Legislaţie

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
Legislaţie jpeg

Adopția este reglementată în ţara noastră de Legea nr. 273/2004, republicată la 19 aprilie 2012, fiind definită ca operaţiunea juridică prin care se rup legăturile biologice anterioare şi se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat.

În septembrie 2015, Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției și a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Estimat să intre în vigoare în cursul anului 2016, la patru luni de la publicarea în Monitorul Oficial, noul act normativ va duce practic la scurtarea tuturor etapelor procesului de adopție: declararea adoptabilității, încredințarea în vederea adopției și încuviințarea adopției.

Proiectul de lege vizează, în principal:

- creșterea numărului de copii adoptabili, mai ales în cazul celor cu vârsta între 0-6 ani.

- scăderea duratei de ședere a copiilor în sistem.

- scurtarea duratei de soluționare a dosarelor de deschidere a procedurii adopției de către instanțe.

Alte efecte ale noului proiect de lege:

- termenul de apel în instanța judecătorească va fi redus de la 30 la 10 zile.

- primul termen de judecată va avea loc în 15 zile de la înregistrarea cererii.

- nu va mai fi necesară citarea părților pentru judecarea cererilor de încredințare în vederea adopției ca pînă acum, fiind reglementate și situațiile în care părinții biologici refuză să se prezinte la două termene, atunci când sînt citați de către instanța judecătorească. Odată cu adoptarea legii, neprezentarea acestora va fi considerată refuz abuziv de a consimți la adopție, iar copilul va fi declarat adoptabil.

- adopția va putea fi stabilită și în cazul în care părinții/rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, însă, ulterior, refuză să semneze declarațiile care ar permite declararea ca adoptabil a copilului. De asemenea, atunci cînd părinții și rudele copilului de pînă la gradul al patrulea nu sînt găsite după o perioadă de şase luni de la instituirea măsurilor de protecție specială, vor putea fi demarate procedurile de adopție.

A fost micşorat şi termenul în care părinţii îşi pot retrage declaraţiile date privind acordul de adopţie. Dacă în prezent aceste declaraţii pot fi retrase timp de 60 de zile, odată cu acest proiect de lege, părinţii se pot răzgîndi în doar 30 de zile de la semnarea declaraţii, ulterior demarîndu-se procedurile de adopţie.

Termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. Obținut în urma deciziei unei instanțe de judecată, statutul va fi valabil, de anul viitor, pînă la încuviințarea adopției sau pînă ce copilul împlinește vîrsta de 14 ani. După împlinirea vîrstei de 14 ani, procedura adopţiei va putea fi continuată numai cu acordul copilului sau numai în cazul în care după 14 ani există o solicitare de adopţie pentru acest copil.

În cazul adopțiilor internaționale, copilul va fi declarat eligibil, conform noului act normativ, la un an de la deschiderea procedurii, și nu după doi ani, așa cum se întâmplă în prezent.

Se va acorda un concediu de acomodare de maximum 90 de zile și a unei indemnizații lunare pe durata încredințării în vederea adopției oricăruia dintre soții familiei adoptatoare, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit. Concediul se acordă pentru adopția unui copil cu vîrsta mai mare de 2 ani, iar valoarea indemnizației va fi în cuantum de 6,8 ISR (indicator social de referință, de 500 de lei în prezent).

Pentru efectuarea evaluărilor impuse de obținerea atestatului și pentru realizarea potrivirii practice, persoanele care doresc să adopte un copil vor avea dreptul la timp liber, cu păstrarea drepturilor salariale, în limita a 40 de ore/an. Potrivirea se va face în mod obligatoriu la nivel local, de către fiecare direcție generală de asistență socială și protecția copilului.

Valabilitatea atestatului de familie adoptatoare este prelungită de la un an la doi ani.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

petre mihai bacanu
24 ianuarie: 36 de ani de la arestarea ziariștilor români care pregăteau apariția unei publicații anticomuniste
Pe 24 ianuarie a avut loc și Unirea Principatelor Române, dar în această dată s-a născut celebrul țăran autodidact Badea Cârțan și a murit Winston Churchill, fost prim-ministru al Marii Britanii.
aurel tamas 2 jpeg
Cum arată vila pe care Aurel Tămaș a construit-o ilegal. Primăria Cluj-Napoca a cerut în instanță demolarea construcției
În ciuda faptului că este nelipsit de la spectacolele organizate de Primăria Cluj-Napoca, cântărețul Aurel Tămaș a fost dat în judecată de instituția condusă de Emil Boc. Rapsodul popular este acuzat că a construit ilegal o vilă în pădurea Făget și trebuie s-o demoleze.
examen jpg
Școlile pot organiza probele de competențe, care încep pe 27 ianuarie, după bunul plac. S-a schimbat programul: „Haos. Mereu sunt schimbări anunțate peste noapte!"
În 2025, probele de competență se vor putea susține și în prima parte a zilei, adică înainte de ora 13. În plus, este pentru prima dată când elevii dau probele orale în acestă perioadă (27 ianuarie - 7 februarie). Reprezentanții Consiliului Elevilor nu văd cu ochi buni aceste schimbări.
trump jpg
Trump a semnat un ordin prin care vor fi declasificate dosarele privind asasinarea preşedintelui JFK
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat joi un ordin executiv prin care vor fi declasificate dosarele guvernului american privind asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, a fratelui acestuia Robert F. Kennedy, precum şi lui Martin Luther King Jr.
Calin Georgescu   Elena Lasconi colaj  Foto Inquam Photos EPA EFE (1) jpg
Lasconi nu crede că a existat o influență a Rusiei la alegeri: „Vine din altă parte ajutorul pe care l-a primit domnul Georgescu”
Elena Lasconi, președinta USR, nu crede că a existat o influență a Rusiei la alegerile prezidențiale, și că Georgescu a primit ajutor din altă parte.
legume fructe vitamine naturale jpg
Ce legume trebuie să plantăm în luna februarie? Vom avea o recoltă bogată și delicioasă
Deja ne apropiem cu pași repezi de luna februarie, iar românii care stau la curte vor putea începe să planteze legume cât de curând. Cea de-a doua lună din an este perioada perfectă pentru a ne ocupa de semințele de varză, morcov, sau chiar și ardei gras.
marinari capturati de yemen captura facebook video (1) png
Marinarul român și colegii bulgari, capturați timp de un an de rebelii Houthi, au aterizat la Sofia
Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim a anunțat faptul că marinarul român și colegii bulgari, care au fost capturați de rebelii Houthi din Yemen de mai bine de un an, au aterizat la Sofia.
bacalaureat jpg
Bacalaureat 2025. Cum se vor desfășura probele de competențe. Reguli în sala de examen
Trei zile îi mai despart pe elevii claselor a XII-a de primele probe ale Bacalaureatului, cele de competențe. Acestea vor avea loc în perioada 27 ianuarie - 7 februarie.
Banner Monica Popescu psiholog