La strîmtoare

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
La strîmtoare jpeg

Cuvîntul „frică“ are o etimologie surprinzător de poetică. Provine din elenul phriké (fior, frison), care descrie suprafața încrețită de vînt a mării sau „pielea de găină“ provocată de frig sau de teamă. Angoasa, definită ca teamă difuză față de ceva necunoscut, nedeterminat, vine din latineștile angustus (îngust, strîmt) și angor (a gîtui, a strangula). Angoasa, ca „strîmtorare“, și angina – sindromul de strangulare și asfixie specific afecțiunilor coronariene – sînt înrudite. Frica e epidermică, iar angoasa – „cardiologică“.

Fricile – phóbos, în greacă – apar deja în textul biblic: „Groază și frică de voi să aibă toate fiarele pămîntului“ (Facerea IX, 2) – e vorba de o anulare, de o răsturnare în favoarea omului a fricii ancestrale de animale (zoofobie). „La asfințitul soarelui, a căzut peste Avram somn greu și iată l-a cuprins întuneric și frică mare“ (Facerea, XV, 2) – un caz de scotofobie (teamă de întuneric). Frica de mare și de furtuni (talazofobia și astrafobia): „Iisus le-a zis: De ce vă este frică, puțin credincioșilor? S-a sculat atunci, a certat vînturile și marea și s-a făcut liniște deplină“ (Matei VIII, 26). Frica de stafii (fantasmofobia): „Văzîndu-L umblînd pe mare, ucenicii s-au înspăimîntat, zicînd că e nălucă și de frică au strigat“ (Matei XIV, 26).

Biserica a substituit fricile ancestrale (de întuneric, de boală, de fiare, de moarte fizică, în ultimă instanță) cu frica teologică (de infern și de păcat) (Jean Delumeau); iar modernitatea europeană a „învins“ angoasa vastă și difuză, fragmentînd-o în frici precise, particulare, de ceva sau de cineva.

S-a născut astfel un vast bestiar de fobii. Ne putem chiar imagina o posibilă aplicație la lumea de azi: după decenii de economie planificată, România e bolnavă de teleofobie – teama de un țel, de planificare. Mulți dintre aleşii ţării suferă de fiscafobie sau de taxofobie (aversiunea față de taxe și impozite), refuză justiția (dikefobie) și se tem de răspundere (hipengiofobie). Credinciosul român riscă să devină hierofob și ecleziofob (să nu mai suporte preoții și bisericile). Pacientul român e terifiat de spitale (nosocomofobie). Copiii se tem mai mult de lipsa telefonului mobil (nomofobie), de curent (anemofobie), de frig (criofobie) și de răceli (psicrofobie), decît de pădurile întunecate (nictohilofobie), de cimitire (coimetrofobie) și de vrăjitoare (vicafobie), ca odinioară ş.a.m.d.

Stranietatea cîtorva fobii sau chiar simpla existență a fenomenului fricii ne amintește că omul e o ființă, dacă nu căzută, cel puțin sucită: există teama de femeile frumoase (caliginofobie), de buna dispoziție (cherofobie), de libertate (elefterofobie), de veștile bune (eufobie) și chiar de iubire (filofobie).

Iar dacă aveți impresia că în argument s-au perindat prea multe definiții greco-latine, e posibil să suferiți de helenologofobie – aversiunea față de termenii eleni. (Matei Pleșu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

01 casian vlascu firma atacuri lasconi foto facebook jpg
Firma unui membru PNL a cheltuit zeci de mii de lei pentru a îi face reclamă negativă Elenei Lasconi
Pe 19 și 20 noiembrie, firma Casimo Sibinvest deținută de liberalul Adrian Casian Vlașcu, a plătit Google peste 25.000 de lei pentru șase postări în care îi face reclamă negativă Elenei Lasconi. Tot în noiembrie, firma a cheltuit peste 70.000 de lei pentru promovarea lui Nicolae Ciucă.
Ciolacu Foto Captură Video Guvernul Românei jpg
Ciolacu vorbește despre bugetul României pentru 2025. "Vreau să las viitorului Guvern un buget aprobat deja în Parlament”
Guvernul a început pregătirea bugetului pentru anul viitor, fiind prioritizate investiţiile publice "majore" selectate pe baza beneficiilor economice şi sociale ridicate, a declarat, joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Biserica fortificată din Homorod (© Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru)
Biserica fortificată din Homorod intră în restaurare cu fonduri europene
Biserica – cetate de la Homorod din județul Brașov, construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, intră în lucrări de restaurare, reabilitare, reparare și punere în valoare, în vederea utilizării turistice și pentru dezvoltarea echilibrată și continuă a comunității.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Apetitul românilor pentru antreprenoriat crește: 62% își doresc să înceapă o afacere. Ce propune PSD pentru sprijinirea mediului privat
Peste 63% dintre români consideră că în acest moment există condiții favorabile pentru a începe o afacere.
masina de spalat shutterstock 1806195001 jpg
Trucul japonez pentru uscatul rufelor acasă: fără umiditate și fără uscător
Pe măsură ce temperaturile scad, provocările casnice cresc. Una dintre cele mai frecvente probleme este uscarea hainelor într-un mediu umed, mai ales atunci când vremea ploioasă face imposibilă utilizarea spațiilor exterioare.
image jpeg
Variola maimutei FOTO Shutterstock
OMS a aprobat un nou vaccin dezvoltat de japonezi împotriva variolei maimuței
Acesta este cel de-al doilea ser împotriva variolei maimuței care a obţinut o autorizare.
 instagram doctor bing png
„Trei lucruri pe care nu le-aș face ca neurolog”. Un medic explică ce consecințe grave suferim dacă ignorăm durerile de cap
Un neurolog transmite, printre altele, cum ne putem da seama dacă durerile de cap pot fi semnul unor boli precum tumori canceroase, hemoragii intracerebrale sau doar simple dureri.
Ziua Naţională fără Tutun FOTO doc.ro
Consumul de tutun, principala cauză prevenibilă de deces în lume
Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a anunțat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Naţionale fără Tutun.