„Mă simt parte a unui val de schimbare“ - interviu cu Genoveva HOSSU

Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
„Mă simt parte a unui val de schimbare“   interviu cu Genoveva HOSSU png

La un Cerc independent de Donatori din Cluj, un grup informal de filantropi format în 2013, Genoveva Hossu caută cauze care au impact semnificativ în comunitate şi le finanţează, în loc să aştepte să i se ceară sprijin. Membrii propun periodic cercului trei cauze şi apoi îşi conving prietenii să doneze alături de ei. După mai mult de zece ani de filantropie, Genoveva consideră că aceasta este cea mai bună soluţie pentru a găsi cauzele cele mai de încredere, care te fac să te simţi util, şi pentru a avea control asupra gestului de a dona.

Ne imaginăm, de obicei, că traseul e aşa: cineva îţi cere bani pentru ceva şi, dacă poţi să-l ajuţi, îi dai. Cum se întîmplă lucrurile la noi, unde nu există neapărat o cultură a filantropiei?

În România, oamenii nu sînt obişnuiţi să facă acte de caritate, pentru că, pe de o parte, se aşteaptă să primească, în schimb, anumite facilităţi, din partea statului, spre exemplu, iar, pe de altă parte, pentru simplul fapt că nu există o mentalitate a românilor în acest sens. În general, românii fac acte de caritate fie în preajma sărbătorilor, fie cînd e vorba de un caz grav, mediatizat; însă, cred că, odată cu dezvoltarea reţelelor de socializare, şi în România, oamenii au început să se mobilizeze mai uşor şi să susţină diverse cazuri sociale. Totuşi, numărul celor care fac acte de donaţie din proprie iniţiativă, fără să aştepte nici un beneficiu în schimb, rămîne redus. Dar să nu ne pierdem speranţa!

Se poate învăţa să fii implicat şi din ce ai să-i ajuţi şi pe alţii?

Personal, cred în puterea exemplului. Aşa cum eu am învăţat de la mama mea că, doar oferind, îi pot determina pe cei din jurul meu să fie şi ei generoşi cu cei nevoiaşi, la rîndul meu am încercat să le induc aceleaşi principii copiilor mei şi să îi fac să înţeleagă că, în viaţă, există valori mai importante decît cele materiale, de care trebuie să ţinem cont pentru a avea o existenţă cu adevărat împlinită. De aceea, multe dintre donaţiile mele s-au îndreptat spre proiectele demarate de şcoala la care cei doi copii ai mei studiază, Transylvania College, pentru a le arăta tuturor copiilor de aici că nu sîntem singuri, că sîntem acolo pentru ei şi îi susţinem în dezvoltarea lor.

Cît de important e gestul de a dona?

Pe lîngă importanţa evidentă pe care actul de donaţie îl are pentru beneficiarul donaţiei, cred că la fel de important este şi sentimentul pe care acest gest îl generează în persoana care face donaţia. În cazul meu, spre exemplu, una dintre cele mai mari satisfacţii este aceea că nu m-am oprit după primul act de donaţie considerabil. Am continuat să descopăr care sînt necesităţile oamenilor din jurul meu, să mă implic în proiecte sociale, să vorbesc despre ele şi să determin, în acest fel, şi alte persoane să le susţină. Toate acestea mă fac să mă simt parte a unui val de schimbare care, sper eu, nu va putea fi nicicum oprit.

interviuri realizate de Ana Maria SANDU 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Drama ce a urmărit-o pe Cristina Deleanu toată viața: „Nu o să uit niciodată senzația de pământ în gură"
Deși a fost una dintre cele mai elegante și luminoase prezențe din teatrul românesc, viața Cristinei Deleanu nu a fost lipsită de tragedii. La doar 4 ani, actrița a trăit una dintre cele mai dureroase experiențe care avea să-i marcheze destinul:
Banner Cristina Deleanu
A murit Cristina Deleanu. Îndrăgita actriță de teatru și film avea 84 de ani
Cristina Deleanu, una dintre cele mai îndrăgite și respectate actrițe de teatru și film din România, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.
image png
Doliu în lumea teatrului. Actrița Cristina Deleanu, directoarea din „Liceenii", a murit
Lumea artistică românească este în doliu. Actrița Cristina Deleanu, o figură emblematică a teatrului și filmului românesc, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. După o carieră de peste 60 de ani, în care a adus emoție, profunzime și eleganță pe scenă și pe ecrane, artista a plecat discret
George Simion şi Giorgia Meloni, foto Facebook George Simion jpg
George Simion, alături de Giorgia Meloni: „Cineva din presa românească spune că nu ne aflăm pe agenda dumneavoastră”
George Simion a distribuit miercuri seară pe TikTok un material video în care apare alături de premierul italian Giorgia Meloni.
epuizare caldura jpg
Dulcele adorat de români în sezonul cald care te îmbolnăvește! Distruge colagenul, îmbătrânește pielea, iar țesuturile devin rigide
Înghețata, desertul preferat al verii, este răsfățul care nu lipsește din mesele românilor în sezonul cald.
baschet jpg png
Play-off-ul NBA: Campioana Boston Celtics nu se dă bătută. Golden State, eliminată
Boston Celtics a câștigat meciul 5 al duelului cu New York Knicks și continuă cursa pentru un loc în finala Conferinței de Est, unde o așteaptă Indiana Pacers.
Zodii norocoase, sursa foto shutterstock jpg
Zodiile care vor da „nas în nas” cu fericirea, în acest weekend. Vor avea parte de reușite pe bandă rulantă
Astrele s-au aliniat spectaculos în acest weekend pentru două zodii norocoase, care par să meargă pe un drum presărat cu oportunități, surprize plăcute și zâmbete sincere.
Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP
Donald Trump nu merge la negocierile de pace privind Ucraina de la Istanbul
Administraţia americană a anunţat că Donald Trump nu va fi prezent la negocierile care se desfăşoară joi, 15 mai, la Istanbul.
image png
Scapă de ochii umflați rapid cu acest truc cu ceai. Face minuni în doar 10 minute
Noaptea târziu, un maraton de seriale sau o sesiune de plâns pot lăsa urme vizibile dimineața. Umflăturile din jurul ochilor sunt semnul clar că ai avut o noapte agitată – dar vestea bună e că poți remedia situația rapid și natural.