Întîmplări întîmplătoare

Adrian ȘONKA
Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Tot ce se întîmplă la scară mare în Univers se produce accidental și fără consimțămîntul nostru. Undeva, pe o planetă plină de toate culorile, rezultatul a miliarde de ani de evoluție biologică a fost spulberat într-o secundă. Vinovat este un asteroid mititel, rezultatul evoluției gravitaționale a cîtorva nori cosmici de mocirlă uscată, dar în mod real gravitația este de vină. Gravitația, acea forță invizibilă pe care orice obiect o are, de la melc la stelele supergigante. Gravitația (sau forța de atracție, cum se spune la Academie) este una din forțele pe care te poți baza în Univers. Ai văzut și tu: cînd cazi din pat ajungi întotdeauna pe podea, nu pe tavan! Te poți baza pe gravitație cînd e de bine, dar mai ales cînd e de rău. Gravitația nu știe că exiști, dar ei îi datorezi existența. Funcționează în fundal, ca mecanismul unui ceasornic, este nevăzută, dar evidentă în marea schemă a lucrurilor. Gravitația are program non-stop și este oarbă la fel ca justiția teoretică. 

De aici de pe Pămînt, unde doar oamenii par să îți dorească răul, Universul pare prietenos cu viața. Toate s-au aranjat pentru a ne fi nouă bine, rîurile, planetele, aerul, munții și cîmpiile, ba chiar și animalele cele mai fioroase pot fi transformate foarte rapid în fleici și antricoate. Păcat că totul este doar o iluzie! Universul este la fel de prietenos cu viața precum supraveghetorii din muzeu cu vizitatorii. Dacă nu mă crezi, urcă pe cel mai înalt munte și încearcă să respiri. Sau coboară în ocean. Sau mergi pe Lună, Marte, Soare sau la Focșani. Pămîntul este eroarea fericită a naturii. Cei care stimează prea mult Universul ar trebui să se oprească aici din citit, pentru că altfel vor afla că Universul este un ceasornic imprecis, mai haotic și mai nepăsător decît ANAF.

Se spune că dacă ți-ai cunoaște toți strămoșii, ai descoperi că majoritatea au fost barbari violenți care și-au croit drumul prin vremurile complicate din Evul Mediu așa cum au știut ei mai bine. Fiecare familie cu barbarul ei! La fel, natura din jurul nostru este rezultatul distrugerii naturii de acum zeci de milioane de ani. Fiecare specie actuală de animale și-a găsit loc în haosul generat de cele cinci mari extincții ale vieții pe Pămînt. Cînd dispare leul se dezvoltă antilopa. După a dispărut dinozaurul, strămoșul speciei noastre a avut loc să evolueze, totul din cauza gravitației planetelor, care acum 65 de milioane de ani a pus un asteroid imens pe drum înspre Pămînt. Nu uita că se poate întîmpla iar, pentru că mai sînt îndeajuns de mulți asteroizi în sistemul solar.

Trec rapid prin glaciațiuni și mișcarea continentelor pentru a ajunge la cea mai frumoasă perioadă din istoria Pămîntului, Belle Époque a sistemului solar, Marele bombardament tîrziu. Dacă te plîngi că acum nu prea sînt locuri de parcare, află că acum patru miliarde de ani situația era și mai grea. Cam atunci, pe Pămînt și pe toate planetele, timp de zeci sau sute de milioane de ani, au căzut mii și mii de asteroizi pe zi. Pe vremea aceea oceanele conțineau rocă lichidă, iar gropile erau astupate zilnic de alte gropi. Nimeni și nimic nu ar fi putut supraviețui în acel infern apărut din întîmplare, cînd într-o zi, pur și simplu, planetele Jupiter și Saturn s-au trezit combinate gravitațional una de alta, iar cea mai mică, Saturn, a trebuit să se ducă mai departe de Soare. Împreună cu ea au plecat și celelalte planete mai mari, iar toți asteroizii au fost îndreptați înspre Soare, direcție în care le stătea în drum Pămîntul. Marele bombardament tîrziu a spulberat tot ce era atunci pe planetă și de-abia după milioane de ani suprafața s-a răcit și întărit. Puținii asteroizi rămași au căzut și au adus cu ei apă și cărămizile vieții, însă nu uita că totul a fost la întîmplare, un simplu moft gravitațional interplanetar.  Acest capriciu se poate repeta. Nimeni nu știe ce poftă va avea în viitor gravitația combinată a planetelor din sistemul solar.

