Lumea prin culoare şi sunet - proiectele derulate de Fundaţia Orange

Publicat în Dilema Veche nr. 581 din 2-8 aprilie 2015
Lumea prin culoare şi sunet   proiectele derulate de Fundaţia Orange jpeg

Audiosofia – „Baby hearing“ 

Proiectul „Baby hearing“ al Asociaţiei Audiosofia se desfăşoară la nivel naţional şi îşi propune depistarea precoce a hipoacuziei prin dotarea a şapte spitale cu aparatură de testare a auzului pentru nou-născuţii din aceste unităţi. Ulterior, copiii care nu trec aceste teste sînt direcţionaţi către Cabinetul de audiologie al Spitalului „M.S. Curie“ din Bucureşti, înfiinţat de Audiosofia tot cu sprijinul Fundaţiei Orange. 

Junior Achievement Romania, „Vreau să ştiu“ 

Proiectul „Vreau să ştiu“ îşi propune să introducă în şcolile speciale pentru elevii cu deficienţe de auz (cu vîrste cuprinse între 15 şi 19 ani) activităţi practice de orientare profesională pentru o viaţă independentă şi pentru acces la piaţa muncii după absolvire, cu sprijinul profesorilor şi consultanţilor voluntari Orange. În urma desfăşurării proiectului se va alcătui un catalog de meserii şi de afaceri locale deschise pentru activitate către tineri cu deficienţe de auz; se vor stabili parteneriate cu companii locale care activează în domenii nontradiţionale pentru acest grup-ţintă, prin intermediul unor activităţi de tip Job Shadowing. Pe termen lung, proiectul îşi propune elaborarea unui model pentru a le asigura acestor elevi şanse egale de acces la o gamă largă de meserii în comunitatea lor, pentru a le oferi posibilitatea de a deveni antreprenori, contribuind prin iniţiativele lor la dezvoltarea acelor comunităţi prin crearea unor locuri de muncă şi a unor afaceri proprii. 

Liceul Special din Moldova, „Culori dincolo de umbre“ 

În cadrul proiectului „Culori dincolo de umbre“, desfăşurat între 1 octombrie 2014 şi 31 martie 2015, la Liceul Special din Moldova a fost dotată şi amenajată o cameră de stimulare multisenzorială, care permite acordarea de servicii terapeutice specifice pentru 100 de copii din zona Moldovei. Sesiunile de terapie specifică de recuperare au constat în exerciţii de stimulare vizuală, auditivă, olfactivă şi tactilă. Tot aici sînt şcolarizaţi elevi nevăzători şi ambliopi (cu deficienţe de vedere) din toată zona Moldovei, de la clasa pregătitoare pînă în clasa a XII-a, oferindu-le servicii specializate pentru educaţie, deprinderi de viaţă independentă şi terapii specifice, fiind singura instituţie de educaţie de acest gen din Moldova. 

Salvaţi Copiii, „E-sight“ 

Proiectul „E-sight“ are ca scop încurajarea şi educarea copiilor cu deficienţe de vedere privind utilizarea de

şi servicii online destinate comunicării şi exprimării, ca mijloc de participare socială şi integrare prin colaborare cu tineri fără deficienţe de vedere şi cu experţi. Copiii vor avea posibilitatea să intre în legătură cu tineri şi copii fără deficienţe, de vîrstă similară. O platformă online adaptată persoanelor nevăzătoare va fi dezvoltată special în cadrul proiectului şi va cuprinde resurse relevante şi aplicaţii create pentru a-i sprijini pe copii în activităţile zilnice. Ea va reprezenta, totodată, şi spaţiul în care resursele sau proiectele propuse de copii vor fi prezentate public şi puse la dispoziţia celorlalţi, va facilita interacţiunea dintre copii, voluntari şi angajaţii Orange. La finalul proiectului, copiii vor avea acces facil la resurse educaţionale şi vor fi încurajaţi să utilizeze produse

adaptate, să se exprime şi să interacţioneze cu ceilalţi. 

Sense International (Romania) – Sens pentru viaţă 

„Sens pentru viaţă“ îşi propune să îmbunătăţească viaţa tinerilor cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple (DSM), prin dezvoltarea de centre de servicii vocaţionale în şcolile speciale pentru elevii cu deficienţe de auz şi asociate din Timişoara şi Arad. Centrele vin în completarea celor existente în Bucureşti, Galaţi, Iaşi, contribuind la dezvoltarea unei reţele naţionale de centre vocaţionale pentru tinerii cu surdocecitate / deficienţe senzoriale multiple ce asigură trecerea mai uşoară către viaţa de adult. În cele cinci centre vocaţionale (trei minitipografii, o seră şi un laborator pentru modelarea marţipanului), 50 de tineri cu surdocecitate/DSM vor învăţa o meserie, ceea ce le va creşte şansa de a găsi un loc de muncă şi a duce o viaţă independentă. 

Young Goldfish, „Călătorie în lumea mea“ 

Proiectul propune dezvoltarea abilităţilor de comunicare ale tinerilor cu deficienţe de vedere pentru a le creşte încrederea şi abilităţile de viaţă independentă şi facilitarea accesului la informaţie şi educaţie prin oferirea de

-uri audio vocale pentru patru universităţi mari din România – în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara. Pe întreaga durată a proiectului, tinerii vor fi grupaţi pe perechi şi vor participa la diverse activităţi menite să ducă la o dezvoltare de sine şi la o încredere mai mare în forţele proprii. Aceştia vor înregistra împreună piese de teatru radiofonic şi cărţi audio sau articole, vor învăţa să ia interviuri sau să realizeze mini-documentare audio cu persoane – modele inspiraţionale. 

