"Love Building e un film viu, colorat şi prietenos"
Care e povestea lui Love Building – film ce înseamnă şi debutul dumneavoastră în lungmetraj?
Love Building n-a fost în planul meu ca film de debut, dar aşa s-au legat lucrurile şi a ajuns să fie. E vorba despre o comedie construită în jurul ideii de dragoste, a relaţiilor şi problemelor de cuplu. Subiectul e legat de o tabără menită să repare problemele a 14 cupluri care trec printr-o criză a relaţiilor lor. Aceste cupluri vin în această tabără, sînt asistate de trei traineri şi li se promite că, la sfîrşitul celor şapte zile cît stau acolo, relaţiile lor vor fi reparate. Numai că cei trei traineri au şi ei poveştile lor complicate şi, uşor-uşor, lucrurile scapă de sub control.
E un film sută la sută independent şi low buget, făcut cu puţine resurse financiare, dar cu mult ajutor din partea multor oameni. E un proiect al şcolii de actorie Actoriedefilm.ro, înfiinţată de Dragoş Bucur, Dorina Boguţă şi Alexandru Papadopol, ca un soi de film de final al unei sesiuni de cursuri de trei luni. Actorii, 31 la număr, sînt cu toţii neprofesionişti, dar absolvenţi ai acestui curs.
Trainerii cursului, care sînt şi trainerii din film, joacă alături de elevii lor în Love Building.
Ce a însemnat să lucraţi deopotrivă cu actori profesionişti şi neprofesionişti şi care a fost cea mai mare provocare a acestui proiect?
Perioada extrem de scurtă în care am filmat. Zece zile e puţin chiar şi pentru un low buget. Şi a fost o alergătură continuă la filmare, foarte mulţi actori, ceea ce a îngreunat puţin lucrurile. Dar ce a uşurat, pe de altă parte, întreaga filmare a fost pasiunea acestor oameni cu care am lucrat şi toată implicarea lor, sută la sută, în acest proiect. Ei au beneficiat de un training de actorie, dar au văzut şi cum se face şi cum se simt toate lucrurile astea din interior. Totul a fost calculat la minut, în aşa fel încît să reuşim să filmăm tot în zece zile.
Ce gen de film e Love Building?
Mi se pare că e genul de film care-ţi lasă o stare foarte bună, care poate să-ţi facă o seară sau o după-amiază – plăcută. E foarte viu, colorat şi prietenos, la nivel de percepţie a spectatorului. Vorbeşte despre nişte teme şi nişte personaje cu care n-ai cum să nu empatizezi. Pînă la urmă, toţi am experimentat asemenea tip de relaţii, cu toţii am avut momente de impas, aşa că e greu să nu te recunoşti măcar în una dintre cele 14 relaţii.
Iulia Rugină este regizoare.
a consemnat Ana Maria SANDU