Legenda sinistratului din Banat

Oana MONORAN
Publicat în Dilema Veche nr. 81 din 4 Aug 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Apa a băltit în satele bănăţene inundate mai bine de două luni. S-a retras lent, înghiţită de pămîntul suprasaturat sau trasă pe ţeava maşinilor de pompat. În urmă au rămas amintirile. A rămas însă şi genul de poveste care va stîrni curiozitatea nepoţilor nepoţilor celor care s-au trezit în postura de sinistraţi, în primăvara anului 2005, în vestul României. Din unele poveşti-amintiri se nasc legende. Cele ce urmează au fost constatate la faţa locului. Sînt două relatări, experienţe reale de viaţă, cu potenţial de legendă. Sînt portretele scurte a doi sinistraţi reali, care încearcă acum să-şi reclădească gospodăriile şi vieţile, şi pe care îi vom numi, de data aceasta fictiv, "Bărbatul cu Elicea" şi "Paznicul Întinderii de Apă". Locuitori a două sate - Ionel şi Cruceni - aflate la aproape 20 km distanţă unul de celălalt, au rămas, cu o pornire nestăpînită, în locul în care i-a surprins viitura. Pe "Bărbatul cu Elicea" nu puteai să nu îl întîlneşti, o dată avîntat pe uliţele scufundate din Ionelul în care ajungeam, în primele săptămîni ale dezastrului, cu o şalupă cu ponton. Localnicul era unul dintre puţinii rămaşi. Şi-a adaptat casa - situată chiar pe strada principală a satului şi "doar" înconjurată de apă - la condiţii de baltă. O intrare improvizată spre locuinţa lacustră, dintr-o scăriţă sprijinită de unul dintre geamuri şi o bîrnă pe post de traversă, a fost de ajuns: "Nu plec, deşi familia mea locuieşte în Timişoara. Mi-e bine aici. Animalele mele sînt toate aici. Am şi mîncare, poate chiar tai un iepure azi" - spunea bărbatul, timişorean retras la pensie în Ionel, acum patru ani. Amabil şi pus pe discuţii, "Bărbatul cu Elicea" mărturisea că se simte neputincios, asta în timp ce apa atingea încă un metru şi ceva în curtea gospodăriei lui, la o lună de la lovirea puhoaielor. A găsit soluţia. "Caut o elice, poate ştiţi vreuna. Vreau să îmi fac o barcă cu care să circul mai bine prin zonă. Apa asta nu se va retrage nici într-un an" - afirma bărbatul. De aici, şi numele fictiv. Despre subiectul celei de-a doua relatări, aflaţi că şi-a asumat rolul de paznic al graniţei dintre uscat şi apă, pe drumul care ducea spre Cruceni. Benevol, "Paznicul Întinderii de Apă" supraveghea zi şi noapte transporturile cu barca (din)spre satul înconjurat de ape. Ştia totul despre ajutoarele sosite în zonă, critica autorităţile, sceptic şi pesimist, pomenind frecvent de rudele lui din Austria, în timp ce schimba informaţii tehnice cu oamenii din sat, printr-o staţie de emisie-recepţie. După ce s-au retras apele, îl găseam tot pe drumul spre Cruceni, singur în bătaia soarelui, aşteptînd transporturi cu ajutoare pe care să le "autorizeze". Printr-un radio portabil, era la curent cu ce se mai spune despre ai lui, sinistraţii. Nu voi fi eu persoana care să iniţieze un folclor al inundaţiilor, aşa că voi da şi numele reale ale celor doi: Gică Gîrdaş şi Horvath Geza.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Pățania unui turist român în Istanbul. Cât a plătit pentru kebabul consumat în Marele Bazar
Un turist român a avut parte de o surpriză uriașă după ce a cerut nota de plată pentru un kebab cumpărat în Marele Bazar din Istanbul. Și-a împărtășit mai apoi experiența pe o pagină de Facebook dedicată turismului din Turcia.
image
Un nou blocaj pe piața legumelor. „Avem solarii pline de tomate care vor rămâne nerecoltate”. Cât a scăzut prețul
Legumicultorii se confruntă cu un nou blocaj pe piață, prețul tomatelor scăzând atât de mult încât nu-și mai acoperă nici cheltuielile cu recoltarea, spun aceștia. Nici la acest preț însă nu mai reușesc să vândă.
image
Secretul refacerii virginității. Rețeta unei contese medievale care a făcut furori în secolul al XVI-lea
Plantele medicinale, soluțiile de înfrumusețare și alchimia au fost pasiunile mai multor contese și regine din Europa secolului al XV-lea. Unele au rămas în istorie pentru „rețetele” controversate de întinerire și chiar de „restaurare” a virginității.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.