„…is this just fantasy?”

Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
image

Trăim vremuri interesante în care pare că există obiceiul cîte unei forme de realitate pentru fiecare bordei. 

Credințele ideologice și convingerile religioase, teoriile politice ale conspirației, avansul tehnologic și ignoranța științifică, vulnerabilitățile mentale și emoționale, dependența de social media, toate acestea construiesc realități primare, unice, alternative, iluzorii, compensatorii – you name it – în interiorul cărora ființele umane se retrag, sub presiunea vremurilor, în căutarea unor variante personale de confort.

E suficient un survol al mediilor, de la cele științifice la cele de socializare, pentru a afla că oamenii sînt dispuși să creadă (în) orice realitate de tip mind/paleo/fake/virtual/non/post care le oferă un surplus de sens, de la propria putere mentală a gîndului pozitiv la ample conspirații politice ale controlului global.

Dacă sinele e un construct, atunci și realitatea trebuie că e construită, nu poate fi primită de-a gata, la fel, de toată lumea.

Noii apostoli ai literaturii de tip self help – figura tutelară a religiei optimismului cognitivist pare a fi Y(eh)oda – predică faptul că nu genetica, socialul, economicul, culturalul sau norocul ne influențează viețile și sănătatea, ci propriul mental insuficient stăpînit. 

Pseudoștiința, dezinformarea, ignoranța voluntară, facilitate de conectivitatea și gratificarea rețelelor sociale, aliază mase enorme de oameni („o solidaritate a credulității”, cum o numește cineva chiar în aceste pagini) pentru care iraționalul capătă sens, ba chiar superioritate. 

În numele echității, incluziunii, identității, libertății, demnității, comunității, realitatea planetei este inacceptabilă – ne spun activiștii noilor religii care militează pentru ca realitatea să fie schimbată pe loc, retoric, prin interdicții aplicate limbajului.

Din curiozitate ori singurătate, există oameni care folosesc deja aplicații de relaționare private și intimă cu entități AI (de altfel, futurologii prevăd că sexroboții vor concura relațiile umane), platformele de realitate virtuală oferă experiențe de loisir existențial tot mai diverse, iar influencer-i din social media creați de AI atrag milioane de urmăritori umani, asta în timp ce teoria, bazată pe a doua lege a infodinamicii, conform căreia trăim într-o simulare, într-un fel de copie a realității, are tot mai mulți adepți în mediul științific.

Realitatea e mintea noastră. Realitatea e mintea altora. Realitatea e limbaj. Realitatea e virtuală. Realitatea e simulare. Realitatea nu e realitate. Nu (mai) există realitate.

În voiajul nostru existențial comun, ca specie, pare că traversăm forme ale realității parțial suprapuse, tangențiale, paralele, alternative, uneori complementare, alteori de-a dreptul incompatibile. Cîte și în ce fel co-există aceste realități? Care sînt modurile de folosire? Care sînt cele mai populare? Care sînt cauzele și consecințele faptului că experimentăm cu toții – în același timp, în aceeași lume – o realitate cu mai multe fațete ori mai multe realități cu o fațetă comună? (Marius Chivu)

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.