Lumea e exact așa cum vrei tu să fie

Geo BARCAN
Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Lumea e exact așa cum vrei tu să fie jpeg

S-a dovedit de mult că universul e infinit și că totul e posibil, ceea ce înseamnă că probabilitatea ca viitorul meu să fie scris undeva în stele nu este tocmai mică. Sînt eu, o Balanță născută pe 3 octombrie, cică în aceeași zi cu vreo vedetă foarte cunoscută. Nu îmi pasă neapărat de detaliul ăsta tocmai pentru că sînt Balanță și sînt o nonconformistă, însă pentru că m-am născut atunci cînd m-am născut, am căutat pe Google și știu ce mare superstar s-a născut în aceeași zi cu mine, dar în continuare o să mă prefac că nu știu, tocmai pentru că sînt Balanță.

În horoscopul meu din 2015 scria că o să fie un an bun pentru iubire și că relațiile amoroase vor curge bine și că nu știu cine intra în casa nu știu cui, ceea ce favorizează starea mea emoțională. Mi-am imaginat, evident, ca orice Balanță visătoare și romantică, că mă voi îndrăgosti lulea. Mi-am dorit enorm ca în 2015 să mă iubească vreun poet sau un scriitor, ba nu, un fotograf sau un actor. În fine, cineva la fel de aerian ca Balanța din mine, cu care să port discuții profunde despre nimic. Pînă la începutul verii nu s-a adeverit nici o profeție, dar nu-i nimic, știam din cărți că vara se întîmplă toate iubirile alea mari. Am bătut țara în lung și în lat de m-au dat rudele dispărută, am întîlnit oameni grozavi, am fost la cele mai tari petreceri, dar iubirea mea nu era nicăieri. S-a nimerit prin iunie un francez cu ochi albaștri, cu care vorbeam o englezo-franceză mult prea stîlcită ca să înțeleg dacă discuția este despre cinema sau despre gastronomie. În fine, mi-am zis hotărîtă că se va întîmpla în toamnă, pentru că toamna e anotimpul meu preferat și pentru că atunci simt eu că se petrec minuni.

Mda, acum sîntem în 2016 și nu mai am un iubit din 2014, deci horoscopul meu m-a mințit. Uneori îmi imaginez cum ar fi să fiu dependentă de horoscop și mă trezesc în fiecare dimineață citind despre ziua ce va urma. Sau nu, mai rău, cum ar fi dacă m-aș întîlni cu băiatul acesta la care tot visez și el nu ar fi compatibil cu mine, conform horoscopului, și mie parcă mi-ar plăcea tare-tare de el, dar nu aș accepta ca lucrurile să evolueze pentru că în horoscopul meu zice că nu sîntem potriviți. În continuare mă confesez vouă, ca unor buni prieteni, deci nu mă judecați și nici nu mă luați în serios. Nu sînt în perioada cea mai plină de inspirație, o simt și o zice și horoscopul meu. Compatibilitatea există atunci cînd te ții de mînă cu cineva și ți se înmoaie picioarele și dintr-odată toți oamenii sînt buni și chiar nu îți mai pasă ce faci de revelion sau dacă vei mai avea loc să bagi mîna în buzunar de cît de mulți bani vor fi acolo. Te-ai gîndit cum ar fi dacă ai deschide ziarul și la secțiunea Vărsător ar scrie: „Visează mai mult!”, sau la Taur ar scrie: „Lumea e exact așa cum vrei tu să fie”?!

