Izul senzaţionalului

Publicat în Dilema Veche nr. 668 din 8-16 decembrie 2016
Izul senzaţionalului jpeg

Vaccinarea a devenit, şi la noi, un subiect de controversă. Dar nu este vorba despre o controversă în interiorul lumii medicale, nu sînt medici sau cercetători care să se poziţioneze de o parte şi de alta a „baricadei“. Controversa se duce între lumea medicală şi cei care nu au pregătire sau studii în domeniu – de multe ori vedete care se erijează într-un soi de guru înarmaţi cu informaţii luate de pe YouTube şi adepţii lor, care se lasă vrăjiţi de vehemenţa acestora. Teoretic, n-ar trebui să fie o problemă, pentru că n ar trebui să existe o balanţă logică între domeniul ştiinţific şi aberaţii; însă între „vaccinişti“ şi „antivaccinişti“ se pune, din păcate, un semn de paritate din cauză că acest curent antivaccin ajunge să afecteze siguranţa sănătăţii publice. Într-un studiu recent privind rata imunizării în lume, publicat în revista The Lancet, din 190 de ţări, România se află pe ultimul loc, înregistrînd cea mai scăzută rată a vaccinării, în special la vaccinarea cu ROR (antidifterie, antitetanos şi pertussis).

Cum am ajuns aici? Este vorba despre efectul curentului antivaccin, despre crizele aprovizionării cu doze de vaccin sau este o combinaţie între cele două?

Un fapt este sigur, iar consecinţele vorbesc de la sine: Ministerul Sănătăţii a declarat, în urmă cu cîteva luni, izbucnirea epidemiei de rujeolă în România. Cauza principală: rata scăzută a imunizării din zonele afectate, care n-a mai putut oferi acea umbrelă de siguranţă, „immunity herd“, pentru copiii care nu ajunseseră încă la vîrsta eligibilă pentru a putea fi vaccinaţi.

Acest Dosar nu şi-a propus așadar o dispută între vaccinişti şi antivaccinişti. Dilema nu este dacă e bine sau nu să ne vaccinăm, ci cum facem faţă şi cum putem contracara acest curent antivaccin. Care sînt miturile şi cît de uşor este să le demontezi? De unde te poţi informa corect, dacă ai dubii? Care sînt condiţiile de siguranţă care trebuie îndeplinite cînd comanzi un vaccin din străinătate?

La realizarea Dosarului am primit ajutorul medicilor care explică tarele vaccinării în România, al jurnaliştilor care s-au implicat în campaniile pro-vaccin, dar şi al celor care, independent de domeniul medical, au creat site-uri de informaţii corecte despre vaccinare, demonstrînd că, deşi nu eşti de meserie, poţi promova informaţia bună.

Pentru că, pînă la urmă, o informare corectă, deşi nu este mai greu de obţinut, poate cere mai mult timp. Şi mai multă minte. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Poza main jpg
MedLife aduce la Sibiu experți din țară și din străinătate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate în chirurgia robotică urologică
Grupul MedLife organizează, în perioada 22–24 mai 2025, la Spitalul MedLife Polisano Sibiu (str. Izvorului nr. 1A), cea de-a XV-a ediție a simpozionului internațional CLERU – Clubul de Laparoscopie, Endoscopie și Robotică Urologică.
bilet jpg
Descoperire uluitoare într-o mănăstire din Rusia. Ce scria pe biletul ascuns timp de 120 de ani: „O mare surpriză”
O descoperire uluitoare a avut loc în Polonia, unde un bilet vechi de 120 de ani, ascuns într-o sticlă, a fost găsit în timpul lucrărilor de restaurare la o mănăstire veche din secolul al XVI-lea.
WhatsApp Video 2025 05 22 at 16 26 34 mp4 thumbnail png
Intervenție emoționantă. O căprioară prinsă într-o plasă a fost salvată de jandarmii montani
O căprioară prinsă într-o plasă, în pădurea din Cavnic, a fost salvată de jandarmi montani, care au intervenit prompt pentru a-i reda libertatea.
Victor Ponta FOTO Mediafax
Victor Ponta se dezlănțuie la adresa lui Sorin Grindeanu. „El a fost în conducerea PSD care a prăbușit partidul”. Ce spune preşedintele interimar al PSD
Victor Ponta a lansat o serie de acuzaţii dure la adresa preşedintelui interimar al PSD, Sorin Grindeanu, acuzându-l pe acesta că a dus la prăbuşirea partidului.
Gerard Depardieu FOTO Getty Images
Gérard Depardieu, noi probleme cu legea. Actorul ar fi agresat și insultat un paparazzo la Roma
Actorul francez Gérard Depardieu, recent condamnat în Franța pentru agresiune sexuală, se confruntă cu un nou proces, de data aceasta în Italia. El este acuzat că a lovit un fotograf, Rino Barillari, supranumit „regele paparazzilor”.
horoscop saptamana 23 29 septembrie webp
Horoscop 23 mai. Șanse din trecut revin către Lei, Fecioarele iau o decizie importantă, Vărsătorii pun piciorul în prag
Horoscop vineri, 23 mai. Nu e un moment pentru visare, ci pentru acțiune lucidă. Astrele din această perioadă pun reflectorul pe detalii care, dacă sunt ignorate, pot avea efecte în lanț.
bagaj de mana avion bagaj de cala shutterstock 274630778 jpg
Șapte companii aeriene acuzate de practici abuzive privind taxarea bagajului de mână
Șapte companii aeriene sunt acuzate de avocați ai unor organizații de protecție a consumatorilor de „practici abuzive” legate de taxarea bagajului de mână. Plângerea a fost deja depusă la Comisia Europeană.
examen jpg
Evaluarea Națională ar putea să se reinventeze! Ce pregătește Ministerul Educației pentru elevii din clasa a VIII-a: „Poți să ai un test standardizat cu subteste (...)"
După ani de zile în care Evaluarea Națională s-a limitat la Matematică și Limba Română, autoritățile anunță o schimbare de paradigmă: examenul de clasa a VIII-a ar putea include materii precum Biologie, Istorie și Geografie, integrate în teste cu subiecte multidisciplinare.
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Discuțiile pentru încetarea focului în Ucraina ar putea dura luni de zile. Friedrich Merz: „Nu ne facem iluzii”
Cancelarul german Friedrich Merz a avertizat joi că eforturile de a ajunge la un armistițiu în Ucraina sunt abia la început și ar putea dura luni de zile, în ciuda avântului diplomatic în creștere din ultimele săptămâni.