ÔÇ×Influen┼úa german─â nu e o form─â de domina┼úieÔÇť - interviu cu Cristian PREDA

Publicat în Dilema Veche nr. 509 din 14-20 noiembrie 2013
ÔÇ×Influen┼úa german─â nu e o form─â de domina┼úieÔÇť   interviu cu Cristian PREDA jpeg

De ce se vorbe┼čte at├«t de mult despre criz─â tocmai ├«n Germania, un stat cu o economie at├«t de puternic─â?

Germania e motorul economic al Europei, dar nu poate func┼úiona f─âr─â restul partenerilor din Uniune. Unii dintre ace┼čti parteneri s├«nt ├«ntr-o criz─â profund─â ┼či prelungit─â dincolo de limitele r─âbd─ârii. M─ârfurile nem┼úe┼čti s├«nt foarte prezente nu doar ├«n afara Uniunii, ci ┼či pe pia┼úa intern─â. E vorba, apoi, ┼či de euro. La un moment dat, c├«nd criza ┼ú─ârilor din Sud era la apogeu, s-a evocat un scenariu-catastrof─â, ┼či anume ie┼čirea din euro a unor state sau chiar renun┼úarea la moneda comun─â. Toat─â lumea ar pierde ├«ntr-un asemenea caz, dar economia german─â ar avea cel mai mult de suferit. ┼×i atunci, cum s─â stai cu bra┼úele ├«ncruci┼čate?

├Än campania electoral─â din Germania, ÔÇ×chestiunea european─âÔÇť a ocupat un loc important ├«n discursul politicienilor. Agenda european─â aproape c─â se confund─â cu cea de politic─â intern─â. Cum v─â explica┼úi acest fapt?

├Än politica european─â, experien┼úa e foarte apreciat─â. Iar cum Germania e unul dintre statele fondatoare, referin┼úa european─â a fost interiorizat─â de elitele politice. Nu e ca ├«n statele recent intrate, pentru care Bruxelles ┼či Strasbourg s├«nt capitale str─âine, cu care ai rela┼úii externe. ├Än campania din Germania a mai fost ceva care a stimulat dezbaterea, ┼či anume Alternative f├╝r Deutschland ÔÇô un partid eurosceptic, care a contestat toate op┼úiunile Berlinului, din ultimii ani, ├«n primul r├«nd cele referitoare la euro ┼či la Banca Central─â European─â. Au fost c├«t pe-aci s─â treac─â pragul electoral. Va fi interesant ce se va ├«nt├«mpla la europene, fiindc─â ├«n mai toate ┼ú─ârile membre avem mi┼čc─âri de contestare radical─â a solu┼úiilor adoptate, ├«n ultimii ani, ├«n privin┼úa crizei economice: Movimento cinque stelle ├«n Italia, Partido X ├«n Spania, UKIP ├«n Marea Britanie, Asocia┼úia Cet─â┼úenilor Nemul┼úumi┼úi din Cehia s-au al─âturat populi┼čtilor cu state vechi ├«n politica european─â.

├Än ce m─âsur─â rezultatul alegerilor din Germania ┼či configura┼úia viitorului guvern vor conta pentru Europa?

Stabilitatea politic─â de la Berlin e important─â pentru toat─â Uniunea. Aleg├«nd o coali┼úie cu SPD, cre┼čtin-democra┼úii confirm─â faptul c─â doresc stabilitate. Orice alt─â variant─â de organizare a guvern─ârii ar fi fost fragil─â. A┼č mai ad─âuga ceva. Modelul ÔÇ×marii coali┼úiiÔÇť e cel folosit ┼či ├«n Parlamentul European. Compromisul dintre PPE ┼či sociali┼čti e la baza func┼úion─ârii legislativului european. E un compromis onorabil, nu unul care compromite. De ce? Fiindc─â asociaz─â cele dou─â mari op┼úiuni politice proeuropene degajate la nivelul statelor-membre, fiindc─â e bazat pe o negociere serioas─â ┼či detaliat─â a modului ├«n care interesul general poate deveni opera┼úional. Parlamentul European nu func┼úioneaz─â, altfel spus, dup─â modelul Westminster al democra┼úiei, adic─â pornind de la o putere ┼či o opozi┼úie oficial─â, ci folosind modelul consensual.  

