La Arad, în plină vară

Publicat în Dilema Veche nr. 908 din 2 – 8 septembrie 2021
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

Puține subiecte sînt mai aproape de sufletul românului de astăzi decît cel al diasporei. Națiunea trăiește din plin experiența istorică de a avea milioane de fii și fiice ale ei în afara granițelor țării. Un fenomen migraționist de o asemenea amploare nu i s-a mai întîmplat și, probabil, asta explică intensitatea emoțională, aproape nevrotică, cu care îl trăim. Părerile sînt împărțite, bineînțeles: unii zic că e bine, alții zic că-i rău. Unii zic că diaspora e un vector important pentru modernizarea țării, alții că e calamitate istorică („hemoragie de creiere”). Unii, mai cinici, zic că e normal ca cei mai tineri și mai dinamici să plece, căci țara nu le mai oferă nici o șansă. Alții, mai sentimentali, zic că nu e normal să plece, mai bine să stea să pună mîna să schimbe țara lucrînd aici, căci țara din interior se schimbă.

În zilele de 12, 13 și 14 august a avut loc la Arad o nouă ediție a „Conferințelor Dilema veche”. Tema acestei ediției a fost „Aproapele de departe. Diaspora, migrație, exil”. În miezul unei veri încinse, în frumoasa sală „Ferdinand“ a Primăriei arădene, timp de două zile, conferențiarii invitați au vorbit despre diaspora românească și despre aproapele de departe în general, din perspective diferite. Scriitorul Ioan T. Morar, cu hazul său, a vorbit despre prezența românilor în Legiunea Străină franceză. Momentul culminant al conferinței sale a fost, indiscutabil, cel în care i-a venit să întrebe publicul dacă se întîmplă să fie în sală vreun „legionar”. Un domn bine făcut care stătea în picioare în spatele sălii a ridicat mîna. Cum șade bine unui soldat de genul „legionarilor”, nu a vrut să vorbească prea mult, dar a confirmat că ceea ce spunea scriitorul corespunde adevărului. Puțini conferențiari se pot lăuda că au fost astfel validați! Profesoara Adriana Babeți a vorbit despre arta întoarcerii acasă examinînd povestea lui Ulise. Ca de fiecare dată, magnetismul Adrianei Babeți a ținut sala fără respirație, într-o admirabilă aventură intelectuală care a inclus examene etimologice și căutări de sensuri. Profesorul Daniel David a conferențiat despre atributele psiho-culturale ale românilor din diaspora mai ales prin raportare la atributele psiho-culturale ale românilor din țară. A rezultat o fascinantă punere față-n față a unor români cu ceea ce ar fi putut ei fi dacă nu plecau. P.S. Ignatie, episcop al Hușilor, a vorbit despre relația apropiată pe care îndepărtatul Dumnezeu o are cu noi.

În ultima seară, pe scena Filarmonicii din Arad au urcat doi pianiști reprezentînd două generații diferite de români din diaspora: Ana Silvestru (38 de ani) și Andrei Vieru (63 de ani). Au cîntat și au vorbit despre experiențele lor artistice și de viață, oferind publicului o seară de neuitat.

Conferințele au fost organizate de Grupul pentru Mediere și Management Cultural și de revista Dilema veche. Finanțatorii principali au fost Primăria Municipiului Arad și Consiliul Local al Municipiului Arad – primarul Călin Bibarț fiind alături de noi la deschiderea și la închiderea conferințelor. Se cuvine de asemenea să mulțimim sponsorilor Fundația Alber și Grup West Arad.

Foto: Ciprian Hord

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.