La nivel global, situația e dezastruoasă - interviu cu Mircea DUȚU

Mircea DUȚU, Cosmin RUSCIOR
Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
La nivel global, situația e dezastruoasă   interviu cu Mircea DUȚU jpeg

Președintele Universității Ecologice din București, Mircea Duțu, e de părere că, la nivel global, situația este „dezastruoasă“. El atrage atenția că deceniul 2009-2019 a fost unul pierdut în lupta cu schimbările climatice. Profesorul avertizează că, dacă nu se face un efort mult mai mare decît cel de pînă acum, riscăm ca în 2100 să nu se atingă obiectivele asumate prin Acordul de la Paris, iar creșterea temperaturii medii globale să ajungă la 3,9 grade Cel-sius, un lucru cu consecințe „catastrofale“.

Cît de relevantă este implicarea Uniunii Europene în lupta cu schimbările climatice?

Noile structuri de conducere ale UE au făcut din protecția mediului, în general, și schimbările climatice, în special, o prioritate absolută. Pe 28 noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care, decretînd urgența climatică, și-a asumat oficial obiectivul din Acordul de la Paris de a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius în raport cu nivelul din epoca preindustrială și, de asemenea, de a evita o pierdere masivă de biodiversitate. Desigur, un asemenea document nu are un caracter constrîngător, obligatoriu, dar el este menit să facă presiune asupra celor 27 de comisari europeni pe diferite probleme, în sensul de a face din ecologie o prioritate a acțiunii în fiecare domeniu de activitate.

În același timp, Ursula von der Leyen a acordat, în cadrul discursului de învestitură, o atenție deosebită tranziției ecologice, în general, și tranziției energetice, în special, și a făcut din aceasta o prioritate a mandatului său. În cadrul Consiliului de Iarnă, s-au pus în discuție cele două obiective: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în 2030 cu 40% față de nivelurile din 1990 și obiectivul pentru 2050, zero emisii și absorbție de gaze cu efect de seră.

Cît de consistente sînt aceste obiective?

Înainte de a vedea cît de realiste și de fezabile sînt noile propuneri, ar trebui enunțate cîteva elemente despre ce s-a realizat între ultimul raport de acest gen, 2015, și cel de acum, care marchează momentul 2020. Am asistat la o deteriorare progresivă a mediului și la progrese reduse în ceea ce privește activitatea de prevenire și de combatere a efectelor negative asupra lui, inclusiv în domeniul schimbărilor climatice. În două domenii primordiale, biodiversitate, schimbare climatică, rezultatele sînt edificatoare. În privința schimbărilor climatice, obiectivul pentru 2020 referitor la reducerea emisiilor nu va fi atins.

În privința celorlalte obiective de mediu, situația este chiar dezastruoasă. Din 13 obiective majore, doar două au fost îndeplinite. În ceea ce privește protecția speciilor de animale și plante și conservarea biodiversității, zonele umede, protecția solurilor, poluarea aerului, protecția împotriva zgomotului etc., progresele rămîn insuficiente.

Ca atare, pentru a reuși să se recupereze restanțele este nevoie de un efort conceptual și material substanțial. Tot ce s-a făcut pînă acum în ultimii 40 de ani la nivelul UE trebuie să reprezinte ceva dobîndit, o experiență, dar în viitor trebuie să schimbăm cu totul modul de a înțelege punerea în operă a strategiilor de mediu.

Pasul logic următor este ca toate aceste deziderate și planuri să fie puse în aplicare...

Eu cred că mai întîi trebuie să fie elaborate, discutate și aprobate.

Exact, dar iată, tendința de a amîna sistematic adoptarea unor măsuri drastice pentru a combate încălzirea climei se va plăti foarte scump, avertiza recent ONU, în raportul anual al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu. Ce garanții există că nu va urma un nou deceniu pierdut, cu alte amînări și ezitări?

Nici una, numai o trezire rapidă a opiniei publice și o intensificare a presiunilor din partea publicului, a organizațiilor neguvernamentale, chiar a agenților economici, așa încît decidenții să treacă în cele din urmă la acțiuni concrete. Raportul respectiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu cuprinde o constatare deosebit de îngrijorătoare. Specialiștii ONU consideră că deceniul 2009-2019 a fost practic un deceniu pierdut în lupta împotriva schimbărilor climatice, că în toți acești ani, am asistat la o creștere cu 1,5% în fiecare an a cantității globale de emisii de gaze cu efect de seră, punctul culminant fiind atins în 2018, și că pentru a reuși să ajungem la stagnare și la diminuarea emisiilor în viitorii ani, este nevoie de un efort mult mai mare decît cel desfășurat în prezent. Altfel, riscăm ca în 2100 să nu se atingă obiectivele asumate prin Acordul de la Paris, iar creșterea temperaturii medii globale să ajungă undeva între 3,4 grade Celsius și 3,9 grade Celsius, în raport cu nivelul din epoca preindustrială. Consecințele vor fi catastrofale, la nivel global și în diferite contexte regionale, și vor marca poate un curs ireversibil în privința schimbărilor climatice.

