Lumină pentru România

Iulian ANGHELUŢĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 525 din 6-12 martie 2014
Lumină pentru România jpeg

La Ursici am ajuns în iarna lui 2008, ca participant la o acţiune organizată de mai multe cluburi de offroad. 20 de maşini burduşite cu alimente greu perisabile, haine şi încălţăminte au mers la Ursici pentru aşa-numita Umanitară de Crăciun. Am rămas impresionat de locul în care trăiesc ursicenii şi de drumul foarte greu, în condiţii de iarnă, pe care a trebuit să-l străbatem pentru a ajunge la ei. Lucrurile bune se obţin greu, şi a meritat din plin. Am descoperit locuri frumoase şi oameni puternici, care trag şi nu se vaită. M-am simţit, din prima clipă, alături de ei şi am vrut să îi ajut cumva. Nu puteam să repar drumul în locul primarului, aşa că am ales calea luminii. Lumină pentru case, dar şi pentru a fi în legătură cu lumea. Vă daţi seama că oamenii ăştia mergeau jos, în vale, adică vreo 12-13 kilometri, ca să-şi încarce telefoanele mobile?

După aproape patru ani de cînd am pus piciorul şi sufletul în Ursici, am demarat „Lumină pentru Ursici“ – o acţiune prin care am vrut să strîng banii pentru 14 panouri solare şi auxiliare. Ursici este un sat de munte, ale cărui case sunt risipite aşa, pe culmi... Distanţele şi văile dintre case fac imposibile un sistem centralizat. Un studiu de fezabilitate, cum se poartă acum, vorbea de vreo 3 milioane de lei pentru racordarea la reţeaua electrică naţională. Panourile solare sînt soluţia cea mai potrivită, din toate punctele de vedere: financiară, ecologică, logistică. Luni de zile, am povestit oamenilor despre Ursici, am participat la evenimente şi am vîndut tricouri sau becuri-opaiţ. Cînd mesajul a ajuns la una dintre băncile de la noi, cei de-acolo nu au stat pe gînduri şi au finanţat proiectul, iar 25 de voluntari au adus lumina în Ursici.

„Lumină pentru Ursici“ merge mai departe şi devine acum „Lumină pentru copiii din Ineleţ“. Ineleţ este un sătuc din Munţii Cernei, în care o mînă de oameni şi trei copii îşi duc vieţile, fără curent electric. Am primit fonduri de la aceeaşi bancă, dar şi sprijin de la oameni: cărţi pentru copii, imprimante şi cereri de a ne fi alături pe teren. În aprilie, vom monta panourile solare la mica şcoală din Ineleţ şi le vom da copiilor şansa unui viitor mai luminos, aşa cum m-au învăţat la şcoală, cînd eram pionier, prin utilizarea de computere moderne.

Lumina nu se opreşte aici. În aprilie, voi demara „Lumină pentru România“ – o acţiune socio-eco-culturală. Voi străbate ţara pe bicicletă, şi nu cu maşina – aşa cum se obişnuieşte –, pe drumuri secundare şi terţiare. Cu siguranţă, îmi vor fi alături şi alţi iubitori de aventură pe două roţi. Voi (re)descoperi oameni şi locuri mai puţin cunoscute şi le voi spune povestea. În tot acest timp, voi strînge fonduri pentru ca, din toamnă, să merg din nou, alături de voluntari, la cei care au nevoie de lumină, în şcoli sau comunităţi izolate.

Iulian Angheluţă lucrează în publicitate. A pus bazele „Free Mioriţa“ şi se străduieşte să schimbe ceva în vieţile oamenilor din jur. Mai multe pe site-ul www.freemiorita.ro.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Marcel Ciolacu vot, captură video jpg
Premierul Marcel Ciolacu a votat: „Am ales ordinea și nu haosul ”
Premierul PSD, Marcel Ciolacu, a mers duminică la vot împreună cu primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (10) jpg
România își caută președintele după o campanie cu ecouri estice și falii interne- Al Jazeera
Românii au revenit la urne pe 4 mai, pentru al doilea scrutin prezidențial în mai puțin de șase luni, într-un context tensionat, generat de anularea fără precedent a alegerilor din noiembrie 2024.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 20 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
UPDATE: Alegeri prezidențiale 2025. Start vot în România. Câți oameni au votat până acum
Românii au început duminică, 4 mai, să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, într-un scrutin decisiv pentru viitorul țării, organizat după anularea alegerilor precedente.
Xi Jinping si Vladimir Putin FOTO Profimedia
Xi Jinping va veni în Rusia la invitația lui Putin. Liderul chinez va participa la parada din 9 mai
Președintele Chinei, Xi Jinping, va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7–10 mai, cu ocazia celebrării a 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, a anunțat duminică Kremlinul, printr-un comunicat transmis pe Telegram.
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alegeri cu miză geopolitică în România. Naționalistul George Simion, favorit într-un scrutin tensionat- analiză The Guardian
Românii voteză din nou, duminică, într-un scrutin prezidențial reluat după anularea fără precedent a alegerilor din noiembrie 2024.
incident alegeri Olt, captura video jpg
Incident electoral în Olt. Viceprimarul din Optaşi Măgura a intrat în cabina de vot cu alegătorii
Reprezentantul USR dintr-o secţie de votare organizată în Optaşi Măgura, judeţul Olt, a semnalat faptul că viceprimarul din localitate a intrat în cabina de vot cu mai mulţi alegători.
image png
Cum se descurcă Ana Odagiu după divorțul de Conrad Mericoffer: „Probabil că s-a schimbat ceva în viața mea”
Ana Odagiu și Conrad Mericoffer au crezut că și-au găsit fericirea unul alături de celălalt. Cu toate acestea, viața a avut alte planuri pentru el și, după ce s-au căsătorit în primăvara anului 2023, au divorțat în ianuarie 2025. Cum se descurcă actriță la mai bine de trei luni de la divorț? Iată cu
colaj candidati prezidentiale sursa mediafax jpeg
Politico: Cine se va confrunta cu George Simion în turul doi al prezidențialelor?
România se pregătește să înfrunte o posibilitate care, acum câțiva ani, părea improbabilă: alegerea unui președinte naționalist, autodeclarat trumpist, care promite să „răstoarne sistemul”.
masini politie in mers jpg
Urmărire ca în filme în Prahova: Polițiștii au tras 13 focuri de armă, după ce un șofer beat și fără permis nu a oprit la semnale
El a refuzat să oprească la semnalul oamenilor legii, motiv pentru care agenții au tras 13 focuri de armă pentru a-l opri. Gloanțele au avariat anvelopele autoturismului.