La firul ierbii

Cătălin STAVARACHE
Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
La firul ierbii jpeg

Etimologie: uzualul verb „a tolera“ provine din verbul latin tolerare, care înseamnă „a îndura“, „a suferi“. Toleranța nu era considerată o virtute, ci mai degrabă o atitudine relaxată în fața unei probleme de nerezolvat: „Aia e!“ de astăzi, greu de acceptat; „a îndura necazuri“, adică, mai pe românește, fiecare îşi duce crucea! Cum văd clienții mei crucea altor oameni?

Unul, corporatist, a observat doi bătrînei gîrboviți, mergînd greoi pe tro­tuar, sprijinindu-se unul pe celălalt. „Şi-au trăit traiul, şi-au mîncat mălaiul… plătesc taxe, mălaiul meu îl mănîncă! Mai apucăm să ajungem şi noi la anii lor?“ „Bineînțeles, mai repede! Cînd te-ai bucurat ultima oară de ai tăi într-un concediu, să simți că timpul stă în loc?“ „Concediu? De unde bani? Unii ne hingheresc, politicienii ne fură de tot!“

„Politicienii“ – spune o domişoară, asistentă la o clinică oftalmologică – „urăsc intervențiile: sun din partea lui… Am un respect deosebit pentru […], care a făcut programare pentru mama dumnealui, s a comportat mai frumos decît un om de rînd care tună şi fulgeră că a plătit, şi trebuie să-i fiu preş! Oameni needucați.“

O altă domnişoară, profesoară de limba germană: „Eu aduc copilul la şcoală să primească o educație – a răcnit odată un părinte la mine, iar dacă nu-ți convine, apucă-te de altceva! Cu mîinile de păr m-aş fi apucat; nu sînt plătită să-i educ copilul, ci să-l învăț, nu am cum să mă ocup exclusiv de copilul lui, am douăzeci şi şase în clasă!“

Un părinte: „M-au înnebunit de cap cu cerințele lor absurde: fondul clasei, fondul şcolii, rechizite, culegeri, nu am de unde, că doar nu fur, nu-s handicapat la cap!“

O femeie în scaun rulant: „O instituție în care găseam ajutor, CNDR, după zece ani e evacuată din clădirea în care au sediul, li s-au tăiat fondurile, ce pot să fac fără venituri? Cu ce am greşit, nu am ales să fiu în situația asta.“

Un administrator: „Avem în bloc o persoană cu dizabilități, au venit unii să construim o rampă, altfel luăm amendă ca asociație; cu atîția restanțieri, becurile de pe paliere le schimb din banii mei; să ne dea amendă. Nu mă înțeleg cu oamenii, nu le trebuie rampă.“

O pensionară, locatară într-un bloc în Colentina: „Am plătit mereu întreținerea, administratorul a plecat cu banii, nu mai avem căldură şi apă caldă de ani de zile. M-aş duce la un azil de bătrîni, e greu iarna.“

Recepționera unui azil de bătrîni: „Două mii opt sute pachetul de bază, care include analize şi… avans cinci sute pentru rezervare. Dacă vă răzgîndiți, banii nu se returnează.“

Soția unui bătrîn care a locuit acolo: „L-am găsit vînăt pe toată mîna stîngă, analize nu i-au făcut, cu doctora nu am putut nici telefonic să iau legătura, a slăbit şase kilograme într-o lună.“

„Unii au prea mult, alții prea puțin“ – spune un client, într-o discuție legată de incendiul de la Bamboo. „Aşa le trebuie, fițe, figuri, aruncă într-o seară banii pe care nici în două luni nu-i cîştig, ăia nu s bani munciți!“ „De unde ştii?, am întrebat. „De la lume, de pe Facebook, de la ştiri.“ „De unde ştii că e adevărat ceea ce spune unul sau altul pe Facebook sau la televizor?“ „Aaa…, păi ce, sînt prost?! Mă uit la numărul de like-uri, dacă mai mulți zic că are dreptate, aşa e.“