Totuși, Uniunea Europeană nu va putea să combată singură schimbările climatice. Sînt țări ca India, China sau SUA, care nu au transpus prevederile Acordului Climatic de la Paris. În aceste condiții, nu sînt zadarnice eforturile europene?

Nu. Întotdeauna, acțiunea eco-climatică a avut nevoie de un leadership, de un efect de antrenament și acesta a fost mesajul pe care europenii au dorit să-l transmită și de această dată. Să nu uităm, de pildă, impasul creat în 2009, în cadrul Conferinței de la Copenhaga, în privința urmărilor Protocolului post-Kyoto, cînd din cauza neconcordanțelor și a neînțelegerilor între SUA și China, chiar cu implicarea șefilor de stat, nu s-a reușit deblocarea procesului și s-a recurs la acea declarație politică, cu caracter general. E adevărat că apoi a urmat o atitudine americană, prin președintele Obama, de înțelegere cu China, pînă la acel agreement de cîțiva ani mai tîrziu, în care se prefigura o alianță interesantă în privința schimbărilor climatice și o trecere în planul doi a Uniunii Europene.

După schimbările care au avut loc în administrația de la Washington și evoluțiile din ultimii ani, a venit din nou timpul ca Uniunea Europeană să-și asume rolul de lider mondial. Uniunea nu reprezintă decît al treilea poluator mondial, cu 8,5% din cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră, dar este foarte important ca multilateralismul în materie să nu fie întrerupt și a fost o criză majoră în privința desfășurării Conferinței Părților cu numărul 25 la Convenția-Cadru privind Schimbările Climatice.

Ce fel de măsuri pot fi luate pentru a atinge obiectivul zero emisii de gaze cu efect de seră pînă în 2050?

În concepția UE și a liderilor săi va fi vorba de un proces dificil și îndelungat, de o tranziție generațională, cum se exprima președinta Comisiei. Trei puncte majore au fost prefigurate în luările de poziție ale liderilor UE. În primul rînd, Pactul Verde pentru Europa, care se dorește a fi primul tratat de pace cu natura, încheiat de o structură regională și care să reprezinte noua strategie de creștere a Uniunii Europene. Această strategie urmărește pe de o parte să reducă emisiile, să sporească gradul de adaptare a societății europene la efectele schimbărilor climatice și să mențină, dacă nu să sporească, nivelul de calitate a vieții. Pentru aceasta, este nevoie de investiții în cercetare, inovare și tehnologii verzi și, de aceea, respectivul pact va fi însoțit de un plan de investiții pentru o Europă durabilă. O idee care își face loc acum este aceea a abandonării abordării sector pe sector, în favoarea uneia sistemice, care trebuie să aibă în vedere ansamblul domeniilor de activitate ale Uniunii, așa încît, în orice caz, poluarea aerului și mai ales problema biodiversității să nu fie în suferință.

Un al doilea trunchi major de acțiune al UE se dorește a fi punerea în aplicare a unei reglementări unitare, în sensul elaborării unui act legislativ european privind clima, pentru a face ireversibilă tranziția către neutralitatea climatică. Ar fi vorba de extinderea schimburilor de emisii în toate sectoarele, o premisă pentru dezvoltarea unei energii curate, sigure și la un preț abordabil, de întărirea economiei circulare și definirea unei noi strategii a raporturilor dintre producție și consum.

Al treilea pilon major e bazat chiar pe tranziția energetică, dar care să fie o reușită pentru fiecare ori un eșec pentru toți. Însă justiția climatică trebuie să fie completată cu justiția socială, iar în domeniul inițiativelor concrete se acordă o atenție deosebită realizării unui fond pentru tranziție, care va cădea în responsabilitatea Băncii Europene pentru Investiții. M-ați întrebat în ce măsură sînt fezabile. La prima vedere, ele sînt deosebit de interesante și, pentru a formula o opinie fermă, va fi nevoie de timp. În orice caz, sînt necesare investiții în materie ecoclimatică de sute de miliarde de euro în fiecare an. Numai dacă avem în vedere această cerință și deja se nasc semne de întrebare.

Ce ne facem cu state mai sărace, cum e România, unde tema climei nici măcar nu există pe agenda publică?

