La ce e bună cunoașterea (pentru a te bucura de vin)?

Kent BACH
Publicat ├«n Dilema Veche nr. 822 din 21ÔÇô27 noiembrie 2019
La ce e bună cunoașterea (pentru a te bucura de vin)? jpeg

Eu pun o ├«ntrebare c├«t se poate de precisa╠ć: la ce e buna╠ć cunoas╠Žterea atunci c├«nd se pune problema de a te bucura sa╠ć bei un vin? Este capabila╠ć cunoas╠Žterea, despre vin ├«n general sau anume despre vinul ba╠ćut, sa╠ć te ajute sa╠ć te bucuri de gustul acelui vin? Poate cunoas╠Žterea chiar sa╠ć dea vinului un gust mai bun? ├Äntrebarea nu se adreseaza╠ć celor absolut novici ├«n domeniu, fa╠ćra╠ć experient╠Ža╠ć de degustare. Ci persoanelor ca╠ćrora ├«n esent╠Ža╠ć le place vinul, prezinta╠ć sensibilitate normala╠ć la arome s╠Ži buchete s╠Ži s╠Žtiu sa╠ć perceapa╠ć calita╠ćt╠Žile vinului cu sensibilitatea simt╠Žurilor lor. ├Än aceste condit╠Žii, cunoas╠Žterea unui anume vin poate influent╠Ža gradul de pla╠ćcere produs de el? Va╠ć poate spori pla╠ćcerea? Ori, mai degraba╠ć, induce propriul ei gen de pla╠ćcere, cognitiva╠ć sau chiar intelectuala╠ć, care sa╠ć acompanieze bucuria degusta╠ćrii? Altfel spus, diferent╠Ža dintre pla╠ćcerea simt╠Žita╠ć de un cunosca╠ćtor s╠Ži cea perceputa╠ć de un entuziast profan al vinului ar putea fi pur cognitiva╠ć sau cel put╠Žin part╠Žial senzoriala╠ć?

├Äntrebarea precisa╠ć pusa╠ć de mine nu prives╠Žte mult╠Žimea de alte lucruri la care serves╠Žte cunoas╠Žterea despre vin, cum ar fi product╠Žia, v├«nzarea s╠Ži scrierea de cronici de specialitate, dar s╠Ži ├«nt╠Želegerea s╠Ži aprecierea fat╠Ža╠ć de eforturile celor care ├«l produc, ├«l comercializeaza╠ć sau scriu despre el. O buna╠ć parte din cunoas╠Žterea despre vin are valoare practica╠ć, de pilda╠ć, cultivarea s╠Ži select╠Žionarea strugurilor, sau tehnici eficiente de obt╠Žinere, de depozitare s╠Ži de servire a vinului. Cunoas╠Žterea practica╠ć este valoroasa╠ć, evident, ├«n momentul ├«n care trebuie ales vinul, apoi momentul ├«n care sa╠ć fie deschis s╠Ži m├«ncarea care e bine sa╠ć ├«l ├«nsot╠Žeasca╠ć. Asta presupune sa╠ć s╠Žtim c├«t de c├«t cam ce gust ar trebui sa╠ć aiba╠ć vinul. Ceea ce se poate dovedi util c├«nd exista╠ć ├«ndoieli s╠Ži vinul pare sa╠ć nu corespunda╠ć cu textul etichetei, iar daca╠ć asta iese din discut╠Žie, s╠Ži vinul se prezinta╠ć normal. ├Än special pentru pasionat╠Ži, cunoas╠Žterea vinului, ca a orica╠ćrui alt domeniu, este valoroasa╠ć ├«n sine, s╠Ži nu neapa╠ćrat pentru un moment anume, fiind capabila╠ć sa╠ć ofere satisfact╠Žii intelectuale s╠Ži sa╠ć ra╠ćspunda╠ć la multe ├«ntreba╠ćri.

Chiar daca╠ć exista╠ć o mare diferent╠Ža╠ć ├«ntre pla╠ćcerea de a acumula cunoas╠Žtere despre vin s╠Ži satisfact╠Žia de a-l savura, ele pot foarte bine merge ├«mpreuna╠ć. C├«nd bet╠Ži un vin bun, e agreabil sa╠ć s╠Žtit╠Ži din ce soiuri de strugure a fost fa╠ćcut, ├«n ce zona╠ć, ├«n ce an s╠Ži ca╠ćrui produca╠ćtor i se datoreaza╠ć. Toate acestea duc la o mai buna╠ć ├«nt╠Želegere s╠Ži apreciere a vinului, dar ├«i pot s╠Ži sublinia mai bine gustul, pentru ├«mplinirea propriei experient╠Že. At╠Ži putea fi surprins sa╠ć aflat╠Ži ca╠ć vinul este 100% Syrah, ca╠ć a fost produs pe Santa Ynez Valley, ├«ntr-un an cu recolta╠ć except╠Žionala╠ć. Bine├«nt╠Želes, o asemenea cunoas╠Žtere poate amplifica pla╠ćcerea ├«n timp ce bet╠Ži un pahar de vin, dar asta nu ├«nseamna╠ć ca╠ć va╠ć amplifica╠ć pla╠ćcerea de a bea vin. Exista╠ć vreun fel de cunoas╠Žtere capabila╠ć de asta? Iata╠ć ├«ntrebarea mea.

De ce pun o asemenea ├«ntrebare? Mult╠Ži necunosca╠ćtori ├«ntr-ale vinului par sa╠ć fie intimidat╠Ži de ea. Se considera╠ć diletant╠Ži s╠Ži de aceea nu reus╠Žesc sa╠ć aprecieze vinul. ├Än realitate, s├«nt intimidat╠Ži de expert╠Žii s╠Ži cronicarii de vin, de colect╠Žionari, somelieri s╠Ži de snobi. S╠Ži, ├«ndra╠ćznesc sa╠ć zic, nu ignorant╠Ža lor ├«i ├«mpiedica╠ć sa╠ć se bucure de vin, ci vinul pe care ├«l beau. Cel mai sigur mod de a face vinul sa╠ć aiba╠ć un gust mai bun este sa╠ć ├«ncercat╠Ži vinuri mai bune! Ignorant╠Ža va╠ć poate opri sa╠ć aleget╠Ži ce vinuri sa╠ć bet╠Ži, dar nu va╠ć poate opri sa╠ć va╠ć bucurat╠Ži de vinurile bune, c├«nd va╠ć s├«nt oferite. Desigur, e bine sa╠ć s╠Žtit╠Ži sa╠ć degustat╠Ži un vin ÔÇô ├«n degustare nu exista╠ć un substitut al experient╠Žei ÔÇô, dar c├«t de important este sa╠ć avet╠Ži cunos╠Žtint╠Že despre acel vin sau despre vin ├«n general?

(Filozofia vinului ÔÇô o chestiune de gust, Editura Baroque Books & Arts, 2015, traducere din limba englez─â de Mihai Moroiu)

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.