Fundaţia MediaPro, „Touch Listen Know“ 

„Touch Listen Know“ este un proiect în cadrul căruia e dezvoltată o aplicaţie mobilă destinată persoanelor cu deficienţe de vedere care va reda prin voce sintetică cele mai importante ştiri ale zilei, avînd ca surse site-urile www.gandul.info,

Muzeul Naţional de Artă al României – „ARTMobile“ 

Proiectul „ARTmobile“ va contribui la optimizarea site-ului Muzeului Naţional de Artă al României în vederea transformării lui într-un canal de comunicare cu persoanele cu deficienţe de vedere şi auz, prin integrarea diferenţiată a noilor tehnologii. Astfel, pe site-ul muzeului va fi organizată o nouă secţiune care va cuprinde: turul colecţiilor muzeale în 40 de capodopere (format audio-video cu funcţie de mărire puternică şi prezentare în limbaj mimico-gestual), diagrame tactile ale capodoperelor şi idei de utilizare în medii diferite. Toate materialele vor putea fi descărcate gratuit de acasă sau de la şcoală, facilitînd accesul comunităţilor (şcolare) din afara Bucureştiului la informaţii culturale, integrabile creativ în activităţile curente. 

Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană 

Proiectul „Pas de elefant“ îşi propune să îmbunătăţească procesul educaţional în şcolile speciale pentru nevăzători din România, care se confruntă cu o lipsă de materiale educaţionale adecvate. Cinci şcoli speciale vor fi dotate cu cîte două tablete Apple iPad şi vor participa la o cercetare privind predarea asistată de tabletă, aspect ce va duce la o înţelegere mai bună a nevoilor elevilor nevăzători şi ale profesorilor. A doua componentă a proiectului e realizarea unui prototip de

care va putea asocia o pistă audio cu o zonă de pe o imagine tactilă. Camera video a tabletei, amplasată pe un suport deasupra imaginii, va recunoaşte atingerea cu degetul a zonei respective, iar fişierul audio corespunzător va fi redat automat. Acest prototip va reprezenta un pas mare în realizarea ulterioară a unui sistem care va permite crearea/editarea de fişe curriculare tactile. Se va construi o bază de date comună

în care fiecare şcoală va încărca materialele didactice accesibile de care dispune. Astfel,

-ul „Pas de elefant“ ar putea deveni un instrument de învăţare esenţial pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale, oferindu-le acces la o informaţie care pînă acum le era doar parţial accesibilă sau chiar inaccesibilă.  

Foto: Fundaţia Orange

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

accident sju slatina3   foto euro24 jpg
Unșofer, cu o alcoolemie de 1,1 mg/l, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat cu mașina în curtea Spitalului Slatina
Un incident grav s-a petrecut în noaptea de marți spre miercuri, 10/11 decembrie 2024. Un șofer de 27 ani, care a urcat la volan sub influența alcoolului, a pierdut controlul asupra direcției de mers și, în fața SJU Slatina, a trecut peste bordură și a ajuns în curtea unității sanitare.
citit carte barbat istock jpg
Ce este „lerul”? Cuvântul neobișnuit care apare în multe colinde, dar pe care puțini români îl pot explica
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm către jumătatea lunii decembrie. Poate că mulți dintre noi deja am început să ascultăm colinde, sau, dacă nu, o vom face destul de curând.
slobozia razie la urziceni si barbulesti foto ipj ialomita
Razie şi percheziţii cu mascaţii în Ploieşti, în mai multe dosare de tâlhărie şi furt
Peste 50 de poliţişti şi jandarmi au demarat, miercuri dimineaţă, o razie de amploare în Prahova, dar şi percheziţii la mai multe persoane suspecte în câteva dosare de tâlhărie şi furt.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Piețele financiare românești, survolate de un stol de „lebede negre”: „Au mai fost văzute în pandemie, la Brexit și în 2008”
Piețele financiare românești au fost lovite de volatilitate în timpul alegerilor prezidențiale, rezultatele surprinzătoare ducând și la o dificultate neașteptată pentru Guvern în a împrumuta bani.
Kim Yong hyun   fostul ministru al Apărării din Coreea de Sud Foto Getty Images jpg
Fostul ministru al Apărării a încercat să-și ia viața în arest, după ce a recomandat impunerea legii marțiale în Coreea de Sud
Kim Yong-hyun, fostul ministru sud-coreean al apărării, a încercat să îşi pună capăt zilelor în timp ce se afla în detenţie, a declarat, miercuri, comisarul general al Serviciului Coreean de Corecţie.
andreea balan  crop 1665063599 jpg
Motivul neașteptat pentru care Andreea Bălan nu poartă inelul de logodnă de la Victor Cornea: „Foarte greu, de-a lungul anilor, am…”
Pe 3 decembrie, Andreea Bălan a trăit o zi memorabilă. În timpul unui zbor către Laponia, Victor Cornea, partenerul ei de mai bine de un an, i-a adresat marea întrebare. Răspunsul vedetei a fost un entuziast „DA”.
zile libere de paste jpg
Câte zile libere au românii în 2025. Cum arată calendarul pentru minivacanțe de la anul
Anul 2025 aduce vești bune pentru angajații din România, oferind un total de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii, iar restul de 4 în weekend.
sumudica platformax jpg
Șumudică își retrogradează o fostă echipă. UEFA i-a dat dreptate românului
Marius Șumudică (53 de ani), antrenorul echipei Rapid, a primit o veste bună de la Comisia de Disciplină a UEFA.
castig loto pitesti jpg
Un noroc fatal. A murit la stomatolog după ce a câștigat 32 de milioane de euro la loto
Un bărbat de 73 de ani din Brazilia, care a câștigat marele premiu la loto în luna noiembrie, a murit subit la stomatolog. A fost prima lui decizie de milionar în euro,