Internaţionale

Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
Internaţionale jpeg

SUA

„Amînăm din ce în ce mai mult momentul căsătoriei. În 1960, vîrsta medie a primei uniuni, în Statele Unite, era de 23 de ani pentru bărbaţi şi 20 de ani pentru femei; astăzi, e de 28, respectiv 26 de ani. Procentul femeilor americane care se mărită înainte de 35 de ani este mai scăzut decît în oricare perioadă de după anii 1950. Ne căsătorim mai puţin: ultimii 15 ani au fost martorii unor mari schimbări. O chestiune încă şi mai istorică – acum nu mai avem nevoie de soţi pentru a avea copii şi nu mai trebuie să avem copii dacă nu vrem. Iar cele care-şi doresc propriul copil biologic, fără să fi găsit părintele potrivit, au nimerit în epoca potrivită. În prezent, în Statele Unite, 40% dintre copii sînt născuţi de mame celibatare. Ceea ce nu înseamnă că ele au ales voluntar această situaţie, însă faptul că atît de multe femei din clasele medii şi superioare aleg acest drum a contribuit la atenuarea stigmatizării mamelor celibatare. (...) Şi nu doar că a fi mamă celibatară nu mai e un lucru prost văzut, ci maternitatea în sine nu mai e obligatorie. Începînd din anul 1976, procentajul femeilor între 40 şi 45 de ani care nu au avut copii aproape s-a dublat. Iar o femeie celibatară fără copii nu mai e automat considerată o fată bătrînă şi sterilă. Toate aceste schimbări în structura familială se explică în principal prin cuceririle mişcării feministe. De-a lungul ultimilor 50 de ani, femeile au cîştigat constant teren în faţa bărbaţilor (şi uneori chiar i-au depăşit) în ceea ce priveşte educaţia şi joburile. Un studiu din 2010 realizat pe populaţia urbană activă a arătat că femeile cîştigau, de fapt, cu 8% mai mult decît bărbaţii. (...) Bărbaţii au pierdut rapid terenul în faţa femeilor, în ceea ce priveşte venitul, reuşita şcolară şi perspectivele de angajare. Anul trecut, femeile americane ocupau 51,4% dintre posturile de conducere, faţă de doar 26% în 1980. (...) Implicaţiile sînt extraordinare. Dacă femeile se află în plină ascensiune în toate sectoarele societăţii şi dacă paritatea sexuală e în mod real la îndemînă, asta înseamnă că regimul matrimonial bazat pe o dominaţie economică masculină zdrobitoare îşi trăieşte, poate, ultimele clipe de glorie. Atîta vreme cît femeilor li se refuzau oportunităţile financiare şi educaţionale rezervate bărbaţilor, nu le rămînea altceva de făcut decît „să se mărite cu o partidă bună“. Acum că putem lucra la propriul statut şi propria siguranţă, şi sîntem, deci, eliberate de nevoia de bărbaţi, sîntem libere să-i şi iubim mai mult, într-un mod mai personal. Cam asta-i ce-ar trebui să fie dragostea, nu?“

(sursa: Kate Bolick, „What, Me, Marry?“, The Atlantic)

Lumea arabă

„În întreaga lume arabă, se observă o creştere îngrijorătoare a tinerilor, bărbaţi şi femei, care au pierdut trenul căsătoriei. Nu dispunem de statistici globale pentru toate ţările, dar peste tot numărul căsătoriilor e în scădere. În Arabia Saudită, procentul divorţurilor a explodat, şi asta,paradoxal, mai ales în regiunile Mecca şi Medina, oraşele cele mai sfinte de pe pămînt. Potrivit unui studiu al Ministerului Planificării, divorţurile au crescut cu 20% în ultimii ani, iar tribunalele au înregistrat, anul trecut, 13.000 de divorţuri şi 70.000 de contracte de căsătorie. Cît despre tinerele femei celibatare, ele depăşesc 1,5 milioane. Motivul acestui celibat? Potrivit unui studiu realizat de Ibrahim Al-Juweir, profesor de sociologie la Universitatea din Ryad, majoritatea fetelor preferă să-şi urmeze studiile decît să se mărite. (...) Celibatul este o catastrofă care a lovit toate ţările arabe, în grade diferite. În Egipt, ar fi 6 milioane de bărbaţi şi 4 milioane de femei de peste 35 de ani care nu s-au căsătorit. În Algeria ar fi peste 4 milioane de femei celibatare. Şi în Iordania şi Siria, cifrele sînt ridicate. Şi cu atît mai mult în Irak, unde condiţiile de viaţă fac relaţiile din ce în ce mai dificile. În ţările Golfului, cum ar fi Kuweit, Bahrein şi în Emirate, principalul obstacol îl reprezintă costul zestrei.“

(sursa: Ata Abdela, „Milioane de celibatari“, Al-Ahraim, Cairo)

Căsătorii aranjate

„În lume, o dată la 3 secunde, o fată sub 18 ani e căsătorită cu forţa. În India, 90% dintre aceste căsătorii sînt aranjate între familii. Rata de divorţ e sub 1%, iar susţinătorii argumentează că astfel de căsătorii aranjate sînt o cale eficientă pentru tineri de a-şi găsi un partener.“

(sursa: The CNN Freedom Project, http://thecnnfreedomproject.blogs.cnn.com)

