Mă învinovățeam că l-am iertat

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Mă învinovățeam că l am iertat jpeg

Odată cu pandemia, peste tot în lume au fost raportate creșteri ale cazurilor de violență domestică. Statisticile nu pot arăta însă întreaga poveste. Textul de mai jos este semnat cu pseudonim și a fost redactat pe baza unui interviu. (Cristina Ștefan)

Nu vreau să-mi aduc aminte ce s-a întîmplat. Tot am impresia că el e undeva aproape.

Nu știe nimeni prin ce-am trecut, nici măcar fiica mea. Chiar dacă am vorbit cu ea la telefon în perioada asta, nu i-am povestit, i-am zis doar: mami, da, sînt cu cineva și mi-e bine. Fata mi-am crescut-o fără ajutorul soțului, el era numai cu băutura, cu jocurile de noroc, lipsea foarte mult de-acasă și nu aducea nici un leu. N-am ascultat-o pe mama. Îi ziceam să nu se mai bage între mine și el. Acum îmi pare rău, după ce-a murit mama am văzut cît de greu este. Din cauza lui m-am îmbolnăvit de depresie. De-aia am hotărît să vin aici, la București, m-am internat la spital să mă tratez. Dar măcar soțul, în optișpe ani, n-a ridicat vreodată palma la mine.

Aici m-am împrietenit cu un bodyguard la un supermarket. Am hotărît să stau la el. I-am povestit că vreau o relație serioasă și de durată. El a acceptat. Nu-l cunoșteam prea bine, dar mi s-a părut un om de încredere. Cîștiga destul de bine ca să ne permitem lucruri. La început, îmi făcea toate poftele, ținea la mine, sau așa mi se părea mie. Apoi a început să fie foarte posesiv, foarte gelos, nu-mi mai dădea voie să ies din casă fără știrea lui. Țipa din diverse motive, de ce mă machiez, de ce mă aranjez așa. A dat în mine. N-am plecat atunci, mi-am zis că poate s-o schimba, dar n-a fost așa. A devenit și mai gelos și mai posesiv. Mă trezeam ba cu pantalonii tăiați, ba cu adidașii rupți, el făcea toate astea. Într-o dimineață, am găsit somnifere în cafea și n-a recunoscut că le-a pus el.

Calvarul a durat trei săptămîni. Nu lucram în perioada aceea pentru că așteptam să intru ca vînzătoare în supermarket-ul unde lucra el și-mi promisese că vorbește pentru mine. Dar văzîndu-i comportamentul am zis gata. Cînd i-am spus că vreau s-o terminăm, a amenințat c-o să mă distrugă, nu m-a lăsat să plec. Teroarea asta a durat vreo trei ore acolo în stradă, unde era supermarket-ul. Am apelat la poliție, altfel n-aveam cum să plec. N-aveam telefon, nu puteam să sun, dar m-a ajutat un prieten care trecea pe-acolo. Mi-a luat și încălțările din picioare, a zis că nu-mi dă nimic, îmi ia totul. Bluza mi-a rupt-o în stradă, nu-i era rușine de nimic. Acolo, lîngă magazin, personalul a văzut tot ce se întîmpla, dar n-a reacționat nimeni. Pînă la urmă a venit poliția, o polițistă a urcat cu mine, m-a ajutat să-mi iau lucrurile din apartament. Chiar m-au ajutat, nici nu mă gîndeam la așa ceva. Eram plină de nervi și mă învinovățeam că sînt atît de proastă, că l-am iertat la început. Am mers la secție, am dat declarație, le-am povestit totul, le-am zis că e foarte violent și că minte. Le-am spus și că n-am unde să stau, m-au trimis la un centru.  

Am găsit de muncă la un restaurant și nu știu cum de-a aflat că sînt acolo. A venit și a făcut un circ enorm, de m-au dat ăia afară. Nu m-au crezut că nu mai am nici o relație cu el. Ăsta e bărbatul care m-a terorizat, pe care l-am dus la poliție, le spuneam. Pe mine m-au dat afară și el a stat toată noaptea acolo afară, nici măcar n-au chemat poliția. Am ajuns la alt centru. Dar mi-e frică și-acum să nu mă găsească din nou.

Foto: Irina Munteanu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner lena enache png
Donald Trump FOTO Profimedia jpg
Trump spune că urmează o „mare discuție” cu privire la programele de vaccinare a copiilor: „Rata autismului este la un nivel mare”
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi, într-un interviu, va discuta cu Robert F. Kennedy Jr, candidatul său la conducerea Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, despre încetarea programelor de vaccinare a copiilor.
electrocutat bihoreanul Foto Bihoreanul jpg
Cazul morții unui bărbat electrocutat sub firele electrice ce îi traversează curtea, pe care nu le-a atins. Zona, considerată periculoasă
Cazul morții unui bihorean electrocutat sub firele de curent care îi traversează curtea, anchetat de Parchetul Aleșd, trenează de peste un an, spre disperarea familiei care acuză autoritățile pentru cele întâmplate.
Ilan Sor bloc Victorie FOTO Facebook jpg
Cum a încercat Kremlinul să schimbe rezultatul alegerilor și referendumului pro-UE din Rep. Moldova. Rolul lui Ilan Șor
Kremlinul a creat un centru operațional de comandă pentru compromiterea referendumului republican constituțional și a alegerilor prezidențiale, iar acesta est coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a beneficiat de bani uriași, precum și de resurse umane, logistice și tehnice, potrivit șefului S
image png
Carmen Șerban sare în apărarea Adrianei Bahmuțeanu, care se luptă să-și recupereze copiii din casa lui Silviu Prigoană
Carmen Șerban, renumită cântăreață și bună prietenă cu Adriana Bahmuțeanu, intervine în lupta acesteia de a-și recupera băieții, pe Maximus și pe Eduard, din casa regretatului lor tată. Ce dezvăluiri a făcut artista?
cub horoscop 1 gif
Horoscop vineri, 13 decembrie. Gemenii se tem să facă primul pas, iar Scorpionii iau distanță față de partener
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 13 decembrie.
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.