Îndreptar boem

Maria PAȘC
Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image

„Condițiile bune sînt rele pentru viața spiritului.“ 

Constantin Noica

Boemia este o datorie grea. Trebuie să meriți să te numești boem! Nu oricare chefliu cochet poate aspira la o asemenea înaltă încadrare stilistică. 

Pentru că aici este vorba de stil, este vorba de artă. Boemii sînt artiști. Ei se înscriu mai degrabă în categoria experimentalului. Nu se dizolvă în mecanica biologică și socială a vremurilor. Nu se confundă cu fundalul și cu mediul în care se mișcă. Nu fac parte din lumea aceasta. Este prea îngustă pentru ei. Personalități puternice, atleți ai nesupunerii, ei condamnă brutalitatea unei lumi nivelatoare, lipsită de identitate.

Și, cum o dare de seamă asupra boemei ar trebui să cuprindă schițe de portret în care fiecare artist să apară cu trăsăturile și apucăturile sale, vă prezentăm boema, în fața căreia istoria artei românești se înclină reverențios: studenții școlii de Belle Arte din mansarda Iulia Hasdeu, în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial: Paul Gherasim, Afane Teodoreanu, Mihai Horea, Vasile Brusalis.

Belle Arte 

Cu arta, belelele. Pe vremea cînd pictorul Paul Gherasim era student la Belle Arte, cuibul de cazare al învățăceilor se afla cocoțat la mansarda clădirii din intrarea Iulia Hasdeu numărul 3. La parter erau atelierele lui Nicolae Dărăscu și Jean Steriadi, iar la primul etaj, ale lui Camil Ressu și Eustațiu Stoenescu. Maeștrii, jos, ucenicii, sus! 

Condiții pentru învățat? Vara, studenților li se topea umbra de gerul căldurii, iar iarna tăiau gerul cu cuțitul de paletă. În rest, totul era animat de ploșnițe. Viața în mansardă boemă, agora studenților. 

Pictorul Mihai Horea își amintește: „Vara, cu excepția zilelor cînd ploua, dormeam noaptea pe acoperiș, adeseori goi, din cauza căldurii, dar și de frica ploșnițelor. Erau atît de multe încît, atunci cînd urcam cu saltelele, prima grijă era să le scuturăm bine. Așezam saltelele în spatele luminatoarelor, pentru că în rest acoperișul era în pantă, le băteam cu bățul și apoi făceam vînt ploșnițelor cu mătura jos, în curte. Bineînțeles că noaptea următoare lighioanele erau înapoi. Și o luam de la capăt. Pe cît de cald era vara, pe atît de frig era iarna. Îmi amintesc ce plăcere era primăvara, cînd era soare cald, după o iarnă în mansarda friguroasă, unde nu știam cum să ne învelim”. 

Afane Teodoreanu, fiul lui Ionel Teodoreanu și nepotul lui Păstorel Teodoreanu, nelipsit al mansardei, adaugă: „Mansarda era pîrlită. Ducea o viață boemă, care avea și bune, și rele. Mă rog. Și maimuțăreli, și lucruri autentice. Bune? Mai mult din dorința de a fi bune. Era dorința de a fi boem. Și era modelul francez, cu boemia asta, iar în mansardă studenții aveau ocazia să-și desfășoare atitudinile de a deveni modele boeme”.

Paul Gherasim povestește boema din mansardă. „Umblam beți pe acoperiș. Uneori, și alergam. Eram bezmetici noaptea, că veneam de la cîrciumă. Eu stăteam cu Vasile Brusalis pe acoperiș, inventînd cuvinte împotriva gramaticii, logicii. El avea un clarinet și eu băteam într-o tigaie. Am înmormîntat profesorii într-o noapte. Le-am făcut prohodul! Ne-am întors din cîrciumă spre două dimineața, cu sculptorul Grigore Popovici, și... teroare!... Pocnete, bătăi în ușă, deșteptarea! Toți studenții mansardei, sus cu voi, somnoroșilor, deșteptarea! Am împărțit pomană, nuci, prune... Toți profesorii au fost înmormîntați. Dar cu ce cîntări... Steriadi era Jenică (în discursurile funerare). Se înmormîntează robul lui Dumnezeu Jenică, în numele... Ștefi Șerbănescu cînta gros și cu foc, ca un adevărat țîrcovnic.”

Ce să reținem din acestea toate? Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.

Maria Pașc este istoric de artă.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Mituri despre consumul fructelor, demontate de nutriționiști. Nu există un moment „greșit” pentru a le consuma
Fructele sunt printre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți mânca. Sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali protectori.
image
Diana, fata atacată de urs la Bușteni, a murit în urma căzăturii în râpă: „Avea multiple traumatisme și răni incompatibile cu viața”
Apar noi dezvăluiri în cazul fetei de 19 ani, atacată de un urs pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi și aruncată într-o prăpastie. Medicii legiști spun că tânăra a murit din cauza rănilor provocate de căzătură, aceasta având „politraumatisme și răni incompatibile cu viața”, potrivit Antena 3.
image
Orașul în care turiștii primesc un prânz gratuit dacă strâng gunoiul. Experiențe unice și pentru cei care folosesc transportul public sau bicicleta VIDEO
Turiștii care vizitează capitala Danemarcei vor fi recompensați cu mâncare, cafele și activități gratuite, însă doar dacă iau parte la activități ecologice.

HIstoria.ro

image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.
image
Nicolae Ceaușescu a făcut de gardă la catafalcul lui Tudor Arghezi / FOTO
De un asemenea privilegiu nu s-a bucurat nici un scriitor în Istoria României.