Internetul ca spaţiu de exprimare a terorismului în serviciul Jihadului

I. ERHAN
Publicat în Dilema Veche nr. 551 din 4-10 septembrie 2014
Internetul ca spaţiu de exprimare a terorismului în serviciul Jihadului jpeg

├Än actuala epoc─â a abunden┼úei de tehnologii, se asist─â la hiatusul ├«ntre tradi┼úionala er─â a asasinatelor ┼či a r─âzboaielor simetrice, derulate pe c├«mpul de lupt─â, ┼či cea a decapit─ârilor de ostatici ├«n direct ┼či a execu┼úiilor ├«n r├«ndul minorit─â┼úii yazidite din Irak, urm─ârite de milioane de spectatori, ├«n timp real, demersuri ce contureaz─â capacitatea organiza┼úiilor teroriste, pe de o parte, de a utiliza, ├«n manier─â profesionist─â, tehnologiile ┼či, pe de alt─â parte, de a deplasa confruntarea ├«n spa┼úiul virtual.

Mai mult, irup┼úia re┼úelelor sociale ├«n mediul virtual a transformat Internetul ├«ntr-un vector de propagand─â al indivizilor susceptibili a fi la originea radicaliz─ârii ┼či recrut─ârii teroriste de inspira┼úie jihadist─â, numeroasele re┼úele precum Facebook, Dailymotion sau Twitter permi┼ú├«nd difuzarea de imagini ce pot schimba lumea sau antrena interven┼úii ├«n anumite puncte fierbin┼úi ale globului. Astfel, clipurile video privind actele violente sau executarea recent─â, de c─âtre Statul Islamic din Irak ┼či Siria, a jurnalistului american James Foley s├«nt exemple concludente ale eficacit─â┼úii re┼úelelor sociale, facilitatea ┼či rapiditatea circula┼úiei informa┼úiei reprezent├«nd atribute incontestabile ale Internetului, utilizate, ├«n manier─â distructiv─â, de c─âtre entit─â┼úile jihadiste.

Gama variat─â de tehnologii ofer─â cadrul perfect derul─ârii unor campanii propagandistice ┼či de publicitate, grup─ârile teroriste dispun├«nd astfel de p├«rghii moderne de diseminare a propriilor convingeri, de legitimare a cauzei, de compromitere a du┼čmanului sau de manipulare a imaginii proprii. ├Än acest sens, exemplul cel mai elocvent este campania de publicitate asidu─â derulat─â, ├«n mediul virtual, de c─âtre organiza┼úia iranian─â ÔÇ×Mojahedinii Poporului din IranÔÇť, ├«n vederea suprim─ârii acesteia de pe lista organiza┼úiilor teroriste. Consecin┼ú─â inclusiv a lobby-ului agresiv ├«n mass-media francofon─â ┼či anglofon─â ┼či pe re┼úelele de socializare, aceast─â organiza┼úie cu trecut ┼či prezent obscur a reu┼čit s─â fie delistat─â ┼či s─â mobilizeze o serie de responsabili politici occidentali, pentru a se al─âtura cauzei acesteia, dispun├«nd astfel de o for┼ú─â virtual─â ce pare, ├«n egal─â m─âsur─â, s─â fascineze ┼či s─â provoace temeri Occidentului.

De asemenea, servind acelora┼či scopuri propagandistice, ÔÇ×HezbollahulÔÇť libanez de┼úine canalul de televiziune Al-Manar, ├«n timp ce ÔÇ×HamasulÔÇť palestinian posed─â canalul TV Al-Aqsa, ambele entit─â┼úi teroriste av├«nd ├«n portofoliul media programe de radio ┼či o infrastructur─â diversificat─â de website-uri destinate propag─ârii ideologiei radicale, acestea transform├«ndu-se, recent, inclusiv ├«ntr-o platform─â de diseminare fie a mesajului regimului Bashar Al-Assad din Siria alawit─â, fie a altor grupuscule fundamentaliste din regiune.

Devenit un mediu de comunicare pentru terori┼čti, Internetul ofer─â oportunit─â┼úi diversificate de interac┼úiune, de partajare a informa┼úiilor ┼či chiar de angajare activ─â ┼či ├«n timp real ├«n discu┼úii virtuale; or, aceast─â emergen┼ú─â a organiza┼úiilor teroriste se reg─âse┼čte inclusiv ├«n num─ârul incontrolabil de site-uri, chaturi, forumuri, conturi cu con┼úinut extremist, toate entit─â┼úile teroriste, indiferent de dimensiunea acestora, fiind prezente pe Internet ├«ntr-o form─â sau alta.

Recrutarea ┼či apoi mobilizarea ┼či instruirea recru┼úilor ┼či a partizanilor, prin intermediul Internetului, au devenit practici cvasiprezente ├«n activitatea terorist─â, computerele confiscate ale suspec┼úilor constituindu-se ├«n dovezi indubitabile ale modului ├«n care Internetul a ├«nlocuit cu succes capitalul uman ┼či taberele de antrenament. A┼čadar, un simplu click permite desc─ârcarea de materiale video, instruc┼úiuni ┼či manuale online ce explic─â detaliat modul de construire a unei bombe, a centurilor explozive, a execut─ârii unei misiuni ┼či chiar a manierei sigure de utilizare a Internetului ┼či de disimulare a identit─â┼úii ┼či activit─â┼úilor derulate ├«n mediul virtual.