„Potrivit unui recent raport exploziv, 850.000 de minore sînt căsătorite în Iran, dintre care unele au chiar mai puţin de 10 ani. În anumite cazuri, aceste fete au fost căsătorite cu bărbaţi în vîrstă, pentru a plăti datoriile famiilor lor. De asemenea, în cursul unui singur an, 2006, au fost 25.000 de divorţuri între copii ale căror vîrste variază între 10 şi 15 ani. (...) Aceste chestiuni fac obiectul unei dezbateri publice din ce în ce mai animate în Iran, chiar dacă legea iraniană permite căsătoria fetelor începînd de la 13 ani şi a băieţilor începînd de la 15 ani – şi chiar sub 10 ani, dacă părinţii şi justiţia îşi dau acordul.“

(sursa: Elaph, Londra)

Foto: Silviu Gheţie

Viețile netrăite jpeg
Cît de ficționale sînt țările și spațiile în care trăim?
Liniștea și familiaritatea sînt suficiente sau devin prea puțin cînd vine vorba de promisiunea unui altfel?
Drepnea
Jumătate mișcare, jumătate siguranță
Locurile sînt sinonime cu niște stări psihice, sînt legate de întregi constelații de lucruri trăite, sunete, imagini, intensități care au înscris acel teritoriu pe harta mea emoțională.
Neuhausen (Erzgeb ), die Schlossgasse JPG
În satul Noulacasă
Acest sat se numește Neuhausen, iar mie, în română, îmi place să-i spui Noulacasă.
mare
Un lac între munți
Am știut că atunci, acolo, sînt fericit și că e un loc în care o să mă întorc întotdeauna cînd o să mă pierd, cînd o să-mi fie foame, sete sau o să mă rătăcesc.
p 11 jos jpg
Aici, între cei doi poli ai vieții mele
Cred că pentru mine e esențial să pot oscila între două stări sau două locuri sau două universuri sufletești.
p 12 Paris, Cartierul Latin WC jpg
Orașe uriașe
Mă văd întors în Paris, trăind liniștit viața altora, recunoscător celor care se poartă frumos cu mine, pînă cînd alții, nou-veniți, încep să îmi fie recunoscători că mă port frumos cu ei.
25869202527 80595838cf c jpg
4 case x 4 mașini
Mașina pe care mi-aș fi luat-o putea funcționa drept criteriu de delimitare a unor intervale (micro)biografice.
p 13 jpg
Harta
Aș vrea să trăiesc în România pentru că, după atîtea mereu alte și alte hărți, ar fi mai ușor s-o iau pe-a noastră la puricat, și la propriu, și la figurat.
p 1 jpg
Pe aripile gîștelor sălbatice
M-aș lăsa purtată de gîştele sălbatice ale lui Nils Holgersson, dînd roată nu doar Suediei, ci întregului continent, planînd fără nici o obligaţie şi nici un regret pe deasupra locurilor pe care le-am iubit cîndva.
1200x630 jpg
Pentru Constanța, cu dragoste și abjecție
Mi-ar plăcea să trăiesc într-o Constanța în care nostalgia – neobturată de dezvoltările imobiliare – să deschidă portaluri către trecut.
index png
Orașul Sud
Lună plină, Dunărea caldă și întunecată la Brăila, primitoare cînd intri cu picioarele în malul ușor nămolos.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Centrul și marginea
Tendința este acum cea a descentralizării și nu doar din punct de vedere urbanistic.
p 10 sus WC jpg
Strada Tunari în ficțiune și în realitate
Comoditatea locuirii împreună se vede că a primat față de disconfortul izvorît din diferență, rasială, socială.
Mahala jpg
Mahalale şi mahalagii
Oamenii se temeau de mahala şi de puterea cu care devora reputații şi destine.
Diana jpg
La Bragadiru
Lockdown-ul din martie 2020 ne-a prins în cei 46 de metri pătrați ai apartamentului de două camere din Drumul Taberei. Atunci a fost momentul-cheie.
p 12 sus jpg
Periferia sferei moralității: o scurtă istorie despre progres
Virtutea nu mai este ceva ce poate fi impus de la centru, ci descoperit și practicat de fiecare.
Irina jpg
O stradă doar a lor
Blocurile noi, plombe inestetice inserate în această alveolă cu aspect periurban, la rîndul ei înglobată într-un mare cartier de blocuri, ar fi contribuit la „curățirea” zonei.
1024px Bruxelles   Commission Européenne Berlaymont (23191436909) jpg
România, la periferia UE? Da, dar alții dau buzna afară
Faptul că euroscepticismul e (deocamdată?...) o afacere politică fără urmări, în România, e confirmat de ultimele formule de guvernare din țară.
p 14 sus Piazza del Popolo WC jpg1 jpg
Marginea lumii
E o senzație greu de găsit în altă parte, aceea că nimeni, niciodată, n-are ochii ațintiți spre tine, ceea ce îți lasă loc să faci ce vrei și să fii cum ești.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta apărării
Ne-am gîndit să abordăm chestiuni precum soarta, scopul și responsabilitatea artei în vreme de război.
p 10 C  Alba jpg
Artă fără adăpost
Muzeele de artă s-au obișnuit cu drôle de guerre care a șters din mințile tuturor iminența sau măcar posibilitatea unui război real.
p 11 youtube jpg
Patru tablouri
Au fost furate peste 170.000 de mii piese de artă fără ca trupele „eliberatoare“ să intervină.
d15 Dan Perjovschi Anti War Drawings ©Nicolas Wefers 5 jpg
Make art, not war – anchetă
Dată fiind natura explicit grafică a unui conflict armat, am adresat trei întrebări cîtorva artiști care se ocupă cu imaginea: pictori, artiști vizuali, regizori de film, desenatori.
p 1 Carlos Alba jpg
Fragilitatea indestructibilă a literei
Asta e proprietatea esențială a cărților: opresc în corpul lor corpurile morții.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.