O altă ciocnire întîmplătoare și benefică a fost cea dintre o planetă timpurie și Pămîntul bebeluș. Nu cu mult timp după ce planeta pe care stai acum s-a format, o alta s-a ciocnit cu ea. Corpul în plus a apărut din aglomerația care era sistemul solar, un loc în care sute de planete timpurii alergau la întîmplare în jurul Soarelui. Rezultatul a fost unul bun (dar putea foarte ușor să nu fie), denumit acum Lună, un obiect care nu este folosit doar de astrologi cînd citesc în stele, ci și de Pămînt ca să aibă o axă de rotație stabilă în timp. Marte nu are lună mare și axa lui de rotație este la fel de agitată precum copiii în magazinele de jeleuri. Fără Lună axa noastră s-ar fi înclinat mereu, în toate felurile, iar într-unul dintre scenarii Călărașiul ar fi devenit Polul Nord. O asemenea ciocnire nu mai poate avea loc, deci stăm liniștiți măcar în privința asta.

O altă întîmplare fericită este Soarele. Undeva, cu mult timp înainte să existe Soare și mare, o stea a explodat, dar nu orice fel de stea. Una imensă, mare și masivă, care a apucat să producă în ea altceva în afară de gaze inerte și inutile. Steaua era din vechea generație, un obiect în care nu se găseau materialele din care sînt construite blocurile, mașinile și viața, însă în ea, din cauza temperaturii foarte mari, elementele chimice din care sînt compuse doar stelele și nebuloasele se transformau în unele din care sînt compuse planetele și persoanele fizice autorizate. Ca orice stea masivă care se respectă, și aceasta a explodat, iar interiorul ei a ajuns afară, în neant, dar și în alți nori de gaz din care se formau stele. Nimereala a fost atît de întîmplătoare încît una din stelele care s-au format într-unul din norii norocoși este chiar Soarele. Tot ce e acum tare pe Pămînt a fost în steaua-mamă necunoscută via norul din care s-a format Soarele. De ce? Din întîmplare, din cauza unui aranjament spațial oarecare. Vrei supernove? Avem și acum. Există chiar și hipernove, obiecte îngrozitoare care dacă strănută la sute de ani-lumină de noi pot evapora atmosfera Pămîntului în doar cîteva minute. Poate suflul uneia este pe drum înspre noi. Nu știm.

Încă mai crezi că Universul este un mecanism bine pus la punct? Pînă și galaxia noastră își datorează existența mișcării haotice a unor galaxii mici și primordiale. Toate galaxiile mari actuale s-au format prin ciocnirea altora mai mici, în primele zeci-sute de milioane de ani după Big Bang. A noastră este formată din cadavrele deformate a sute de galaxii mici care s-au ciocnit în toate felurile, cu toate vitezele și sub toate unghiurile, fără un scenariu, doar în mod haotic. Și dacă o parte din galaxii nu s-ar fi ciocnit razant una cu alta, în locul lor nu ar fi apărut una în spirală, plină de nori de gaz și praf, materiale esențiale pentru un sistem solar sănătos. Poate cineva să spună că mecanismele Universului au fost unse și rotite astfel încît să se formeze galaxia noastră? Desigur că nu! Doar întîmplarea întîmplătoare e de vină. Și pentru că toate galaxiile sînt în mișcare, sîntem siguri că a noastră se va distruge peste patru miliarde de ani, prin ciocnirea cu una la fel de mare. Gravitația nu doarme niciodată!

A venit timpul pentru cea mai norocoasă alegere inconștientă a Universului. Nimic din ce s-a întîmplat pînă acum nu era posibil dacă nu exista materie, iar apariția materiei este unul din cele mai mari mistere din Univers. Vorbim aici de lucruri serioase, de primele fracțiuni de secundă după Big Bang, momentele cînd spontan au apărut materia și antimateria, dar nu sub formă de rîși și anticăprioare, ci de particule și antiparticule. Întîlnirea lor duce la anihilare, la dispariția amîndurora, însă acum, peste tot în jurul tău, din sufragerie pînă la cele mai îndepărtate galaxii, există materie și nu antimaterie. Atunci, în momentul fierbinte de la început, pentru fiecare un miliard de particule de antimaterie existau un miliard și una particule de materie, iar anihilarea lor a făcut să rămînă materie. Adică toate cărămizile din care este constituit Universul, casa ta, cîinele și pisica, mînerul de la ușă, mașina, primarul și preotul, totul este compus din surplusul de materie de atunci (poate totuși primarul nu). Întrebarea este: de ce? De ce s-a întîmplat așa? De ce era o particulă de materie în plus? Nu știm. A fost o simplă aruncare norocoasă de zaruri sau a intervenit un fenomen necunoscut? Întrebări fără răspuns, dar dacă a fost o simplă întîmplare?

