Literatură, astrologie şi alte ficţiuni

Andreea BANCIU
Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Literatură, astrologie şi alte ficţiuni jpeg

Raționali ori ba, înclinați către interpretări astrale, ascendent și astrograme sau sceptici și porniți cu înverșunare împotriva zodiacului, să ridice mîna cine nu ciulește urechile, măcar să aibă de ce rîde, cînd o aude pe Neti Sandu anunțînd cu zîmbetul neclintit pe buze: „Astăzi, Fecioarele trebuie să fie atente la situațiile conflictuale“ și – credem, nu credem – ne trezim mormăind în barbă: „Mama mă-sii de ședință de la 4, parcă văd că iese cu scandal“. Nu vă temeți, nu plănuiesc să o înlocuiesc pe Neti Sandu, dar mă amuză ideea următorului exercițiu de imaginație: cum ar arăta previziunile astrologice ale anului 2016 pentru cititori, editori, volume și autori? Păi, cam așa.

IANUARIE. Luna Capricornului, semn negativ, feminin. Luna promisiunilor (deșarte) și a anunțurilor (mărețe). Frenezie, wishlists, 2016 Goodreads reading challenge, promisiuni – anul ăsta, nu mai joc Candy Crush în metrou, cînd vin de la muncă. Mai bine citesc o carte – nu rîdeți, comunitatea secretă vă știe pe toți. Pînă în mai, semnul astral al promisiunilor își atenuează influența și o bună parte din participanți se retrag discret din cursă. Anunțul (măreț) este că editura Litera îi va publica pe Marlon James și Svetlana Alexievici (cu Man Booker Prize și Nobelul pentru literatură, în conjuncție, în casa Soarelui).

Recomandarea astrologului: Poftă de ciocolată (Care Santos, Humanitas, 2016) calmează hotărîrile de început de an și adaugă arome literare memorabile.

FEBRUARIE. Guvernate de semnul masculin, al Vărsătorului, sub influența planetei Uranus, cititoarele se vor apuca voinicește de Solenoidul lui Mircea Cărtărescu. Se vor înmuia în martie, luna Peștilor (semn feminin, negativ), și vor citi cu patos nespus Imperiul fetelor bătrîne (Liliana Corobca) și Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor (Simona Tache și Mihai Radu). Martie este, de asemenea, o lună propice pentru volumele de poezie, poveștile de dragoste neîmpărtășită și seriile cu vampiri.

Recomandarea astrologului: Și eu am trăit în comunism (volum antologic, coordonat de Ioana Pârvulescu, Humanitas, 2015) liniștește pornirile feminine/masculine și pune lucrurile în perspectivă.

APRILIE stă sub semnul acțiunii și reacțiunii. Berbecul, semn masculin, pozitiv, agită spiritele în pregătirea festivalurilor de peste an, a Tîrgului de Carte Book­fest (s-o vedeți acolo pe Venus, planeta cîștigurilor financiare, cum adună mii de cititori la standuri, cu ochii pe lansări de carte și după autorii preferați). Același semn masculin aprinde spiritele în media socială. Un scriitor nevăzut/necitit încă pornește la atac, „răstoarnă“ sistemul în numele literaturii și imaginii proprii, se ia la harță cu criticii, scriitorimea consacrată, posibilii cititori (mai puțin părinții). Bună, rea, publicitate să fie!

Disputele literare continuă în MAI, luna Taurului, ușor nuanțate (deh, semn negativ, feminin – dacă lumea ar fi condusă de femei, nu ar exista războaie, ci doar state invidioase, care nu și-ar vorbi – zice-se). Acum se coc la foc mic disputele USR care, după o perioadă de fierbere discretă, în vacanță, explodează în toamnă. E sezonul festivalurilor și al lui Gaudeamus, cînd mizele cresc, Mercur e retrograd, iar eleganța în exprimare se duce pe apa sîmbetei, în presă și în media socială.

Recomandarea astrologului: Sexualitate și societate (Andrei Oișteanu, Polirom, în pregătire), de ce nu?

Se lasă liniștea peste oraș, în IUNIE și IULIE, cînd toată lumea pleacă în vacanță, editorii își trag sufletul puțin, cititorii se răsfiră pe plaje sau prin poieni de munte, iar astrele închid șandramaua vreo două luni. Se citește pe burtă, pe spate, la soare, la umbră. E loc pentru toată lumea sub soare, și pentru cititorii tradiționali (așa-i că volumele publicate de anumite edituri miros mai bine?), și pentru cei ce apreciază un Kindle elegant (și un e-book bine făcut, aviz editurilor). Recomandarea astrologului: Citiți cu poftă tot ce vă pică în mînă. Mi-ar mai trebui un articol separat, pentru recomandările de vacanță. Și să nu uit, cărțile de colorat pentru adulți sînt în trend, așa că astrologul le recomandă Gemenilor să-și cultive creativitatea în vacanță. Pentru sensibilitatea Racilor, se recomandă o cură de Istoria parfumului (Mandy Aftel, Baroque Books & Arts, 2015).