Mai mult decît atît, în Spania a fost făcut, cu ocazia COP25, un sondaj de opinie și peste 93% din populație este convinsă că schimbările climatice sînt o realitate și că este nevoie de acțiune concretă și urgentă, cît mai masivă, în sensul gestionării corespunzătoare a problemelor pe care acestea le ridică. În România, într-adevăr, nu există nici măcar o acțiune de informare și educare corespunzătoare în materie de ecologie. Specialiștii consideră că o cheie a succesului ar fi mai degrabă cea referitoare la educarea, formarea și determinarea individului să acționeze în sensul gestionării corespunzătoare a problemelor dereglării climei. De pildă, Laurent Fabius, care a fost, în calitate de ministru de Externe în 2015, chiar președintele COP 21, în cadrul căreia a fost semnat Acordul de la Paris, întrebat fiind dacă e pesimist sau optimist în problema viitorului schimbărilor climatice, a dat un răspuns semnificativ: „Sînt voluntarist, în sensul că prefer să acționez în tot ceea ce îmi stă în putință“. Ar trebui să fie exemplul fiecăruia dintre noi.

Asistăm practic la atitudini extreme alarmiste, dar care ne îndeamnă la pasivitate, să nu facem nimic sau, dimpotrivă, negaționiste, care au același rezultat. Calea de mijloc, a înțelege problematica în ansamblul ei și a porni la acțiune, cred că este cea mai potrivită.

a consemnat Cosmin RUSCIOR

Cosmin Ruscior este jurnalist la RFI-România unde realizează, printre altele, emisiunea Planeta verde.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ionel Tudor di Cotabita FB ionel Tudor jpg
Reacții la moartea lui Gabriel Cotabiță. Marcel Ciolacu: „O voce senzațională și unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români”
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta 69 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Deși artistul a avut, în ultima perioadă, probleme mari de sănătate, vestea a șocat lumea muzicală și publicul. Pe rețelele sociale curg mesajele de condoleanțe.
Banner Marina Voica
banner cotabiță 1 2 2 2 png
Ce spunea Alina, soția lui Gabriel Cotabiță, în vara acestui an, despre starea de sănătate a artistului: „Nu ne-am putut descurca cu...”
Gabriel Cotabiță era internat la Spitalul Universitar București, iar sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024, ar fi suferit un accident cerebral, potrivit unor informații venite din partea cunoscuților artistului. În vara acestui an, în luna iunie, Alina Munteanu, soția artistului, spunea care este, de
PNL CIUCA FB png
Ședință de mobilizare la PNL: „Totul a fost pe atacul asupra noastră cu mizerii. E nevoie să lăsăm deoparte aceste fake-news-uri”
Înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, liderii PNL au lansat un apel la mobilizare. „Să avem dialog cu primarii. Să mai explicăm, dacă e nevoie, importanța vitală a momentului”, a îndemnat președintele partidului, Nicolae Ciucă.
marius batu jpg
Încă un artist a plecat la ceruri: Marius Bațu. „Aveai tu, Marius, o melodie care se numea `Voi fi stea`"
Cântărețul de folk Marius Bațu a murit sâmbătă, 23 noiembrie. Avea doar 65 de ani. Anunțul a fost făcut de organizatorii unui concert care la care
Gabriel Cotabita
Marea cumpănă a lui Gabriel Cotabiță: „Nu trebuie să vă fie frică de moarte, dacă ai făcut bine, vei fi primit bine”
Marele artist, Gabriel Cotabiță, s-a stins din viață în urma unui accident vascular cerebral. În ultimii ani, îndrăgitul cântăreț a avut o sănătate fragilă, fiind internat de mai multe ori în spital.
image png
Artiștii români, val de reacții după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Toată copilăria mea am încercat să îl imit”
Industria românească, în doliu după moartea artistului Gabriel Cotabiță. S-a stins din viață astăzi, 23 noiembrie, la vârsta de 69 de ani. Vestea tristă a fost oferită de compozitorul Ionel Tudor, unul dintre prietenii de suflet ai regretatului cântăreț. De asemenea, un șir de mesaje de „adio” curg
banner cotabiță 1 2 png
Cum arată acum prima soţie a lui Gabriel Cotabiţă. Cei doi au fost căsătoriți timp de 19 ani
Gabriel Cotabiță și Alina și-au unit destinele în 2016, devenind un cuplu care a uimit pe toată lumea. Însă, înainte de aceasta, în viața artistului altă femeie i-a fost alături: Ioana Nagy. Prima căsătorie a solistului a început în 1996 și a durat 19 ani.
vot tur 1 prezidentiale 2024 strainatate   foto FB MAE jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Votul în zonele de conflict, după reguli stricte. „Procesul va fi întrerupt în timpul alertei aeriene”
Românii care votează la Alegerile prezidențiale 2024 în străinătate, în zone de conflict, sunt obligați să respecte câteva reguli suplimentare față de procesul electoral obișnuit.