Universul nu are nici motiv, nici scop. Tot ce se întîmplă natural are loc necontrolat și, în fond, cui îi pasă? Important e ca oamenii, aceste minunate produse secundare ale haosului, să funcționeze cu un scop nobil.

Adrian Șonka este astronom la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ din Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică, Editura Nemira, 2021.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ceata trafic oras urban foto shutterstock
Prognoza meteo sâmbătă, 16 noiembrie. Cod galben de ceață, dimineața. Vremea rămâne destul de rece
Vremea rămâne destul de rece în toată țara. A fost emis un cod galben de ceață valabil dimineață.
ROMANIA KOSOVO PROSPORT webp
Kosovo a anunțat oficial de ce a abandonat meciul cu România. Minciunile sfruntate cu care merge la UEFA
Oaspeții au ieșit de pe teren în prelungirile partidei din UEFA Nations League.
Volodimir Zelenski și Donald Trump  Foto   Profimedia jpg
Zelenski spune că războiul se va „încheia mai devreme”, după ce Donald Trump va intra la Casa Albă
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, susține că războiul Rusiei împotriva ţării sale se va „încheia mai repede” decât s-ar fi încheiat în mod normal, odată ce Donald Trump va deveni preşedintele SUA anul viitor.
Donald Trump și Karoline Leavitt FOto Karoline Leavitt   Facebook jpg
Cine este tânăra de 27 de ani, desemnată de Trump secretar de presă la Casa Albă: „Va excela ”
Preşedintele ales Donald Trump a făcut vineri, 15 noiembrie, o nouă alegere din cercul său de apropiaţi şi a numit-o pe Karoline Leavitt, în vârstă de 27 de ani, purtătoarea sa de cuvânt din perioada de tranziţie, în funcţia de secretar de presă al Casei Albe.
image png
Alimentul la care Michaela Prosan a renunțat de ani de zile. Așa își menține silueta actrița din „Iubire cu parfum de lavandă”
Michaela Prosan, actrița care s-a făcut remarcată prin prisma talentului ei, dar și a frumuseții răpitoare, a dezvăluit secretul său pentru un corp de invidiat. Ce declarații a făcut în cadrul celui mai recent interviu oferit presei, le aflați din continuarea articolului.
test cancer prostata jpg
Test inovator pentru diagnosticarea cancerului de prostată
Testul Stockholm3, bazat pe un set amplu de date colectate de la aproape 60.000 de bărbați – cel mai mare set de date de acest tip – stabilește un nou standard în diagnosticarea cancerului de prostată, contribuind semnificativ la creșterea ratelor de vindecare și la îmbunătățirea calității vieții pa
Messi jpeg
Messi, „îngropat“ în bani, în SUA: venitul său anual, de când a semnat cu Inter Miami
Starul sud-american a populat lotul lui Inter cu foștii săi colegi de la Barcelona și a contribuit și la numirea antrenorului său preferat, argentinianul Gerardo Martino (61 de ani). Paradisul lui Leo, la Miami, e și unul financiar, nu doar fotbalistic.
AA1u8LtL jpg
Noi dezvăluiri privind atacul israelian asupra Iranului. Ar fi fost vizată o instalație secretă a programului nuclear
Atacul israelian asupra Iranului, la sfârșitul lunii octombrie, a distrus o instalație activă de cercetare a armelor nucleare care era secretă, potrivit a trei oficiali americani, un fost, respectiv un actual oficial israelian, relatează Axios.
Elena Lasconi Congresul USR FOTO USR (3) jpeg
Portret de candidat. Elena Lasconi, jurnalista devenită primar care se vrea prima femeie președinte
Elena Lasconi, primar al Câmpulungului și lider USR, candidat principal la funcția de președinte al țării, a stârnit controverse din cauza pozițiilor sale contradictorii și a unor neclarități legate de studiile universitare.