-isme mici şi salvatoare pentru fiecare

Iren ARSENE
Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
 isme mici şi salvatoare pentru fiecare png

De la bun început ar trebui să fac două precizări: salvarea, indiferent ce-ar însemna ea, mi se pare a fi în primul rînd una personală. Nu te salvezi în gaşcă, la grămadă, beneficiind de atuul mediei convenabile a unui grup din care ai ajuns să faci parte. Dimpotrivă, salvarea ar trebui să vină din suma alegerilor pe care le faci. A doua: nu am în vedere ideologii politice, ci ideologii aplicabile politicii personale. Dacă politica este arta bunei ocîrmuiri a unei cetăţi, să ne-nchipuim că fiecare dintre noi este un polis şi să vedem ce soi de ideologii s-ar potrivi guvernării eficiente şi salvatoare a trupului, minţii şi sufletului nostru.

● -ismele trupului

Ai cîteva kilograme în plus („cîteva“ e doar un fel de-a spune, de fapt cîntarul fuge de frică din calea ta), e timpul pentru acţiune – aplică ideologia simplă a dietismului. Treci de la Atkins la regimuri disociate via dieta mediteraneană. Poţi afla, de pildă, de la Mihaela Bilic că Sănătatea are gust. Sau sari direct la raw-veganism, călăuză fiind Ligia Pop şi ale ei reţete fără foc. Ideea e simplă, ai grijă ce mănînci, cum combini produsele, la ce ore dai curs impulsurilor digestive, de unde provin alimentele, ce conţin. Bio să fie. În doi timpi şi trei mişcări, trupul pe care-l vei avea va fi unul numai bun de pus pe copertele revistelor şi să fie privit lung, admirativ.

Ai tot felul de afecţiuni şi vrei să înţelegi mai bine cum funcţionează organismul uman sau felul în care lovesc bolile de tot felul? Devii adept al Ozismului – nu, nu are de-a face cu povestea lui Dorothy, curcubeul, sperietoarea de ciori sau leul, ci cu reputatul medic, autor şi prezentator TV Mehmet C. Oz. Îi vei urmări emisiunile febril, vei citi, cu creionul în mînă, cărţile din seria Tu. Ghid de funcţionare şi vei descoperi lumea interesantă a propriului corp, păstrînd o igienică detaşare faţă de orice impuls către ipohondrie. Cît despre sex, el în sine poate deveni o ideologie, atîta vreme cît rămîi cu picioarele pe pămînt şi nu ai de gînd să iei parte la un casting organizat de Lars von Trier pentru un ipotetic Volume 3.

● -ismele minţii şi ale sufletului

Aşa cum pentru echilibrul trupului şi buna lui funcţionare există unele reguli precise, şi pentru liniştea cugetului sînt unii paşi necesari. Iar dacă nu eşti un credincios practicant al unei anumite religii, există întotdeauna alternative. Fie te poţi refugia în scrierile încurajatoare ale autorilor motivaţionali, în cărţile, prelegerile sau conceptele unor psihologi celebri ori, pur şi simplu, într-un fenomen cum este The Secret. Fie poţi alege calea iluminării spirituale, cu aure şi clarvăzători, cum e-n Occident, cu nirvana, Chi, ori eliberare spirituală, ca-n Orient.

Ideologiile se nasc instant, fără greutate, în funcţie de autorii, promotorii sau mentorii lor. Cel sau cea care-ţi aduce echilibru, prosperitate, succes, împăcare sau elevare spirituală capătă rol de radical dinaintea sufixului -ism. Şi astfel iau naştere napoleonhill-ismul (de la care afli cel mai scurt drum De la idee la bani), eckharttolle-ismul (ai cărui adepţi trăiesc Puterea prezentului şi aud cum Liniştea vorbeşte), jacquessalomé-ismul (ideologie salvatoare care se traduce prin Curajul de a fi tu însuţi), rimpoche-ismul (deprinzi Bucuriile înţelepciunii), rhondabyrne-ismul (o ideologie Secretă).

● -ismele care lucrează pentru un Minister al Fericirii personal

Mulţi au ridicat din umeri a mirare sau au privit cu multă circumspecţie anunţul conducerii venezuelene potrivit căruia la sfîrşitul anului trecut lua naştere un Minister al Fericirii. Sigur că e o perdea de fum, sigur că regimul condus de Nicolas Maduro nu e o (r)evoluţie, pe lîngă cel al lui Hugo Chávez, dar o asemenea instituţie nu este una absurdă în sine. Dimpotrivă, în fiecare dintre noi, ca indivizi, un asemenea minister funcţionează, iar printre principalele atribuţii se numără tocmai adoptarea acelor ideologii salvatoare, acele -isme care te fac mai sănătos, mai slab (ori mai gras, după caz), mai atrăgător, mai mulţumit de ceea ce realizezi, mai încrezător, mai capabil de o viaţă socială şi personală împlinită.

Ideologiile salvatoare nu sînt nici puţine, nici singure, acţionează mînă-n mînă, pe faţă, sub atenta coordonare a unei autorităţi care veghează asupra fericirii personale mai abitir decît regele Bhutanului, ţară în care există o comisie guvernamentală special instituită pentru a urmări bunăstarea supuşilor.

O ultimă particularitate. Ideologiile salvatoare personale nu sînt nici limitate, nici nu încetează să se nască. Tocmai în asta stă secretul lor, sunt de o mobilitate exemplară, nu au de-a face cu anchilozările altor epoci şi reuşesc să ţină pasul cu ritmul fulgerător al unei vieţi care pare a se scurge pe fast forward. Rezultatul e simplu: oameni mai sănătoşi, mai supli, mai împliniţi, mai echilibraţi, mai fericiţi, mai sociabili. Iar atunci cînd un om, zece, o mie se salvează, fizic şi spiritual, prin mici -isme de tot felul, şi salvarea colectivă are o şansă. 

Iren Arsene este cofondator şi director general al Editurii Curtea Veche.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Ghana-Uruguay. Ce au făcut colegii lui Suarez în timp ce acesta plângea în hohote
E scandal imens după meciul Ghana - Uruguay de la Cupa Mondială 2022. Selecţionerul Uruguayului a sugerat că arbitrul german Daniel Siebert este de vină pentru eliminarea echipei sale de la CM 2022, informează DPA.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
AUR cere ca România să nu mai ajute R. Moldova
Alianța pentru Unirea Românilor a adoptat în cadrul Congresului organizat la Alba Iulia o rezoluție prin care cere unificarea României și R. Moldova. Șeful formațiunii a susținut însă că România ar trebui să oprească ajutorul îndreptat către vecini.
Procesul comunist din Gara Teiuş: cum au fost judecaţi ceferiştii vinovaţi de catastrofa feroviară din 1968 jpeg
Cum erau urmăriți ceferiștii de către Securitate. Zeci de informatori erau folosiți de către „organe”
Securitatea comunistă avea în obiectiv și angajații de la CFR, domeniu de activitate care s-a dezvoltat mult după anul 1970. În Alba, dosarul de obiectiv „transporturi feroviare” a fost deschis în luna august 1972.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.