Meticuloasa Fecioară guvernează luna AUGUST, cînd plutește în aer mirosul de titluri în pregătire pentru Gaudeamus. Traducătorii lucrează intens. De fapt, traducătorii nu au vacanță, au doar week-end-uri prelungite, în care se prefac că nu au nimic în lucru. Pe cuvînt de traducător! Apoi vine toamna, sezonul FILIT, FILTM și Gaudeamus. Sezonul autorilor de toate mărimile și nivelurile de popularitate. Sezonul disputelor, lansărilor și lecturilor. Astrologul vă recomandă să nu ratați nici un eveniment care vă iese în cale, să vă pregătiți din timp bugetul pentru tîrg și să fiți chibzuiți în vacanță, altfel veți păți ca subsemnata: falită, dar cu rucsacul plin de cărți, pînă la următorul salariu. Nu îmi fac griji pentru Balanțe, dar Scorpionii se pot dovedi cumpărători impulsivi.

Recomandarea astrologului: Cititorii pasionați au ocazia de a-și face plinul pentru sărbători, singura perioadă din an în care lenea e o virtute. Propuneri: Ce a fost înainte de Big Bang? O istorie întreagă a universului (Martin Bojowald, Humanitas, 2016), Un cîntec pentru Lya (George R.R. Martin, Nemira, 2016, Colecția „Nautilus“), Istoria secretă a visului (Robert Moss, Nemira, 2016, Colecția „Istoria“), Inventează ceva (Chuck Palahniuk, Polirom, în pregătire), Hibernalia (Veronica D. Niculescu, CDPL, 2016).

A douăsprezecea casă zodiacală, Săgetătorul (pozitiv, masculin), stă sub semnul Literary Death Match (prima luptă literară a avut loc în 2015, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură București). LDM este un binevenit moment de defulare, pentru nativii semnului și pentru toți cititorii obosiți, chinuiți de muncă și stres. Meci literar cum nu s-a mai văzut la noi, adversari pe bune!

Cam așa ar arăta un zodiac literar dacă un astrolog și-ar bate capul cu pestrița și fascinanta lume literară. Lăsînd gluma la o parte, 2016 va fi un an excelent, cu volume de neratat, festivaluri, lecturi, tîrguri, întîlniri, autori pe care merită să îi citiți și să îi cunoașteți. Vă urez ce îmi urez și mie: cărți cu nemiluita, timp să le citesc și bere cu ghimbir rece și înspumată.

Andreea Banciu este traducătoare și redactor-șef la revista SemneBune.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

descoperire pompeii spa jpg
Ingineria din spatele unui grandios „spa” descoperit sub metri de cenușă în Pompeii. O descoperire unică
Peste 2000 de ani a fost îngropată adânc sub metri de rocă vulcanică și cenușă până când o echipă de arheologi au ajuns la ceea ce până acum mai mult se intuia: spectaculosul lux în care trăiau bogătașii din Pompeii. Experții o numesc o descoperire „unică într-un secol”. Nu
image png
Șase morți și 31 de răniți în urma unui incendiu care a devastat un hotel dintr-o renumită stațiune de schi
Un incendiu a izbucnit la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei. Șase persoane au murit și alte 31 sunt rănite.
FOTO Adrian Vestea Facebook jpg
Rută alternativă pentru DN1: un drum care trece prin Valea Doftanei și Brădet va fi reabilitat
Lucrările de construcţie a alternativei rutiere la DN 1 vor fi demarat în curând, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Populația, avertizată prin Ro-Alert
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Mai multe echipaje de pompieri sunt deja la fața locului.
pepe te cunosc de undeva despre andreea balan jpeg
Motivul pentru care Pepe a fost la un pas să părăsească „Te cunosc de undeva”. Artistul a făcut mărturisiri neștiute: „De vreo două ori”
Se știe deja faptul că Pepe și Alina Pușcaș sunt gazdele emisiunii „Te cunosc de undeva”. După retragerea lui Cosmin Seleși, cântărețul a devenit din concurent, prezentator, însă a recunoscut că a avut intenția de a rupe de două ori contractul, la început.
camera de hotel jpg
Motivul pentru care un cuplu locuiește în hoteluri de trei ani: „Nu ne mai preocupă înlocuirea becurilor, plata facturilor sau curățenia generală”
Daniel George și partenera sa au renunțat la viața convențională, caracterizată de o locuință permanentă și cheltuieli fixe, și au adoptat un stil de viață neconvențional: locuind exclusiv în hoteluri.
dennis man fb jpeg