Jurnal de glande și hormoni

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
Mîntuirea biogeografică jpeg

Hormonii împărtășesc, și ei, destinul „marilor descoperiri științifice” – cu atît mai mult cu cît, aici, se află în joc o posibilă explicație a afectelor asociate îndeobște sufletului – și divizează publicul în două categorii antagoniste: „metafizicienii”, care exaltă afectul, sentimentul în sine – în termeni aristotelici, cauza finală – și privesc cu scepticism „progresul științific”, și pozitiviștii, care îți vîră sub nas, biruitori, hormonii (o cauză materială a afectului), refuzînd să ia în seamă alți „gărgăuni filozofici”. În primul caz, prestigiul explicației ultime (cauza finală) aruncă în derizoriu celelalte explicații colaterale; în cazul din urmă, o explicație parțială (cauza materială a afectului) e confundată cu explicația ultimă (afectul în sine). Sînt două tipuri de rătăciri: miopia scientistă vs hipermetropia metafizică.

De remarcat natura „mercuriană” a hormonilor, definiți ca mesageri biochimici. Purtați de sînge, ei călătoresc prin corp și transmit „instrucțiuni” de la un organ la altul. A-i considera unicii răspunzători pentru ceea ce facem sau simțim echivalează cu o inacceptabilă „ucidere a mesagerului”.

Dacă sentimentele și afectele – pe scurt, sufletul – sînt condiționate somatic, hormonal, sau își au sediul, cum ar spune Descartes, într-o glandă, ar însemna că omul este o previzibilă mașinărie biologică. Cu un contraargument, valabil și astăzi, adus de un contemporan al lui Descartes și un oponent al teoriei carteziene despre glanda pineală ca sediu al sufletului: „Cu greu putem crede că aceasta [glanda pineală] e sediul sufletului sau că facultățile lui fundamentale izvorăsc din ea; căci animalele, care par, orice s-ar zice, cu totul lipsite de imaginație, memorie și de alte capacități superioare ale sufletului, au și ele, în mod evident, această glandă, sau grăunte, și încă una destul de mare” (Thomas Willis, Cerebri anatome, 1664).

Mitologia, basmele, ficțiunea, dar și istoria reală ne oferă o gamă bogată de posibile dezechilibre hormonale: uriașii (acromegalici), piticii de curte sau din basme (nanism tiroidian sau hipofizar), eroii neînfricați și zeii mînioși (testosteroni cu nemiluita), frumusețile răpitoare și zeițele nestatornice (estrogeni în valuri) pot fi tot atîtea „profiluri hormonale” pregnante sau subiecți exemplari pentru recenta ramură de cercetare numită „endocrinologie comportamentală”(„behavioral endocrinology”).

Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”. Partea nevăzută care decide totul, ca să parafrazăm titlul unei cărți recente, s-ar putea referi și la ele. De dimensiuni reduse și mascate adesea de organe mai voluminoase – epifiza, bunăoară, cît un grăunte de orez, și hipofiza, cît un bob de mazăre, sînt situate adînc, la baza creierului; timusul se mulează cameleonic pe organele din jur și tinde să dispară după pubertate –, glandele endocrine au un efect covîrșitor asupra corpului și minții deopotrivă.

Cu excepția neîntrecutelor gonade, epifiza, cea mai infimă glandă endocrină, pare să aibă impactul cultural cel mai răsunător. Din antichitate și pînă în ziua de azi, trecînd prin știință, filozofie și ezoterism, minuscula glandă pineală a fost dintotdeauna un subiect de amploare și se poate chiar mîndri cu o longevivă revistă medicală dedicată în întregime ei: Journal of Pineal Research

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Ce îi distrează la culme pe americani în România. „Nu eram pregătit pentru asta, dar n-a fost așa rea pe cât aș fi crezut” VIDEO
Americanii de la Lifey au realizat pe Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante
image
Băiatul unei românce a fost aruncat de colegi sub tren, în Italia. Imagini cu puternic impact emoțional VIDEO
Un băiat în vârstă de 15 ani, fiul unei românce, a fost atacat de câțiva colegi în Italia. Tânărul a fost victima unei tentative de omor la care a supraviețuit în mod miraculos după ce a fost aruncat sub un tren.
image
Cum și-a pierdut Florina Cercel marea iubire. Artista și bărbatul care a cucerit-o au murit de aceeași boală, la jumătate de veac distanță VIDEO
Artista Florina Cercel a povestit într-un interviu drama trăită la vârsta de 29 de ani, când a pierdut o sarcină iar, la scurt timp, iubirea vieții ei s-a îmbolnăvit și a murit.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.