La ce am rîs, la ce am plîns în 2011

Dan POPA
Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
La ce am rîs, la ce am plîns în 2011 jpeg

Dacă trag linie, în 2011 am rîs mai mult decît am plîns. Poate că de asta m-am îngrăşat cu fix 220 de grame, pe care sper să le dau jos în 2012. O s-o iau în ordine cronologică inversă. Am rîs la dezbaterea bugetului în comisiile de specialitate. O comedie mişto tare, deşi pe ea scria mare „DRAMĂ“. Ceea ce trebuia să ia sfîrşit la finele lui 2010 – refacerea salariilor şi deblocarea pensiilor – se va prelungi pentru al treilea an consecutiv. Măsurile au fost luate cu copy/paste fără să fie bine gîndite şi îndelung calculate efectele lor. Micşorarea drastică a salariilor bugetarilor n-a ajutat cu nimic economia. În fine. Am rîs gîndindu-mă la toată criza datoriilor şi la întîlnirile „cruciale“ care se sfîrşeau fără decizii. Înaintea fiecărei întîlniri la nivel de mahări europeni ni se spunea că vom asista la decizii cruciale, că e summit-ul ultimei şanse. Era pe naiba, că nu aveau curajul să facă nimic concret. Aşa că problemele se împing în 2012. 

Am plîns totuşi pentru că sîntem incapabili să ne facem curat în ograda cu corupţi. Dar am rîs, reparîndu-mi plînsul, gîndindu-mă la cît de prost să fii ca să iei şpagă într-o perioadă în care DNA umblă pe stradă cu lupa de căutat şpăgari. Corupţia ne costă cca 5% din PIB, dar cui să-i pese? Este că e de tot rîsul?

Recensămîntul şi alte comedii cu tragedieni

Am mai rîs uitîndu-mă la Geoană – de la al doilea om în stat, cum a ajuns el primul om în Dăbuleni. Nu am decis dacă e de rîs sau de plîns faptul că vom avea alegeri comasate în 2012. E o victorie à la Pyrrhus a preşedintelui, cu accentul pe victorie, nu pe Pyrrhus. 

Am rîs de nu m-am mai oprit cu recensămîntul. Prost organizat şi prost desfăşurat, operaţiunea a fost o experienţă organizatorică ratată, însoţită de pierderi colaterale – demiterea purtătorului de cuvînt al INS pentru declaraţii hazardate şi anunţarea probabilei demisii a directorului instituţiei. Urmînd a fi finalizate abia în 2014, concluziile recensămîntului propulsează în prim-plan două chestiuni: scăderea populaţiei României cu aproximativ 2 milioane de locuitori şi imposibilitatea unei evaluări corecte a numărului etnicilor ţigani, care continuă a se declara preponderent ca „români“. 

Am plîns cînd am auzit că nici anul ăsta nu se rezolvă cu intrarea în Spaţiul Schengen. Apoi am rîs, că uite ce tare preşedinte avem, că le-a înţepat roţile tirurilor cu lalele olandeze, mîrîind printre dinţi că „noi ne-am făcut temele!“. Am rîs şi cînd a plecat Nokia, adică 1% din PIB şi 5% din exporturi. Am plîns cînd l-am auzit pe Băse că vor pleca şi alţii. 

Am rîs cînd am citit că premierul Boc pleacă în China şi am plîns cînd am văzut că se întoarce.

Din cîte am aflat, a încercat să convingă nişte investitori să vină să facă un PPP în România. Chinezii au zis să-şi ţină telefonul deschis, că sună ei. 

Iar am rîs, cînd cu Bacalaureatul. Sîntem o naţie cu juni tîmpiţi, dar ne supărăm cînd ni se demonstrează cu cifre. Mai bine plîngem puţin, să ne mai descărcăm. De plîns este şi ratarea de către stat a vînzării acţiunilor Petrom. A scos pe bursă 9,84% din acţiuni, dar întrucît acţiunea a fost prost organizată de Ministerul Finanţelor, s-a soldat cu un eşec. Imediat, premierul a ieşit să ne calmeze: „România nu este disperată să vîndă acţiunile Petrom la orice preţ“. Aşa e, noi să fim sănătoşi! Operaţiunea fusese prevăzută în acordul cu FMI şi CE.

