Însemnări de la Botoșani

Ionuț SOCIU
Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
image

Am scotocit prin notițele și postările mele mai vechi de pe Facebook și am găsit cîteva care nu fac decît să-mi confirme că așa va fi și acum de sărbători la mine acasă. Unele lucruri nu se schimbă.

 Decembrie 2015

m-am uitat 15 minute la televizor am prins pe nașul tv emisiunea adevăruri tulburătoare unde se vorbea despre arhitectura geto-gotică și despre prevalența limbii române asupra limbilor europene mai multe informații pe adevăruldespredaci.ro apoi am văzut două spoturi catena care mi-au strepezit creierii și încă o bucată din emisiunea lui brancu unde niște oameni plus domnul doctor florin condurățeanu îi făceau praf pe alex velea și pe antonia pentru că aceștia nu și-ar fi botezat copilul și șoc acum sînt plecați în italia după care au zis că ei nu se bagă în viața nimănui și au încheiat cu pupături urîndu-și sărbători fericite multă lumină și iubire în suflet

 Decembrie 2017

Îmi iau o cafea în Suceava și zic: „fără zahăr și lapte”. O oră mai tîrziu ajung acasă, iar maică-mea (pe care o cam ia valul atunci cînd vin în Botoșani) mă așteaptă cu borș de sfeclă roșie cu smîntînă, mămăligă & brînză de burduf, cartofi prăjiți & pepene murat și o tavă cu plăcintă cu dovleac. Într-un colț al bucătăriei stă cuminte un pomelo. Pare foarte singur și izolat.

*

Se întîmpla în 2005, chiar înainte de Crăciun. Venise cu mine acasă (la Botoșani) și Kazuhide, un coleg de la regie (UNATC). Ne-am tot plimbat prin oraș și într-o zi am fost la cineva în vizită. Stăteam noi la masa încărcată cu sarmale și pac! – apare preotul cu ajunul. Își face treaba și după aia se apropie de masă și mă întreabă :

„De unde e băiatul? Din China?”

„Din Japonia”, răspunde Kazu (care învățase româna foarte bine).

„Și voi aveți blonde din astea în Japonia?”, îl întreabă preotul arătînd spre una dintre prietenele care era cu noi. 

(Liniște)

„Și în ce domeniu lucrați?”, întreabă din nou părintele țipînd (așa cum țipi la străini care oricum te înțeleg).

„Teatru. Regie”, răspunde Kazu cu ochii în sarmale.

„Teatru! Păi, de ce n-ai zis așa, eu am fost coleg de armată cu Florin Călinescu!”

 Primăvara lui 2018

Am ajuns la Botoșani. Discuție cu mama la cafea:

– Da’ ce l-a apucat pe frate-tu cu veganismu’ tocmai acuma de Paști? Că doar am făcut atîta mîncare.

– Nu știu, îi răspund eu. Cre’ că vrea și el puțin detox. 

– Eh, detox, ce să zic. Oricum, mi-a zis că vrea pască cu ciocolată. O să-i dau așa și nu-i spun că am pus ouă și lapte, habar n-are el ce se pune într-o pască. Dacă mă enervează mult, îi dau și borș cu carne, îi scot carnea separat și-i las zeama. Să vezi ce bun e.

 Decembrie 2018

Sînt pe drum, aproape de casă. Și cum drumul e lung, am avut timp să mă gîndesc la un episod depresiv prin care am trecut acu’ vreo zece ani, de Crăciun (din fericire, n-am mai trăit ceva așa de tulburător de atunci). M-a lovit din plin chiar în seara în care am ajuns acasă, de Ajun. Ce vreau să zic e că în momentele alea nu familia m-a ajutat, ci prietenii. Oricît de bine intenționată era maică-mea, mai mult înrăutățea lucrurile. Nu înțelegea ce am și nici eu nu eram în stare să-i explic. Da, știu că despre asta e vorba de Crăciun, Crăciunul înseamnă familie, părinți, bunici, frați, surori și tot așa. Dar, în același timp, Crăciunul a însemnat pentru mine și momentul în care, în acele zile oribile, am sunat o prietenă din București și am stat cu ea o oră la telefon. Eram atît de vulnerabil încît orice zicea mă emoționa, mă agățam de toate cuvintele ei. Crăciunul a fost pentru mine și prietenul care m-a scos din casă într-o seară geroasă, cînd orașul era sub zăpadă, și am bîntuit cu el pe străzi pînă am simțit că îmi amorțește capul de frig. Și după plimbarea aia mintea mea era parcă puțin mai goală. Și parcă mă simțeam puțin mai bine.

 Decembrie 2019

Nu mai pot cu sucevenii ăștia care fac mișto de botoșăneni. Frățică, nu sînteți la Viena, sînteți la 40 de kilometri distanță de noi.

*

președintele asociației române a cărnii zice că preţul cărnii de porc se va tripla în 2020, dar măcar așa „românii vor putea adopta un regim vegetarian”. sigur că da, cînd o să mă duc acasă la anu’ de sărbători, o să se gătească la botoșani numa’ tochitură cu soia, asta după ce se merge la pomana tofului.

*

E foarte interesantă treaba asta: ești plecat de acasă de vreo 15 ani, ai 30+ și totuși, în clipa în care te întorci de sărbători, părinții au impresia că nu ești în stare de nimic, nu ești în stare să-ți iei mîncare din frigider, nu ești în stare să folosești aragazul sau să-ți pui un fular.

Maică-mea tocmai mi-a zis înainte să ies din casă: „Nu ține portofelul în buzunarul din spate, ține-l în față, e mai sigur”.

Se anunță o seară wild.

Ionuț Sociu este jurnalist la Scena9 și dramaturg.

Foto: Botoșani / wikimedia commons

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.