat două dezbateri cu obsesia vânzărilor de terenuri”
Crin Antonescu, îl acuză pe Nicușor Dan că a „parazitat” două dezbateri cu „obsesia vânzărilor de terenuri”, făcând referire la momentele în care primarul Capitalei l-a acuzat pe fostul ministru al Sporturilor că a semnat transferul unor terenuri către Biroul de Turism şi Tranzacţii.
 Donald Trump, foto Shutterstock jpg
Trump, discurs agresiv după „cele mai de succes 100 de zile” din istoria SUA: „Nu facem decât să începem”
Donald Trump a marcat în Michigan primele 100 de zile ale celui de-al doilea său mandat cu un discurs agresiv și triumfalist, în care și-a lăudat acțiunile, și-a atacat dușmanii și a promis un viitor strălucit pentru America.
Crin Antonescu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Crin Antonescu: „Clasa politică trebuie să se ridice la nivelul României de azi. Nu invers.”
În cadrul dezbaterii prezidențiale de marți seara, Crin Antonescu a transmis un mesaj clar: România nu mai așteaptă să fie trasă în sus de politicieni.
asigurare calatorie jpg
Protejează-ți vacanța: beneficiile asigurării de călătorie online
Planificarea unei vacanțe aduce mereu entuziasm: alegi destinația perfectă, cauți cele mai bune oferte, îți pregătești itinerarul și începi să visezi cu ochii deschiși.
ionut lupescu