Am plîns cînd i-am văzut pe ditamai marii producători anunţînd valuri iminente de scumpiri. În ianuarie, în februarie, în iulie ş.a.m.d. Pe seceta asta, să scumpeşti produsele e sinucidere comercială. 2011 e anul cu cele mai multe promoţii din istoria retail-ului românesc, semn că nu prea se vinde.  Cum să scumpeşti în atare condiţii?  

În mai, aflăm că am ieşit din recesiune. E de rîs, dar dacă te uiţi la criza din
jurul României te ia imediat cu plîns. Criza trece, criza vine, toate-s vechi şi nouă toate – vorba poetului.

Am ieşit pe malul lacului, dar intrăm în ocean

Dacă e să ne luăm după statistici, produsul intern brut a crescut, în primul trimestru, faţă de ultimele trei luni ale anului trecut. Tehnic, asta înseamnă ieşirea din recesiune. Nu şi din criză. 2012 va fi un an cel puţin la fel de complicat.

Alt fals scandal – scandalul „Eurostat“: notificarea deficitului, prelucrată de statisticienii guvernului. Eurostat îşi exprimă rezervele în privinţa calităţii datelor raportate de România: faţă de datele transmise la 31 martie 2011, Eurostat şi-a exprimat unele rezerve asupra calităţii datelor, în principal cu referire la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate în sectorul „Administraţiile publice“ conform metodologiei ESA 95. Odată cu notificarea fiscală s-au transmis date suplimentare la solicitările instituţiei europene, în vederea analizei includerii în sectorul „Administraţiile publice“ a unor societăţi precum CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA. 

Euro, te iubim. Vrei să fii soţia noastră?

Iar de rîs şi de plîns. Vrem euro, dar amînăm intrarea în Euroland. Drept e că acum nici nu e bine de organizat sejururi în staţiunea Euro. Dar cu o încăpăţînare cel puţin discutabilă, jurăm cu mîna pe inimă că vom iubi veşnic moneda unică şi că o s-o cerem noi de nevastă…

Guvernul a amînat ţinta de trecere la euro cu doi ani şi a programat, pentru perioada 2013-2015, integrarea în mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-II. Guvernul apreciază că moneda naţională va putea intra în mecanismul ratei de schimb II (ERM II) în perspectiva anilor 2013-2014.  „Această apreciere are în vedere şi necesitatea îndeplinirii sustenabile ex-ante a criteriilor de la Maastricht, inclusiv prin intermediul consolidării fiscale durabile, care să conducă la maximizarea probabilităţii ca România să-şi limiteze la cei doi ani obligatorii durata participării la mecanismul ratelor de schimb II. Se consideră că atît perioada anterioară intrării în ERM II, cît şi cea a participării în acest mecanism vor reprezenta etape importante ale procesului de convergenţă nominală şi reală a economiei româneşti, ce este prognozat a se relua ulterior încheierii perioadei de contracţie economică substanţial.“ Am citat, ca să înţelegeţi în cuvinte simple.

Comedia „Corupţie“, episodul „Vamă“ 

Fără nici o legătură cu amînarea aderării la Spaţiul Schengen – zic autorităţile – a fost declanşată o veritabilă ofensivă împotriva contrabandei şi corupţiei din vămi.

Acţiunea a început din prima zi a lunii februarie, la Siret, şi a continuat apoi la punctele de frontieră cu Serbia, pentru ca, la sfîrşitul lunii, să ajungă la Ploieşti. Au fost reţinuţi şi anchetaţi peste o sută de vameşi şi poliţişti de frontieră, în majoritatea lor „plevuşcă“. Operaţiunea a dezvăluit mecanismele corupţiei din acest sector şi beneficiarii finali – presupuşi a fi cîţiva dintre baronii locali ai PDL din judeţele de frontieră. 

2011 a fost un an al ţintelor economice îndeplinite. Am minţi dacă nu am recunoaşte. Dar vine un 2012 complicat şi impredictibil. Să ne pregătim de noi episoade de hohote. Ori de rîs, ori de plîns.

Dan Popa este jurnalist economic la HotNews şi semnează blogul economico-bancar www.hymerion.ro

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.