Învățături fără dezvăț

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

Conferințele Dilema veche, care s-au desfășurat în Aula Universității de Vest din Timișoara în zilele de 2, 3 și 4 noiembrie a.c., sub titlul generic „Învăț/dezvăț”, au strîns vorbitori din diferite domenii de învățămînt: literatură, psihologie, arhitectură, drept, teatru. Ne-a interesat experiența pedagogică cît mai diversă în educația superioară umanistă, căutînd să vedem nu doar cum și ce învățăm, ci și cum și de ce ne dezvățăm cînd învățăm. De cîte ori învățăm ceva, ne dezvățăm de ceva. Orice adăugăm în zestrea noastră intelectuală sau morală prin învățare vine cu pierderea sau, mai bine zis, cu abandonul unor deprinderi, obișnuințe sau chiar al altor învățăminte. Orice învăț are și dezvăț – zice poporul. 

Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială. Asta înseamnă, pe de o parte, că tot ce se întîmplă, bine sau rău, în societatea românească este determinat de educația noastră (deopotrivă cea din familie și cea din mediile instituționalizate). Gîndiți-vă de cîte ori ne șoptim în barbă că din pricina educației trotuarele sînt murdare, traficul e isteric, alegerile sînt cîștigate de cine nu vrem noi, coada la ghișeu nu e ordonată, doctorii te omoară cu zile, legile sînt proaste, judecătorii sînt corupți, Naționala de fotbal joacă într-un fel de liga a V-a a Europei, cultura se sufocă, impostura cîștigă mereu și așa mai departe… Pe de altă parte, asta înseamnă că orice e rău poate fi îndreptat prin educație. Așa credem! În consecință, ne investim cu neobosită energie (să fie, de fapt, o formă de nevroză?) în reforme ale educației care încep frenetic una după cealaltă, dacă nu una pe zi, măcar una pe ministru, și nu se termină niciodată. Ne năpustim asupra educației cu toată furia generată de imensele noastre frustrări că nimic nu merge cum trebuie, că totul trebuie îndreptat, că generațiile care vin trebuie să facă și să dreagă – adică să fie cum credem noi că trebuie să fie. 

Această ediție a conferințelor a avut loc și a fost bine primită de public, chiar dacă autoritățile locale au decis să nu ne sprijine. Actualei Primării a Timișoarei nu-i place de noi. Nu ne supărăm. Primarii vin și trec, Dilema veche rămîne. Sîntem siguri că viitori edili timișoreni, oricare vor fi ei, vor fi mai prietenoși cu noi. Nu ne place asimilarea culturii cu ideologia, prin urmare cei care gîndesc cultura ideologic și propagandistic nu ne vor simpatiza niciodată. De asta nici noi, nici ei nu ne vom dezvăța.

Cu atît mai mult ne bucură că resurse private au făcut posibilă reîntîlnirea cu o parte dintre cititorii noștri timișoreni. Ne-am învățat cu ei, ei s-au învățat cu noi – nu ne dezvățăm unii de ceilalți. Cu atît mai mult sîntem recunoscători Fundației Alber, principalul finanțator al acestei ediții și sponsorului City of Mara. Stabilitatea proiectului Conferințelor Dilemaveche este asigurată de partenerul nostru strategic, Fundația Superbet. Deși Universitatea de Vest din Timișoara are o agendă de conferințe extrem de încărcată și de consistentă, a putut găsi disponibilitatea de a ne primi, iarăși, cu generozitatea specifică adevăratei prietenii. Le mulțumim tuturor! 

Acest Dosar conține fragmente din cîteva conferințe ale acestei ediții. Firește, ceea ce citiți este versiunea editată a unor prezentări orale. (Sever Voinescu)

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.
Agnès Varda (Guadalajara) 18 cropped jpg
Cum tratăm mitocanii
Într-o lume a asertivității, a agresiunii și-a violenței, tandrețea și compasiunea și-au pierdut întrucîtva din valoare.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.