De asemenea, existen┼úa unor astfel de site-uri legate de modul de creare a unei celule teroriste ┼či de eludare a autorit─â┼úilor, de achizi┼úionare de armament ┼či materiale cu dubl─â utilizare, de realizare a unor h─âr┼úi ┼či diagrame interactive permite partajarea de informa┼úii c─âtre orice individ pretabil a adera la grup─ârile teroriste.

Platform─â deschis─â ┼či participativ─â de exprimare, Internetul este, ├«n accep┼úia organiza┼úiilor teroriste, un cadru propice al activit─â┼úilor subversive proprii, iar accesul la tehnologii performante a facilitat, ├«ntr-o manier─â cresc├«nd─â, reorganizarea acestora ├«n spa┼úiul virtual ┼či descentralizarea opera┼úiunilor teroriste.

Mi┼čcarea jihadist─â modern─â este privat─â de un teritoriu fizic bine delimitat; de aceea, ├«n prezent, se asist─â, mai mult ca oric├«nd, la configurarea unui refugiu virtual ├«n care se permite diseminarea simultan─â ┼či rapid─â a informa┼úiei, cu costuri modice, autorul beneficiind de protec┼úia anonimatului.

Astfel, Internetul a devenit un instrument esen┼úial supravie┼úuirii entit─â┼úilor teroriste, utilizarea de tehnologii moderne ┼či de sisteme performante de comunica┼úii oferind facilitatea apari┼úiei unei comunit─â┼úi virtuale ghidate indirect de convingeri ideologice ┼či teologice, dar ┼či a (re)activ─ârii de baze opera┼úionale, de data aceasta, ├«n mediul virtual, ce pretind s─â-┼či asume un rol eminamente global, prin declan┼čarea unui r─âzboi psihologic de uzur─â, caracterizat de propagarea virtual─â a terorii, temerilor ┼či sentimentului de insecuritate.

Adapt├«ndu-se la muta┼úiile tehnologice ce ├«i permit o finan┼úare imediat─â ┼či cvasianonim─â, terorismul apeleaz─â la Internet nu numai pentru a colecta informa┼úii, ci ┼či fonduri financiare necesare execut─ârii de acte teroriste, secretul bancar, invocat de o serie de b─ânci respectabile, facilit├«nd transferul de fonduri de provenien┼ú─â criminal─â, via Internet.

Subsecvent acesteia, ├«n ace┼čti ultimi ani, Internetul a devenit un mod de leg─âtur─â ├«ntre diferitele grupuscule teroriste ┼či infrastructura lor opera┼úional─â, deseori plasate la o distan┼ú─â considerabil─â, descentralizarea organiza┼úiilor oblig├«ndu-i, mai mult ca oric├«nd, pe liderii acestora s─â recurg─â la Internet ca spa┼úiu rela┼úional sau de planificare ┼či coordonare a ac┼úiunilor. Instruc┼úiunile transmise electronic, ├«n general codate lingvistic, informa┼úiile mascate prin steganografie sau mesajele criptate ├«ntre diferi┼úii membri ai organiza┼úiilor teroriste de pe adrese web gratuite mascheaz─â opera┼úiuni de anvergur─â, exemple elocvente fiind modul de planificare a atacurilor de la 11 septembrie 2011 prin Internet sau coordonarea atacurilor Hamas ├«mpotriva ┼úintelor israeliene.

De asemenea, con┼čtientiz├«nd c─â Internetul reprezint─â un mediu generos al desf─â┼čur─ârii r─âzboiului ÔÇ×├«ntru numele lui DumnezeuÔÇť (vocabula arab─â ÔÇ×bismillahÔÇť), beneficiind de acela┼či grad de importan┼ú─â precum un Kala┼čnikov, o rachet─â sau chiar o piatr─â a palestinienilor, declan┼čatoare de Intifada, mi┼čcarea jihadist─â actual─â recurge la Internet precum la o baz─â de date din care prevaleaz─â date ┼či informa┼úii necesare preg─âtirii de ac┼úiuni. Astfel, accesul imediat la sursele deschise reprezint─â un alt atu al Internetului, acesta devenind o surs─â inepuizabil─â de cunoa┼čtere, de prospec┼úie a datelor ┼či de ob┼úinere de informa┼úii pre┼úioase asupra infrastructurilor critice ┼či chiar asupra activit─â┼úilor ┼či strategiilor contrateroriste ale structurilor responsabile de securitatea cet─â┼úenilor.

Con┼čtientiz├«nd dificult─â┼úile autorit─â┼úilor de a monitoriza ┼či controla activit─â┼úile derulate ├«n mediul virtual, organiza┼úiile teroriste recurg la Internet pentru a disemina teama ┼či intimidarea, materialele video ce surprind militan┼úi islami┼čti care execut─â civili ├«n ora┼čele siriene ┼či irakiene propag├«nd un accentuat sentiment de insecuritate la nivel global. De asemenea, num─ârul cresc├«nd de conturi Twitter ┼či Facebook, grafica materialelor postate ┼či nivelul superior de editare, dublate de un fond muzical atractiv, indic─â un grad ridicat de utilizare a social media de c─âtre entit─â┼úile teroriste, ├«n vederea acoperirii unei audien┼úe c├«t mai mari ┼či a realiz─ârii unor obiective diferite.

I. Erhan este analist pe zona Orientului Mijlociu.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.