M-am descurcat chiar şi înainte de ’89

Publicat în Dilema Veche nr. 199 din 2 Dec 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Diana Săvulescu (economist la bancă): "Poate cînd mi-am schimbat serviciul. M-am mutat pentru bani, pentru un salariu mai mare. Dar asta mi se pare cît se poate de normal. Cred că oricine ar fi făcut la fel. Eu n-am făcut nici un compromis pentru asta. Şi pe urmă, m-am trezit că noul serviciu era mult mai rău decît cel vechi. În sfîrşit, asta a fost păcăleala mea". Mihai Vasiliu (inginer): "Nu sînt genul de descurcăreţ, adică de şmecher. Nu am fost oportunist nici pe vremea lui Ceauşescu. N-am vrut să intru nici în partid deşi am fost invitat. Dar era prin 1988 şi ar fi fost de fapt o prostie să intri în rahat pe ultima sută de metri. Nu era deloc un gest de oportunitate". Dan Chircescu (asistent medical): "Nu. Şi, dacă mă gîndesc bine, am ratat imediat după 1990 şansa de a avea un apartament în centrul Bucureştiului. La preţurile actuale aş fi devenit de-a dreptul boier. Eram înscris la ICRAL şi n-am ştiut să mă mişc destul de bine, aşa încît să şi iau apartamentul. S-au băgat alţii înaintea mea, cu comisioane şi pile şi în cele din urmă casele s-au terminat şi nu m-am ales cu nimic". Silviu Grădinaru (agent de pază): "Ce oportunism domnule, dacă nu-mi ajung banii de la o lună la alta. Am trei copii şi nu ştiu cum să-i mai întreţin. M-am angajat la bodyguarzii ăştia, deşi nu mai am aşa o vîrstă potrivită... doar ca să mai scot un ban. Da’, uite că nu mi-ajunge. Pînă acum am făcut toate meseriile din lume. În sfîrşit, sănătoşi să fim, că ne-om descurca noi pînă la urmă, nu ne lasă Dumnezeu". Paul Grigorescu (profesor): "Eu m-am descurcat şi înainte de 1989, cînd vremurile erau aşa cum erau. N-am avut lipsuri esenţiale niciodată. După Revoluţie, cu atît mai mult, mi-am completat veniturile făcîndu-mă ghid turistic, am dat în continuare lecţii particulare. Nu am stat ca un fraier, dar nu mă consider un oportunist, în sensul de a călca pe nişte principii pentru a profita de o ocazie. Eu zic că am fost întotdeauna om". Adina (studentă): "Trebuie să recunosc că am făcut odată ceva care se poate chema oportunism. Am aflat de o bursă în Franţa şi m-am înscris fără să-i spun prietenei mele cele mai bune, de frică să nu concureze şi ea. Mi-era teamă să n-o pierd, de bursă vorbesc. Pînă la urmă, n-am reuşit însă să o iau şi prietena mea n-a aflat. Dacă reuşeam, probabil că nu s-ar fi putut să nu afle şi ea şi probabil s-ar fi supărat, iar azi nu ştiu dacă am mai fi fost prietene".

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.