<i>A fost mişto</i>

Publicat în Dilema Veche nr. 157 din 9 Feb 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Vineri seara. La Teatrul "Odeon" se joacă joi.megaJoy, de Katalin Thuroczy, în regia lui Radu Afrim. Un spectacol despre "futanţi" octogenari şi despre nostalgia unor vremuri trecute: nu neapărat mai liniştite, nu neapărat mai bune, dar vremuri mai... tinere. Puţin peste două sute de spectatori, la vreo trei sute de locuri disponibile pe gradenele montate pe scenă. Publicul, nu prea departe de vîrsta personajelor, urmăreşte cu sufletul la gură traseul trecut-prezent. Cei mai mulţi par să fi venit la sigur - piesa se joacă de un an şi a avut cronici bune. Sîmbătă seara. La Teatrul "Arca" din clubul La Scena, pe Calea Călăraşi, se joacă Eu, tu şi Costică. Spectacolul e un triptic de monologuri realizat de Theodora Herghelegiu cu o piesă scrisă de ea însăşi, alta de Rodrigo Garcia şi a treia de Vladimir Erofeev. Eu este un argentinian, un actor ratat care vrea să se răzbune pe sistem, otrăvind hamburgerii de la McDonald’s. Pînă la urmă, ceva îl împiedică să recurgă la acest gest. Tu este o duduie de la Academie, a cărei profesie constă în inventarea definiţiilor pentru cuvintele noi; în viaţa particulară - practic inexistentă - dă nume de oameni situaţiilor concrete pentru a le face mai inteligibile. Costică este Costea, un rus cu o inimă largă şi cu alcool în sînge care a luat trenul ca să se întîlnească cu iubita. Nu ajunge la destinaţie, dar tot drumul ne bate la cap cu păţaniile lui. Cam o sută de locuri pe gradenele montate în sala de la mansardă, din care aproape şaizeci sînt ocupate. Alina şi gaşca ei au venit la cîrciumă, dar au nimerit la teatru. Şi prietenul ei, Andrei, pare deranjat de situaţia asta: "M-am înţeles cu ea că nu mai mergem la nici un film, la nici un spectacol, că stăm pur şi simplu la bar şi bem o bere. De-aia am şi venit cu prietenii (patru inşi, între 20 şi 25 de ani, toţi îmbrăcaţi în trening), că dacă ştiam, nu le mai spuneam. Şi acuma i-a convins şi pe ei să intre în sală, şi nu mai am ce face". Alina, care ar fi vrut să se facă actriţă, dar părinţii au trimis-o la ASE, nu ratează nimic. Ei i-a plăcut, prietenilor din gaşcă, mai puţin: dovadă că în timpul primei părţi, care durează cam o oră, au coborît, pe rînd, la bar, ca să-şi ia băutură, şi la a doua parte n-au mai urcat. Alţii au ales spectacolul din oferta zilei, din ghidul 24-FUN. "Mi-a plăcut titlul şi eram curios să văd despre ce e vorba. A fost mişto" - spune Melania, care, la 24 de ani, nu a văzut mai mult de cinci spectacole de teatru. "Oricum, mult mai bine decît plicticoşeniile la care m-au dus cu clasa." Radu şi prietena lui au venit la spectacol pentru că au mai văzut alte cîteva regizate de Theo Herghelegiu: "Tipa e talentată rău, face nişte comedii super, am rîs de fiecare dată". Un week-end cu teatru. A fost mişto! ( Matei Martin )

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.