Cu această încredere în like-uri a clientului meu, m-am gîndit că, într-adevăr, pentru unii, opiniile exprimate în mediul virtual sînt puțin diferite de cele exprimate în viața reală, iar virtualul rămîne un loc în care oricine poate reacționa la orice subiect îi apare în fața ochilor; este ca şi cum s-ar fi trezit cu un bisturiu în mînă şi dacă, în lumea reală, ar putea să-și taie un deget cu el, virtual pare că oricine poate deveni un chirurg experimentat. Apoi, cantitatea de informații, care este atît de mare, te face să ajungi să nu reții mare lucru, precum nici un burete pus sub jetul de apă nu absoarbe mai mult decît poate. Plus că, fiind atît de contradictorii, mulți nu mai au cum să ajungă la o concluzie și nu mai ştiu, pînă la urmă, cui să dea dreptate.

În viața reală, pus într-o situație în care are de-a face cu oameni, poate răspunde şi asculta argumente în timp real, iar oamenii se comportă normal. Dar dacă nu le convine rezultatul discuției?… „Lasă că postez eu!“ 

Cătălin Stavarache este taximetrist.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Zboruri de antrenament Foto Forțele Aeriene Române jpg
Forţele Aeriene Române anunţă zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României. Când vor avea loc
Forţele Aeriene Române anunţă zboruri de antrenament pe întreg teritoriul țării. Se vizează creşterea capacităţii de reacţie a personalului aeronautic.
image png
Locul special din România care a fost descoperit de Ceauşescu. De ce era interzis pentru oamenii de rând
În Munții Apuseni, județul Alba, se află un loc de o frumusețe rară, cunoscut sub numele de „Lacul de Smarald” sau „Lacul Dracului”. Acest loc ascuns între stânci și vegetație densă a fost, se spune, descoperit de Nicolae Ceaușescu în perioada în care conducea România.
zodii meteoriti png
Zodiile care vor fi promovate la locul de muncă, înainte de 1 martie. Șefii le văd, în sfârșit, implicarea
Anul acesta, începutul de primăvară vine cu vești bune pentru câteva zodii. Dacă ai simțit că eforturile tale au fost trecute cu vederea până acum, lucrurile se schimbă radical
Frig vreme rece iarna FOTO Shutterstock
Vremea marți, 21 ianuarie. Dimineața și noaptea va fi ceață. Unde sunt anunțate ploi
Administrația Națională de Meteorologie anunță că pe parcursul zilei cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în vestul, centrul și sudul țării. Seara vor fi precipitații slabe mai ales sub formă de ploaie și lapoviță.
7 plov pilaf orez jpg jpeg
fier de calcat jpeg
Trucuri simple și ieftine care fac minuni pentru fierul de călcat. Îl lasă ca nou. Soluții ingenioase pentru o curățare perfectă
Dacă vrei să previi deteriorarea fierului tău de călcat și să scapi de petele negre de pe talpă, există un truc eficient care folosește un ingredient pe care îl ai deja în casă.
Donald Trump învestit preşedinte al Statelor Unite Foto Captură Video Youtube jpg
Donald Trump a semnat un decret pentru retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății: „Ne-a escrocat”
După ce a fost învestit preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a semnat luni un decret pentru a retrage SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),
David Popovici (Facebook) jpg
Răspunsul prompt al lui David Popovici după criticile lui CTP. Campionul nu și-a mai ascultat inima și a decis cu mintea
Criticat de unii și apărat de ceilalți, înotătorul David Popovici a făcut o investiție pentru viitor.
bărbat încarcerat într un accident produs în județul Satu Mare Foto ISU jpg
Șofer rămas blocat timp de două ore între fiarele contorsionate ale unui autoturism, după ce s-a izbit de un copac
Un bărbat a rămas încarcerat, luni, în urma unui accident produs în județul Satu Mare, după ce a intrat cu mașina într-un copac. Acesta a fost extras de pompieri în urma unei intervenţii care a durat mai bine de două ore.