Lumea e exact așa cum vrei tu să fie

Geo BARCAN
Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Lumea e exact așa cum vrei tu să fie jpeg

S-a dovedit de mult că universul e infinit și că totul e posibil, ceea ce înseamnă că probabilitatea ca viitorul meu să fie scris undeva în stele nu este tocmai mică. Sînt eu, o Balanță născută pe 3 octombrie, cică în aceeași zi cu vreo vedetă foarte cunoscută. Nu îmi pasă neapărat de detaliul ăsta tocmai pentru că sînt Balanță și sînt o nonconformistă, însă pentru că m-am născut atunci cînd m-am născut, am căutat pe Google și știu ce mare superstar s-a născut în aceeași zi cu mine, dar în continuare o să mă prefac că nu știu, tocmai pentru că sînt Balanță.

În horoscopul meu din 2015 scria că o să fie un an bun pentru iubire și că relațiile amoroase vor curge bine și că nu știu cine intra în casa nu știu cui, ceea ce favorizează starea mea emoțională. Mi-am imaginat, evident, ca orice Balanță visătoare și romantică, că mă voi îndrăgosti lulea. Mi-am dorit enorm ca în 2015 să mă iubească vreun poet sau un scriitor, ba nu, un fotograf sau un actor. În fine, cineva la fel de aerian ca Balanța din mine, cu care să port discuții profunde despre nimic. Pînă la începutul verii nu s-a adeverit nici o profeție, dar nu-i nimic, știam din cărți că vara se întîmplă toate iubirile alea mari. Am bătut țara în lung și în lat de m-au dat rudele dispărută, am întîlnit oameni grozavi, am fost la cele mai tari petreceri, dar iubirea mea nu era nicăieri. S-a nimerit prin iunie un francez cu ochi albaștri, cu care vorbeam o englezo-franceză mult prea stîlcită ca să înțeleg dacă discuția este despre cinema sau despre gastronomie. În fine, mi-am zis hotărîtă că se va întîmpla în toamnă, pentru că toamna e anotimpul meu preferat și pentru că atunci simt eu că se petrec minuni.

Mda, acum sîntem în 2016 și nu mai am un iubit din 2014, deci horoscopul meu m-a mințit. Uneori îmi imaginez cum ar fi să fiu dependentă de horoscop și mă trezesc în fiecare dimineață citind despre ziua ce va urma. Sau nu, mai rău, cum ar fi dacă m-aș întîlni cu băiatul acesta la care tot visez și el nu ar fi compatibil cu mine, conform horoscopului, și mie parcă mi-ar plăcea tare-tare de el, dar nu aș accepta ca lucrurile să evolueze pentru că în horoscopul meu zice că nu sîntem potriviți. În continuare mă confesez vouă, ca unor buni prieteni, deci nu mă judecați și nici nu mă luați în serios. Nu sînt în perioada cea mai plină de inspirație, o simt și o zice și horoscopul meu. Compatibilitatea există atunci cînd te ții de mînă cu cineva și ți se înmoaie picioarele și dintr-odată toți oamenii sînt buni și chiar nu îți mai pasă ce faci de revelion sau dacă vei mai avea loc să bagi mîna în buzunar de cît de mulți bani vor fi acolo. Te-ai gîndit cum ar fi dacă ai deschide ziarul și la secțiunea Vărsător ar scrie: „Visează mai mult!”, sau la Taur ar scrie: „Lumea e exact așa cum vrei tu să fie”?!

Acum, în 2016, m-am lepădat de obiceiul acesta prost al horoscopului, cu toate că încă îl mai aștept pe Făt-Frumos. Am știut mereu că nu îmi pasă dacă vreo planetă intră în casa altei planete sau dacă e retrogradă față de alta, termeni pe care oricum nu i-am înțeles niciodată. Poate că ar trebui ca cercetătorii britanici să scrie un tratat de psihologie despre relația omului cu horoscopul lui. În primul rînd, ne dăm seama de ceea ce ne este cel mai teamă, de dragoste, de carieră, de bani sau de sănătate,  pentru că la secțiunea aceea vom citi mereu de două ori. În al doilea rînd, horoscopul ne amintește cît de penibili și lași sîntem uneori. Astăzi sîntem mai mulți pe lume, deci mai singuri. Ne păcălim că dăm click, doar așa, la caterincă, însă de multe ori ne simțim ușurați citind că luna martie va aduce pace în familie sau succes în carieră. În ce mă privește, horoscop, spovedanie sau psiholog mi-e totuna. Oricum nu voi afla dacă Făt-Frumos vine sau nu.

Geo Barcan este elevă în clasa a XII-a la C.N. „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.