Care e, de fapt, puterea de influenţă a Berlinului în afacerile europene?

Fiind, a┼ča cum spuneam deja, printre fondatori, Germania e o for┼ú─â ├«n politica european─â. Cuplul franco-german func┼úioneaz─â, chiar dac─â uneori mai apar sincope. Dar cum consensul e regula cea mai tare ├«n Uniune, fiecare pozi┼úie a unui stat-membru e tratat─â cu respect. Spun asta fiindc─â ├«n anii din urm─â s-au vehiculat, pe de o parte, ideea c─â Europa e ├«nsufle┼úit─â de o pasiune imperial─â ┼či, pe de alta, c─â ├«mp─âratul ar fi german, c─â am avea un kaiser. Poate spune asta doar cine nu ┼čtie cum lucreaz─â institu┼úiile europene, indiferent c─â e vorba despre Parlament sau Consiliu ori, ├«ntr-un format diferit, despre Comisie. Influen┼úa german─â nu e o form─â de domina┼úie.  

├Än Grecia ÔÇô ┼či nu numai acolo ÔÇô se contureaz─â ├«n opinia public─â tendin┼úe germanofobe. Cum vi le explica┼úi? ┼×i cum pot fi dep─â┼čite?

S├«nt multe surse ale germanofobiei. Un tablou complet ar fi foarte util pentru a ne ├«n┼úelege pe noi ├«n┼čine, europenii din diferite col┼úuri ale Uniunii. ├Än Grecia, ┼čocul crizei a condus rapid la panic─â ┼či la identificarea unui ÔÇ×┼úap isp─â┼čitorÔÇť ├«n ┼úara pe care criza a lovit-o cel mai pu┼úin. Dar Uniunea i-a ajutat pe greci cum nu mai f─âcuse vreodat─â cu un alt popor. Solidaritatea a calmat majoritatea, dar au r─âmas, evident, destui nemul┼úumi┼úi. Cum, pe de alt─â parte, unii europeni au considerat c─â efortul f─âcut de greci sau de al┼úi ÔÇ×sudiciÔÇť nu e pe m─âsura ajutorului oferit, s-a g─âsit un alt ÔÇ×┼úap isp─â┼čitorÔÇť, ┼či anume Sudul, descris ca lene┼č, ineficient, ├«napoiat. Vechii demoni care amenin┼ú─â Europa Unit─â ├«nc─â de la crearea ei ÔÇô radicalismul, arogan┼úa, intoleran┼úa ÔÇô au reap─ârut. Cum putem ie┼či din aceast─â criz─â? Cred c─â avem nevoie de un amestec de modera┼úie, curaj ┼či solidaritate. Nem┼úii ne pot, de aceea, mai degrab─â ajuta dec├«t ├«ncurca pe aceast─â cale. 

Cristian Preda este, din 1992, profesor la Facultatea de ┼×tiin┼úe Politice, Universitatea Bucure┼čti. Cea mai recent─â carte publicat─â: Rum├ónii ferici┼úi. Vot ┼či putere de la 1831 p├«n─â ├«n prezent (Polirom, 2011). Este membru al Parlamentului European (grup PPE) din 2009. 

interviu realizat de Matei MARTIN 

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea ÔÇô mai ambi╚Ťio╚Öi ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi ├«n╚Ťelese ╚Öi nici respectate dac─â uit─âm c─â tragedia merge de bra╚Ť cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate s─â aib─â umor
├Än ┼ú─ârile cu colectivism puternic ┼či concentrare a puterii, cum este ╚Ťara noastr─â, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
S─â r├«zi? S─â pl├«ngi? Despre r├«suÔÇÖ-pl├«nsuÔÇÖ lumii noastre
R├«sul poate fi socotit drept un fel de solu┼úie terapeutic─â pentru a ie┼či din marile ┼či micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creang─â cel afectuos
Dup─â spectacole, pe scena frumosului Teatru ÔÇ×Regina MariaÔÇť din Oradea au urcat dnii George Banu ╚Öi Marcel Iure╚Ö pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisic─â
ÔÇ×Toate pisicile s├«nt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisic─âÔÇŁ.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?