„Înoată, aleargă sau pedalează pentru comunitate“

Alina PORUMB
Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
„Înoată, aleargă sau pedalează pentru comunitate“ jpeg

Care sînt mecanismele prin care poţi să mobilizezi comunitatea să se implice în diverse cauze?

Acum două luni, o asociaţie care promovează alergarea pentru amatori în Timişoara s-a hotărît să organizeze un eveniment local de alergare, care să ofere ocazia participanţilor să mobilizeze resurse financiare pentru cauze locale. Deoarece colegii de la firma la care lucra unul din iniţiatori participaseră la Semimaratonul organizat de Fundaţia Comunitară Sibiu, au luat legătura cu acesta pentru a afla mai multe despre cum se combină obiectivele din domeniul alergării cu cele filantropice.

De zece ani susţin dezvoltarea fundaţiilor comunitare în România, ca organizaţii de infrastructură pentru filantropie, care ajută comunităţile să mobilizeze resurse locale pentru dezvoltarea locală.

O excepţie a fost Swimathon-ul din anul 2009, organizat de Fundaţia Comunitară Cluj, primul eveniment comunitar de înot organizat cu scopul principal de a atrage fonduri. La acel moment, majoritatea resurselor donate pentru proiecte locale proveneau de la companii, iar implicarea în acţiuni de atragere de fonduri din partea comunităţii era limitată. Noi credeam însă că există un potenţial foarte mare de donaţie şi de implicare, şi din partea oamenilor, dacă vom găsi instrumentele şi mecanismele potrivite. Ne doream, de asemenea, o vizibilitate a actului de donaţie şi o experienţă pozitivă pentru donatori şi pentru cei care atrag fonduri. Aşa a apărut ideea Swimathon-ului, dar şi posibilitatea să mă implic, mai activ, într-un rol nou în comunitatea în care locuiesc.

Cum funcţionează evenimentele sportive comunitare de atragere de fonduri? 

Organizatorii invită organizaţii nonprofit şi grupuri de iniţiativă locale să îşi înscrie o cauză cu impact în comunitate, pentru care doresc să mobilizeze resurse. Înotătorii, alergătorii sau cicliştii aleg cauza care îi motivează şi o promovează către prietenii şi colegii lor, invitîndu-i să o susţină cu donaţii şi încurajări, în cadrul evenimentului. În multe situaţii, susţinerea financiară pentru cauză este legată de numărul de bazine parcurse înot, kilometri alergaţi sau parcurşi cu bicicleta, ture sau secţiuni de traseu, obstacole depăşite. Evenimentele mobilizează sute de persoane ca participanţi, iar uneori numărul susţinătorilor este de ordinul sutelor sau al miilor.

Cam cîte astfel de evenimente au loc în ţară, şi cu ce rezultate?

În perioada 2009 – 2014 au fost organizate 34 de evenimente sportive cu fundraising, dintre care 20 bazate pe înot, 8 pe alergare, 4 pe ciclism, iar 2 pe sărituri sau curse cu obstacole. Ele au strîns peste 1.795.000 de lei pentru peste 380 de cauze, de la peste 14.000 de susţinători. Dintre acestea, anul 2014 a fost cel mai prolific, cu 13 evenimente şi 815.000de lei pentru 170 de cauze.

La Cluj, Bucureşti, Iaşi, Bacău, Sibiu se strîng peste 100.000 de lei la un eveniment, la Oradea şi Odorheiu Secuiesc – în jur de 50.000 de lei, iar în Reghin, Sf. Gheorghe, Făgăraş şi Tg. Mureş – între 10.000 şi 20.000 de lei. Primul eveniment într-o locaţie nouă ajută comunitatea să înţeleagă mecanismul, iar repetarea lui în anii viitori conduce la o creştere a energiei, a implicării şi a fondurilor mobilizate. Succesul evenimentelor comunitare sportive, în atîtea locuri din ţară, se bazează pe infrastructura filantropică oferită de către fundaţiile comunitare.

Alina Porumb este iniţiator al fundaţiilor comunitare în România, care strîng fonduri implicînd întreaga comunitate.

a consemnat Ana Maria SANDU

Foto: Dan Stanciu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Cutremur cu magnitudinea 4.1. Unde s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea 4.1 a avut loc, duminicǎ dimineața, la ora 7.16, în zona seismicǎ Vrancea.
toamna vreme FOTO adevarul
Prognoza meteo 24 noiembrie. Vremea devine predominant frumoasă. Unde vor mai fi ninsori
Meteorologii anunță pentru duminică, 24 noiembrie, o vreme frumoasă. Temperaturile vor fi moderate pe timpul zilei, doar dimineața și în timpul nopții acestea vor fi scăzute.
vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale, prezența la vot. Câți români au votat de la deschiderea urnelor
Prezența la vot alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne, duminică 24 decembrie. Alegătorii vor avea de ales între 14 candidați înscriși în cursa electorală. Alegerile prezidențiale au început în diaspora, de vineri 22 decembrie.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Cutremur puternic în România în ziua alegerilor prezidențiale
În ziua de 24 noiembrie, la câteva minute d ela deschiderea urnelor în România s-a produs un cutremur semnificativ. Seismul a avut loc în zona seismică Vrancea-Buzău, la ora 7.16 minute.
radu dragusin tottenham getty webp
Ange Postecoglou, cucerit total de Radu Drăgușin, după ce a dat de pământ cu Manchester City
Tottenham a dat lovitura pe ”El Ittihad”, învingând cu 4-0.
zone erogene jpg
Acestea sunt zonele erogene mai puţin ştiute ale femeii!
Excitaţia sexuală este la cote maxime atunci când sunt atinse anumite puncte. În afara celor ştiute, există şi altele, care este bine să fie cunoscute.
catalin crisan gabriel cotabita jpg
Care a fost ultima dorință a lui Gabriel Cotabiță. Cătălin Crișan: „În primăvară voiam să facem un...”
Moartea lui Gabriel Cotabiță a zguduit lumea aristică din România. De la cei mai cunoscuți artiști, prezentatori TV până la celebri actori din țară, mesajele din partea colegilor săi de breaslă au curs fără oprire. Cătălin Crișan, unul dintre cei mai buni prieteni ai solistului, a dezvăluit ce planu
O lună de la intrarea în Schengen   Politia de fronntiera jpg
Chiar şi după aderare, doar cu un picior în Schengen. Controalele vor continua la graniţele terestre ale României încă şase luni
Potrivit acordului semnat la Budapesta de miniştrii de Interne ai României, Bulgariei, Austriei şi Ungariei, chiar şi după aderare, controalele la graniţele terestre ale Românei şi Bulgariei vor fi menţinute pentru încă minimum şase luni, în timp ce în Grecia vor dispărea.
sanctiuni=campanie electorala botasani jpg
Județul în care s-au dat amenzi de 7.500 de lei pentru continuarea campaniei electorale, cu o zi înaintea alegerilor prezidențiale
Polițiștii cercetează alte cinci cazuri pentru continuarea propagandei electorale pe rețelele de socializare.