Mă învinovățeam că l-am iertat

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Mă învinovățeam că l am iertat jpeg

Odată cu pandemia, peste tot în lume au fost raportate creșteri ale cazurilor de violență domestică. Statisticile nu pot arăta însă întreaga poveste. Textul de mai jos este semnat cu pseudonim și a fost redactat pe baza unui interviu. (Cristina Ștefan)

Nu vreau să-mi aduc aminte ce s-a întîmplat. Tot am impresia că el e undeva aproape.

Nu știe nimeni prin ce-am trecut, nici măcar fiica mea. Chiar dacă am vorbit cu ea la telefon în perioada asta, nu i-am povestit, i-am zis doar: mami, da, sînt cu cineva și mi-e bine. Fata mi-am crescut-o fără ajutorul soțului, el era numai cu băutura, cu jocurile de noroc, lipsea foarte mult de-acasă și nu aducea nici un leu. N-am ascultat-o pe mama. Îi ziceam să nu se mai bage între mine și el. Acum îmi pare rău, după ce-a murit mama am văzut cît de greu este. Din cauza lui m-am îmbolnăvit de depresie. De-aia am hotărît să vin aici, la București, m-am internat la spital să mă tratez. Dar măcar soțul, în optișpe ani, n-a ridicat vreodată palma la mine.

Aici m-am împrietenit cu un bodyguard la un supermarket. Am hotărît să stau la el. I-am povestit că vreau o relație serioasă și de durată. El a acceptat. Nu-l cunoșteam prea bine, dar mi s-a părut un om de încredere. Cîștiga destul de bine ca să ne permitem lucruri. La început, îmi făcea toate poftele, ținea la mine, sau așa mi se părea mie. Apoi a început să fie foarte posesiv, foarte gelos, nu-mi mai dădea voie să ies din casă fără știrea lui. Țipa din diverse motive, de ce mă machiez, de ce mă aranjez așa. A dat în mine. N-am plecat atunci, mi-am zis că poate s-o schimba, dar n-a fost așa. A devenit și mai gelos și mai posesiv. Mă trezeam ba cu pantalonii tăiați, ba cu adidașii rupți, el făcea toate astea. Într-o dimineață, am găsit somnifere în cafea și n-a recunoscut că le-a pus el.

Calvarul a durat trei săptămîni. Nu lucram în perioada aceea pentru că așteptam să intru ca vînzătoare în supermarket-ul unde lucra el și-mi promisese că vorbește pentru mine. Dar văzîndu-i comportamentul am zis gata. Cînd i-am spus că vreau s-o terminăm, a amenințat c-o să mă distrugă, nu m-a lăsat să plec. Teroarea asta a durat vreo trei ore acolo în stradă, unde era supermarket-ul. Am apelat la poliție, altfel n-aveam cum să plec. N-aveam telefon, nu puteam să sun, dar m-a ajutat un prieten care trecea pe-acolo. Mi-a luat și încălțările din picioare, a zis că nu-mi dă nimic, îmi ia totul. Bluza mi-a rupt-o în stradă, nu-i era rușine de nimic. Acolo, lîngă magazin, personalul a văzut tot ce se întîmpla, dar n-a reacționat nimeni. Pînă la urmă a venit poliția, o polițistă a urcat cu mine, m-a ajutat să-mi iau lucrurile din apartament. Chiar m-au ajutat, nici nu mă gîndeam la așa ceva. Eram plină de nervi și mă învinovățeam că sînt atît de proastă, că l-am iertat la început. Am mers la secție, am dat declarație, le-am povestit totul, le-am zis că e foarte violent și că minte. Le-am spus și că n-am unde să stau, m-au trimis la un centru.  

Am găsit de muncă la un restaurant și nu știu cum de-a aflat că sînt acolo. A venit și a făcut un circ enorm, de m-au dat ăia afară. Nu m-au crezut că nu mai am nici o relație cu el. Ăsta e bărbatul care m-a terorizat, pe care l-am dus la poliție, le spuneam. Pe mine m-au dat afară și el a stat toată noaptea acolo afară, nici măcar n-au chemat poliția. Am ajuns la alt centru. Dar mi-e frică și-acum să nu mă găsească din nou.

Foto: Irina Munteanu

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.