Lunga cale către democraţie

Publicat în Dilema Veche nr. 290 din 3 Sep 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

O fantomă bîntuie prin Moldova " fantoma anticomunismului. Dar comunismul este doar un pseudonim al tuturor bolilor de care suferă ţara " sărăcie, corupţie şi absenţa statului de drept. Partidul Comunist (PCRM), care în aceste zile este pe punctul de a deveni un partid de opoziţie, nu are nimic în comun cu ideologia comunistă clasică. Revista The Economist califica PCRM drept un partid de centru-dreapta, alţi analişti sau politicieni, printre care şi Dumitru Diacov, fostul lider al Partidului Democrat, îl consideră un partid social-democrat, de centru-stînga. Elementele doctrinare intrinseci ideologiei comuniste lipsesc cu desăvîrşire la PCRM, iar profilul ideologic al partidului se conturează în jurul unui moldovenism feroce, cu tentă rusofilă, combinat cu o sensibilitate suprasolicitată pentru dimensiunea socială, la care se adaugă cîteva ingrediente extrase direct dintr-o societate post-totalitară " intoleranţa faţă de minorităţile religioase şi sexuale, atitudinea patriarhală şi o doză strategică de fervoare religioasă. Comunismul este o ameninţare doar în măsura în care în spatele acestei etichete se ascund anacronismul, nostalgiile dictatoriale şi dorinţa de a proteja interesele unor structuri de tip oligarhic. În rest, comunismul moldovenesc este el însuşi o fantomă fără carne şi oase, un ambalaj pompos în care se ascunde un conţinut sinistru, tipic spaţiului postsovietic şi care este exact reversul democraţiei. Democraţie electorală versus democraţie de substanţă Euforia eliberării de comunism este justificată, dar nu asigură cursul iremediabil democratic al ţării. Comunismul moldovenesc, ca revers al democraţiei, nu a murit şi s-ar putea nici măcar să nu fie pe cale de dispariţie. Evident, schimbarea de putere este importantă în sine şi reprezintă deja un indiciu al funcţionalităţii unei democraţii. Dar democraţia electorală nu garantează o democraţie efectivă: după obţinerea independenţei, în 1991, şi pînă la derapajul spre autoritarism, în 2000, Republica Moldova s-a situat în mod constant, alături de ţările baltice, printre fostele republici sovietice cu cele mai democratice competiţii electorale. Cu toate acestea, societatea moldovenească a rămas profund ne-reformată, înregistrînd scoruri înalte la capitolul corupţie, libertate media, independenţă a justiţiei etc. Indicele democraţiei, elaborat de Economist Intelligence Unit, cataloghează Moldova drept o democraţie viciată " un regim care se limitează la a îndeplini criteriile şi procedurile formale specifice regimurilor democratice. Aşa cum chiar evoluţiile ultimelor evenimente de la Chişinău ne-o demonstrează, la capitolul pluralism şi proces electoral Moldova deţine un scor destul de ridicat, la fel ca alte ţări din regiune încadrate în aceeaşi categorie " Rom

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Bucuresti calea victoriei foto jpg
Străzile din București unde scade limita de viteză la 30 km/h
Mai multe străzi din inima Capitalei sunt supuse unui regim mai strict privind limita de viteză, după ce Comisia Tehnică de Circulație a decis ca limita de 30 km/h aflată deja în vigoare pe Calea Victoriei să fie extinsă și asupra altor zone.
2 serban huidu coronavirus 1 png png
Povestea unei porecle devenite „brand personal”. Ce spune Șerban Huidu despre numele lui Piedone
În showbiz-ul românesc și pe scena publică, puține porecle au reușit să devină atât de memorabile precum „Piedone”. Astăzi, numele este aproape sinonim cu Cristian Popescu, actualul șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), dar puțini cunosc originile acestui apelativ deve
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (10) jpg
AUR susține că patru milioane de persoane decedate figurează cu drept de vot. „Este o falsificare a voinţei poporului”
AUR a anunțat joi, 1 mai, că a sesizat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Avocatul Poporului susţinând că, potrivit estimărilor sale, aproximativ patru milioane de persoane decedate figurează cu drept de vot.
nicolae ratiu jpg
Fiul lui Ion Rațiu trage un semnal de alarmă înainte de alegeri: România riscă să cadă în mâinile unui regim fascist
Președintele Fundației Rațiu, Nicolae Rațiu, a transmis un mesaj pe rețelele de socializare cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
Accident motocicleta FOTO Shutterstock jpg
Accident pe DN 5, între un TIR și o motocicletă. O femeie a fost dusă la spital
O femeie de 48 de ani, care circula pe o motocicletă, a fost rănită în urma producerii unui accident rutier pe DN 5 Giurgiu - Bucureşti, între localităţile Daia şi Frăteşti.
Aparare Uniunea Europeana FOTO defencematters.org
12 state UE vor să cheltuiască mai mult pentru reînarmare
Comisia Europeană a anunţat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naţionale în temeiul Pactului de stabilitate şi de creştere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025.
bulgaria euro
Bulgaria aproape a finalizat pregătirile pentru plăţile cu cardul denominate în euro
Pregătirile pentru tranziţia la plăţile cu cardul denominate în euro şi integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB).
kate william scotia jpg
Kate Middleton, ținută de 3.345$ la o plimbare în pădure alături de William
Kate Middleton (43 de ani) a fost surprinsă în timpul unei plimbări prin natură în Scoția, purtând o ținută casual, care a atras atenția nu doar prin simplitatea sa, ci și prin combinația de piese de lux.
 Sir David Attenborough FOTO Profimedia
David Attenborough, mărturisire emoționantă despre „apropierea de sfârșitul vieții” într-o declarație tulburătoare
Legendarul Sir David Attenborough a făcut o declarație emoționantă despre apropierea sfârșitului vieții sale, într-un moment marcant ce însoțește lansarea noului său documentar „Ocean”, difuzat cu ocazia împlinirii a 99 de ani, pe 8 mai.