Acum, în 2016, m-am lepădat de obiceiul acesta prost al horoscopului, cu toate că încă îl mai aștept pe Făt-Frumos. Am știut mereu că nu îmi pasă dacă vreo planetă intră în casa altei planete sau dacă e retrogradă față de alta, termeni pe care oricum nu i-am înțeles niciodată. Poate că ar trebui ca cercetătorii britanici să scrie un tratat de psihologie despre relația omului cu horoscopul lui. În primul rînd, ne dăm seama de ceea ce ne este cel mai teamă, de dragoste, de carieră, de bani sau de sănătate,  pentru că la secțiunea aceea vom citi mereu de două ori. În al doilea rînd, horoscopul ne amintește cît de penibili și lași sîntem uneori. Astăzi sîntem mai mulți pe lume, deci mai singuri. Ne păcălim că dăm click, doar așa, la caterincă, însă de multe ori ne simțim ușurați citind că luna martie va aduce pace în familie sau succes în carieră. În ce mă privește, horoscop, spovedanie sau psiholog mi-e totuna. Oricum nu voi afla dacă Făt-Frumos vine sau nu.

Geo Barcan este elevă în clasa a XII-a la C.N. „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău.

HOR 0545 jpg
Bogați îngrijorați de propria sărăcie...
Acest Dosar vă prezintă fragmente din conferințele susținute în serile zilelor de 14, 15 și 16 septembrie, în Sala „Jean Monnet“ a Facultății de Studii Europene a UBB.
B  Glavan jpg
Drumul către sărăcie
Pe scurt: tot ceea ce subminează economisirea, investiţia înţeleaptă şi stimulentul muncii previne acumularea de capital şi ne duce pe drumul sărăciei.
A  Zahiu jpg
Venitul minim garantat: de la utopie la realitate
Tot ce avem în momentul de faţă ca schemă de asistență socială este ineficient, a generat un adevărat infern birocratic, de multe ori aceste programe sînt paravane pentru corupţie.
B  Voicu jpg
Sîntem încă săraci? România după 32 de ani
Concluzia a fost că, de fapt, nu te poţi raporta la „standardele societăţii”.
HOR 1291 jpg
Sărăcie, bogăție și judecată morală
Și iar întreb: ce ne facem cu tensiunea dintre teoria morală înaltă, care ne spune că valoarea morală nu depinde de condițiile materiale de viață, şi judecăţile morale implicite pe care le-am descris?
HOR 1452 jpg
„Care bogat se va mîntui?“ Libertatea ca sărăcie voluntară în Noul Testament
Creştinul trebuie să fie harnic, să-şi cîştige existenţa printr-o muncă onestă, să fie darnic şi solidar, dar să nu-şi facă griji pentru ziua de mîine. Aici apare încă un element definitoriu al relaţiei dintre paradigma creştină şi avuţia terestră.
p 21 foto C  Hord jpg
Globalizarea libertății
În fine, vreau să vă atrag atenția asupra acelor antiglobalişti care înţeleg globalizarea altfel, ca pe o globalizare politică. Ei vă vor vinde izolarea ca soluţie la problemă. Nu-i ascultaţi decît cu atenţie şi îngrijorare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială

Adevarul.ro

Vladimir Putin si Serghei Soigu la parada navala a Marinei ruse FOTO EPA-EFE
Se ascut cuțitele la Moscova. Șoigu ar putea cădea sub loviturile bucătarului lui Putin și ale sângerosului Kadîrov
În timp ce se pregătește să sărbătorească, vineri, 7 octombrie, cea de-a 70-a aniversare, Vladimir Putin ar trebui să înceapă să-și facă griji pentru continuarea domniei sale
Soldati ucrainieni pe frontul din Herson FOTO profimedia 0675801159 jpg
Ucrainenii trebuie să elibereze Hersonul înainte de venirea iernii
Oficialii și analiștii americani avertizează că Ucraina duce o bătălie crâncenă pentru teritoriul din sud, care trebuie încheiată înainte ca iarna să creeze condiții nefavorabile pentru luptă.
disparuta olt1 foto ipj png
A treia dispariție în Olt, în două zile. O femeie de 51 ani, plecată de acasă, a fost găsită după ore de căutări UPDATE
Poliția Olt a anunțat joi seara, 6 octombrie 2022, dispariția unei femei pentru care a declanșat o amplă acțiune de căutare, soldată cu găsirea femeii. Este al treilea anunț de dispariție în Olt, în ultimele două zile.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.