Liked & shared!

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Liked & shared! jpeg

Un lucru pe care n-o să ne săturăm niciodată să-l reamintim este că Dilema veche există şi în varianta online încă din anul 1996. Cum am spus-o şi cu alte ocazii, sîntem veteranii presei online din România şi, oricum, am fost în avangardă: studiile arată că în anul 1995 erau prezente în World Wide Web puţin peste o mie de publicaţii în toată lumea.

În aceşti douăzeci de ani de online, revista şi-a schimbat de cîteva ori site-ul (cel mai recent a făcut-o în vara lui 2016) pentru a ţine pasul cu tehnologia, cu web design-ul, cu cerinţele tinerilor internauţi care citesc tot mai mult pe smartphone. În 1996 -site-ul revistei prelua doar cîteva articole din revista tipărită, astăzi, două decenii mai tîrziu, în epoca web-ului, toate articolele noastre pot fi citite online.

Dacă acum zece ani intrau pe site-ul revistei doar cîteva mii de utilizatori unici pe săptămînă, acum, în momentul în care scriu acest argument, avem aproape „102 k“, adică 102.000 de prieteni pe Facebook (cu cîteva zeci de mii mai mulţi decît anul trecut) şi, pe site, o medie de 250.000 de vizitatori unici pe lună (uneori depăşim 300.000).

Hashtag-ul #dilemaveche numără şi el cîteva sute de postări, fără ca revista să aibă şi cont de Instagram.

Nu mai primim scrisori la redacţie ca altădată (dacă vreţi să ne faceţi o bucurie, scrieţi-ne de mînă!), dar acum, cu noul blog, toate comentariile postărilor de pe Facebook apar automat şi pe site. Realitatea, bună rea, este că avem mai mulţi cititori online decît cumpărători ai revistei tipărite, ceea ce e normal în această lume definitiv și idemediabil digitală. Cum am spus-o şi altă dată, dacă presa pe hîrtie va mai avea un viitor (precum vinilurile) şi cum va arăta acesta, rămîne de urmărit. Viitorul are multe aspecte şi e, în general, imprevizibil.

Am făcut acest preambul, presărat cu cifre, legat de prezenţa îndelungată şi masivă a revistei în mediul online pentru că anul trecut, pentru prima dată în istoria Dilemei vechi, am selectat textele pentru tradiţionalul număr retrospectiv nu neapărat conform gusturilor şi aprecierilor noastre, ci în funcţie de numărul de vizualizări de pe site. Selecţia de anul trecut s-ar fi putut numi „Doriţi să repostăm?“ şi am păstrat principiul, cu diferenţa că, de data aceasta, am luat în calcul inclusiv articole publicate în dosarele tematice, nu doar pe cele de la rubrici. Aşadar, în paginile Dosarului de faţă vă prezentăm un best of cu o mică selecţie – conformă şi gusturilor noastre – din cele mai vizualizate, like-uite & share-uite articole dilematice din 2016.

Fie că răsfoiţi paginile de hîrtie, fie că citiţi scrolînd cu degetul pe mouse-ul laptop-ului ori mişcîndu-l pe suprafaţa smartphone-ului sau a tabletei, vă dorim (re)lectură plăcută! 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (6) jpg
Jucător sau spectator? Președintele României și economia: „Nu este pus pe post de floare în glastră”
Multe dintre promisiunile candidaților la președinție au avut legătură cu economia, deși atribuțiile președintelui României în acest domeniu sunt mai degrabă limitate. Economistul Radu Nechita ne explică cum poate influența economia și cum au făcut-o președinții de până acum.
girl 60636 1280 jpg
Țara unde viața atârnă de un fir de păr. Este cea mai periculoasă din lume
Lumea este plină de locuri frumoase și fascinante, dar și de zone în care viața de zi cu zi este o luptă constantă pentru supraviețuire.
Cancerul de rinichi Foto National Cancer Institute jpg
Semnele subtile ale cancerului renal și vârsta de la care nu mai ai voie să le ignori: „E tot mai frecvent întâlnit la persoane tinere”
După 40 de ani, cancerul renal devine o amenințare tăcută, dar prevenția și depistarea timpurie pot salva vieți. Află semnele și ce măsuri să iei.
Parcul dendrologic Simeria  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (36) JPG
Transformarea celui mai vechi parc dendrologic. Locul de poveste cu sute de arbori uscați și doborâți de furtuni
Arboretumul din Simeria, unul dintre cele mai vechi parcuri dendrologice din România, trece prin ample transformări. Numeroși arbori vor fi extrași, după ce fenomenele climatice, bolile și dăunătorii au dus la uscarea și putrezirea lor.
Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Criza din Ungaria: s-au raționalizat mai multe produse, după ce Viktor Orban a reglementat prețurile
Guvernul condus de Viktor Orban a decis pe 8 mai să prelungească plafonarea adaosului comercial pentru unele produse non-alimentare, din 19 mai până pe 31 august, măsură care deja s-a dovedit ineficientă, dat fiind că deși plafonate prețurile au crescut în aprilie.
zodii pixabay jpg
Zodia care o să dea peste cap orice așteptare. Carul cu noroc se răstoarnă în acest weekend în casa ei
Pentru una dintre zodii, finalul acestei săptămâni aduce o schimbare neașteptată de destin. După o perioadă în care lucrurile păreau că bat pasul pe loc, toate planurile își găsesc, brusc, drumul.
spatii verzi darabani (8) jfif
Cel mai cochet oraş de la frontiera României: are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat
Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă.
image png
Prosoape de plajă divin de moi. Cum să le speli astfel încât să-ți ofere mereu acel moment „aaaah” la soare
Să ne imaginăm scena perfectă: o plajă liniștită, o briză caldă, soarele blând și tu, întins(ă) pe prosopul tău preferat – moale, parfumat și fin ca o îmbrățișare tropicală.
Deteriorarea celulelor nervoase în cazul bolilor autoimune Foto MIT Technology Review jpg
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
Descoperă cum vaccinurile inverse, o abordare inovatoare, pot revoluționa tratamentele pentru bolile autoimune și alergii, oferind speranță pentru milioane de oameni. Cercetările promit soluții eficiente, fără efecte secundare majore.