La Zizin, un brand vechi

Andra DUMITRESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 201 din 15 Dec 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Într-o competiţie cîştigă cei mai buni... Concursul lansat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România a fost o oportunitate pentru comunităţile care doreau ca ideile lor să fie materializate - acest lucru datorîndu-se bonus-ului de care beneficiau cîştigătorii - "asigurarea vizibilităţii, combinat cu expertiza gratuită a unor experţi în branding şi marketing şi/sau antreprenori interesaţi de... dezvoltarea locală". Nu ştiu alţii cum sînt, dar... să afli din ziar că un grup de iniţiativă a cîştigat un concurs naţional, fără alte amănunte sau detalii, mi se pare un lucru lipsit de eleganţă din partea organizatorilor. La nivel de judeţ nu se ştie nimic, iar în sat ştiu doar cei care nu sînt indiferenţi faţă de viitor - şi aceia sînt puţini. După ce comunitatea din Zizin a cîştigat concursul "Sat românesc, sat european" şi a beneficiat de "vizibilitate" suficientă, plus două table cu titulatura de "Sat european" - care între timp au fost demontate de o firmă locală pentru a fi "restaurate", şi demontate au rămas -, lucruri majore nu s-au întîmplat decît prin strădania autorităţilor sau a investitorilor privaţi: s-au inaugurat noul şi modernul sediu al Primăriei, un dispensar stomatologic şi o staţie de salvare, o farmacie în Zizin... Deci ce va urma, vom vedea.... Ideea proiectului a pornit de la un motto: "Trecutul e poarta deschisă spre viitor..." şi s-a bazat pe brandul neînregistrat al fostei staţiuni, celebră pe vremuri şi în străinătate, a cărei prezentare a fost făcută de Orbán Balász în Descrierea pămîntului secuiesc - Zizin şi atestată documentar de Ministerul Sănătăţii şi Ocrotirilor sociale în 4 martie 1927, ca "Întreprindere mică balneo-minerală". Proiectul a fost întocmit avînd la bază principiile dezvoltării durabile, fiind structurat pe trei capitole - economic, mediu, social - şi avînd ca scop punerea în valoare a ceea ce a mai rămas din fosta staţiune, păstrarea obiceiurilor locale şi menţinerea evenimentelor culturale noi, care socializează comunitatea. La fiecare capitol au existat mai multe obiective, dar în ansamblu ideile s-au vrut a fi o parte din strategia generală de dezvoltare a zonei, iar pentru a sublinia cît e de important ca "societatea civilă" din mediul rural să existe, au fost ataşate mai multe anexe cu acţiunile întreprinse-n sat în ultima perioadă de timp - activităţi culturale, de comunicare, de protecţie a mediului, de promovare a brandului. Pentru că în Zizin există mulţi tineri şi copii ce s-au implicat activ în viaţa comunităţii şi care ţin morţiş să facă lucruri deosebite, dar şi să trăiască într-un sat mai frumos, proiectul le-a fost dedicat lor!

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Agresați sexual în școală sub ochii dascălilor. Polițist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice
Este anchetă de proporții la o școală din județul Brașov, unde mai mulți elevi de clasa a VIII-a și-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată și în văzul tuturor.
image
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament cu două camere. „Ferească Dumnezeu! Ați pus foiță de aur pe pereți?”
Prețurile o iau razna în România, iar piața imobiliară e campioana scumpirilor în marile orașe. Marii câștigători sunt constructorii și meșterii din construcții. Ultimii au ajuns să ceară sume fabuloase chiar și pentru renovarea apartamentelor mici.
image
Un fost senator se laudă că a pescuit un păstrăv de 109 centimetri. Unde este lacul în care sunt exemplare şi de peste 2 metri
Pescarul, cunoscut în zonă drept Regele Păstrăvului din Ardeal, nu este la prima sa captură de mari proporţii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.