„Lucrurile s-au schimbat foarte mult“ - interviu cu Simona CZUDAR

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
„Lucrurile s au schimbat foarte mult“   interviu cu Simona CZUDAR jpeg

În urmă cu opt ani, Simona Czudar a adoptat o fetiță. După această experiență, s-a hotărît să-i ajute și pe alți viitori părinți adoptivi să treacă, legislativ și emoțional, prin această etapă. Organizația Ador Copiii din Timișoara, de care se ocupă, oferă asistență autorizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și se referă la sprijin pentru întocmirea dosarului de adopție, la susținerea cursului din cadrul evaluării ca adoptator, la consiliere juridică și psihologică a familiei și a copiilor, înainte și după adopție. Mai multe informații găsiți pe www.adorcopiii.ro.

Cînd și cum a început povestea dumneavoastră de viață legată de adopție?

În 2008 am depus dosarul de adopție, iar după nouă luni am văzut-o pe fetița noastră. Am avut o primă întîlnire foarte intensă și m-a impresionat „regăsirea“ aceasta, după nouă luni de la depunerea dosarului. Spun regăsire pentru că am credința că nimic nu este întîmplător și eram predestinați să fim exact părinții copilului nostru. 

Ce vă amintiți din acea perioadă? 

Îmi amintesc că nu știam mare lucru despre procedura adopției, ci că doar am dat curs la ceea ce simțeam cu toată tăria: că dorim să devenim părinții unui copil. Nu cunoșteam nimic legat de aspectele juridice sau emoționale ale unei adopții. Simțeam doar că, din preaplinul nostru de iubire, putem și dorim să dăruim, să ne întregim familia cu o minune de copil, care a și apărut la momentul potrivit. 

Ce vi s-a părut cel mai greu? Au fost momente în care ați simțit că vă pierdeți speranța?

Cel mai greu am înțeles și am acceptat lipsa de transparență față de procedura adopției care exista acum șapte ani și tabuurile legate de adopție. De asemenea, nu am înțeles de ce nu ni se comunica stadiul dosarului și faptul că nu exista la acel moment o bază națională centralizată a adoptatorilor. Am găsit că ar fi fost foarte util pentru mai mulți părinți existența unui sprijin susținut din partea serviciilor de adopție și a unei comunități a adoptatorilor, cu care să schimbăm experiențe. 

Cît de mult s-au schimbat lucrurile în timp?

Din perspectiva mea, dar și a organiza­ției pe care o coordonez, Ador Copiii, lucrurile s-au schimbat foarte mult. Acum există un sistem național centralizat în care apar toți adoptatorii atestați și de unde se face potrivirea teoretică cu un copil adoptabil. Am făcut multe campanii de conștientizare pe tema adopției, de sensibilizare a comunității față de potențialul copiilor, indiferent de vîrstă, etnie sau stare de sănătate, ceea ce a dus la o deschidere mult mai mare față de acești copii și șansele lor de a avea o familie. Copiii au nevoie de mamă și de tată, indiferent de aceste aspecte minore. Acum se discută deschis despre adopție, există mai mult interes față de copiii adoptabili și numărul adopțiilor a crescut față de acum 5-7 ani. 

Cum ați decis că vă puteți implica să i ajutați pe cei care își doresc să adopte un copil?

Am dat curs la ceea ce am crezut cu toată ființa mea că pot face, să inspir oamenii să schimbe viața unui copil definitiv și să generez schimbări în sistem prin acțiuni clare și bine țintite în beneficiul copiilor, fie că acestea au avut loc la Parlament, unde am fost vocea copiilor, fie că au avut loc într-o casă simplă cu pămînt pe jos, unde trăiau zece suflete. 

Apoi, am discutat cu foarte multe persoane care erau descurajate de sistem, de birocrație, de ițele legislative întortocheate și de nepătruns pentru un novice, i-am însoțit pe tot acest parcurs și i am sprijinit să înțeleagă pe deplin procedura, să nu se descurajeze și să aibă parte de o experiență a adopției reușită și fericită. Pînă la urmă, despre asta este vorba. 

Care sînt sfaturile pe care i le-ați da cuiva care pornește la acest drum? La ce să se aștepte după aceea?

Fiecare familie este unică, însă în adopție există cîteva repere de care este bine, pentru toți cei implicați, să se țină cont. Recomandările mele ar fi ca familia să se informeze din surse actuale și autorizate despre procedura adopției. Este foarte important ca viitorii părinți să înțeleagă ce drepturi au potrivit legislației în vigoare azi, nu după ce a fost valabil acum 10-20 de ani. 
Alte recomandări ar fi să fie deschiși la potențialul tuturor copiilor și să aibă încredere că le vor fi părinți buni, să ia o decizie după ce văd copilul, nu doar dosarul, pentru că de cele mai multe ori perspectivele sînt complet diferite. Totodată, să fie conștienți de nevoile copiilor lor și receptivi la acestea, pentru că vor deveni persoanele cele mai importante din viața copiilor lor, vor deveni terapeuții propriilor copii și îi vor însoți în fascinanta călătorie a adopției pentru toată viața. Să petreacă cît mai mult timp cu copiii în timpul concediului de acomodare care va fi acordat în curînd, să construiască relația lor cu aceștia treptat, cu căldură, acceptare și răbdare. Să le dea timp copiilor să se integreze în familie, să le înțeleagă și să le respecte pe cît posibil experiențele traumatizante prin care au trecut, cărora poate noi, ca adulți, nu le-am face față. Să le spună cît de devreme copiilor despre adopția lor și despre cît de mult aceștia au fost doriți. Să aibă o relație întemeiată pe încredere, adevăr și credința că ei vor crește pentru totdeauna în noua familie. 

Cum a reacționat fetița dvs. cînd i-ați spus că a fost adoptată?

Fiecare copil are povestea lui de viață și contează foarte mult ca aceasta să i fie transmisă într-un limbaj pozitiv și pe înțelesul lui. Știa, pentru că, deși pare greu de crezut, copiii înțeleg ce li se întîmplă și ar fi bine să nu mai negăm acest lucru. A reacționat pozitiv la povestea ei, iar noi o înconjurăm mereu cu afecțiune și multă siguranță, ca să-i confirmăm că povestea este una reală. 

Au existat piedici de vreun fel, inclusiv legate de mentalitate? 

Au mai existat, însă le-am depășit. Pentru noi, copilul nostru este copilul nostru și atît. Așa cum nu-i spui unei femei însărcinate că va fi bolnav copilul pe care l naște, așa și într-o adopție ar fi bine să le urăm succes familiilor, nu să le proiectam mituri ale adopției de acum o sută de ani. Tuturor celor care întîmpină piedici legate de mentalitate, le recomand să intre pe site-ul nostru și să citească despre prejudecățile legate de adopție și felul în care le pot depăși. 

Dacă ar fi să alegeți un singur moment din întîlnirea cu fetița dvs., care ar fi?

În fiecare zi mă întîlnesc cu fetița mea în alt fel și aș alege fiecare moment pe care îl petrec lîngă ea, de la prima noastră întîlnire. Avem un copil minunat, isteț, fericit, vesel, un spirit liber și dornic să se împlinească, iar fiecare clipă lîngă ea este un spectacol pentru noi. O iubim dincolo de cuvinte, așa cum fiecare părinte își iubește copilul.  

a consemnat Ana Maria SANDU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.