Învățături fără dezvăț

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

Conferințele Dilema veche, care s-au desfășurat în Aula Universității de Vest din Timișoara în zilele de 2, 3 și 4 noiembrie a.c., sub titlul generic „Învăț/dezvăț”, au strîns vorbitori din diferite domenii de învățămînt: literatură, psihologie, arhitectură, drept, teatru. Ne-a interesat experiența pedagogică cît mai diversă în educația superioară umanistă, căutînd să vedem nu doar cum și ce învățăm, ci și cum și de ce ne dezvățăm cînd învățăm. De cîte ori învățăm ceva, ne dezvățăm de ceva. Orice adăugăm în zestrea noastră intelectuală sau morală prin învățare vine cu pierderea sau, mai bine zis, cu abandonul unor deprinderi, obișnuințe sau chiar al altor învățăminte. Orice învăț are și dezvăț – zice poporul. 

Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială. Asta înseamnă, pe de o parte, că tot ce se întîmplă, bine sau rău, în societatea românească este determinat de educația noastră (deopotrivă cea din familie și cea din mediile instituționalizate). Gîndiți-vă de cîte ori ne șoptim în barbă că din pricina educației trotuarele sînt murdare, traficul e isteric, alegerile sînt cîștigate de cine nu vrem noi, coada la ghișeu nu e ordonată, doctorii te omoară cu zile, legile sînt proaste, judecătorii sînt corupți, Naționala de fotbal joacă într-un fel de liga a V-a a Europei, cultura se sufocă, impostura cîștigă mereu și așa mai departe… Pe de altă parte, asta înseamnă că orice e rău poate fi îndreptat prin educație. Așa credem! În consecință, ne investim cu neobosită energie (să fie, de fapt, o formă de nevroză?) în reforme ale educației care încep frenetic una după cealaltă, dacă nu una pe zi, măcar una pe ministru, și nu se termină niciodată. Ne năpustim asupra educației cu toată furia generată de imensele noastre frustrări că nimic nu merge cum trebuie, că totul trebuie îndreptat, că generațiile care vin trebuie să facă și să dreagă – adică să fie cum credem noi că trebuie să fie. 

Această ediție a conferințelor a avut loc și a fost bine primită de public, chiar dacă autoritățile locale au decis să nu ne sprijine. Actualei Primării a Timișoarei nu-i place de noi. Nu ne supărăm. Primarii vin și trec, Dilema veche rămîne. Sîntem siguri că viitori edili timișoreni, oricare vor fi ei, vor fi mai prietenoși cu noi. Nu ne place asimilarea culturii cu ideologia, prin urmare cei care gîndesc cultura ideologic și propagandistic nu ne vor simpatiza niciodată. De asta nici noi, nici ei nu ne vom dezvăța.

Cu atît mai mult ne bucură că resurse private au făcut posibilă reîntîlnirea cu o parte dintre cititorii noștri timișoreni. Ne-am învățat cu ei, ei s-au învățat cu noi – nu ne dezvățăm unii de ceilalți. Cu atît mai mult sîntem recunoscători Fundației Alber, principalul finanțator al acestei ediții și sponsorului City of Mara. Stabilitatea proiectului Conferințelor Dilemaveche este asigurată de partenerul nostru strategic, Fundația Superbet. Deși Universitatea de Vest din Timișoara are o agendă de conferințe extrem de încărcată și de consistentă, a putut găsi disponibilitatea de a ne primi, iarăși, cu generozitatea specifică adevăratei prietenii. Le mulțumim tuturor! 

Acest Dosar conține fragmente din cîteva conferințe ale acestei ediții. Firește, ceea ce citiți este versiunea editată a unor prezentări orale. (Sever Voinescu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Calin Georgescu Foto AP jpg
Ce români ar fi rămas fără locuri de muncă în cazul în care Călin Georgescu ar fi ieșit președinte
Călin Georgescu, fost candidat la funcția de președinte al României, a susținut public în repetate rânduri idei de izolare economică și politică a țării, propunând o ruptură de Uniunea Europeană și NATO.
Mbappe (EPA) jpg
Real Madrid a tremurat pentru victorie cu Atalanta
Real Madrid, Bayern Munchen, Paris Saint-Germain, Aston Villa şi Liverpool au obţinut victorii în deplasare, marţi, în etapa a şasea a Ligii Campionilor la fotbal.
Înălţimile Golan FOTO Shutterstock AFP
Care este rolul Înălțimilor Golan și cât de important este acest teritoriu pentru Israel și Siria
Israelul a intrat în zona tampon de pe Înălțimile Golan la câteva ore după ce regimul sirian al lui Bashar al-Assad s-a prăbușit. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că această zonă aparține țării sale pentru totdeauna.
sforait jpg
Planta medicinală care te scapă de sforăit și vindecă rapid tusea
În sezonul rece, problemele respiratorii devin o provocare comună pentru mulți dintre noi. De la tusea persistentă la sforăitul care afectează calitatea somnului, căutarea unui remediu natural și eficient este mereu pe lista priorităților.
zodii meteoriti png
Cele două zodii care vor avea de trecut un mare obstacol în Ajunul Crăciunului. Ce trebuie să facă ca să depășească acest moment cu bine
Ajunul Crăciunului este, de obicei, un moment de liniște, introspecție și bucurie alături de cei dragi. Totuși, anul acesta, astrele arată că două zodii vor întâmpina un obstacol semnificativ chiar în această perioadă.
Halep Facebook jpg
Totul despre bărbatul care îi face „marcaj” Simonei Halep la Dubai. Legătura cu medicul care a sfătuit-o să-și taie sânii
Simona Halep pregătește noul sezon la căldură, în Dubai (Emiratele Arabe Unite).
test inteligenta istock jpg
Testul de inteligență care a înnebunit internetul! 99% dintre oameni eșuează. Tu reușești?
Testul de inteligență care a înnebunit internetul! 99% dintre oameni eșuează. Tu reușești?
vremea lapovita bucuresti jpeg
Vremea miercuri, 11 decembrie. Zonele din țară cu ploaie, lapoviță și ninsoare. Cod galben de ceață în două județe
Temperaturile maxime se vor încadra, miercuri, între 0 și 11 grade, potrivit prognozei emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Vremea va fi în general închisă.
Navele au fost detectate în apropierea Taiwanului Foto X   Legitimate Targets jpg
China organizează cea mai mare mobilizare maritimă din ultimii ani. Aeronavele au fost detectate în apropierea Taiwanului
Taiwanul a anunţat miercuri, 11 decembrie, că a detectat 53 de aeronave militare chineze şi 19 nave în apropierea insulei în ultimele 24 de ore. Beijingul organizează cea mai mare mobilizare maritimă din ultimii ani.