Încurcate sînt căile ei

Publicat în Dilema Veche nr. 361 din 13 - 19 ianuarie 2011
Unde s a dus romantismul? jpeg

- argument -

Nu mai ştiu ce o fi fost în capul meu cînd mi-am ales acest subiect pentru dosar. Nici măcar nu sînt foarte fricoasă din fire. Sau, cel puţin, aşa credeam. Însă, trebuie să mărturisesc că am ajuns să trec prin toate spaimele posibile legate de finalizarea acestui grupaj.

S-o luăm cu începutul. Într-o după-amiază de la sfîrşitul lui noiembrie m-am apucat de treabă şi am pus pe hîrtie, conştiincioasă, sumarul: pe cine să invit să scrie şi despre ce. Lucrurile păreau că se leagă bine, mă entuziasmasem, aşa că n-am băgat în seamă nişte dureri care-mi dădeau tîrcoale. N-a fost bine deloc, am ajuns în cele din urmă la urgenţe. Dacă mai stăteam puţin, ar fi putut fi prea tîrziu. Aşadar, am tras o spaimă soră cu moartea de nu m-am văzut.

Am scăpat de povestea cu spitalul, m-am întors la e-mail-uri şi la telefoane. I-am rugat pe oameni să scrie una, alta. Credeţi-mă, îmi făcusem un proiect întreg în cap despre cum trebuie să arate textele şi din ce perspective o să fie analizat subiectul. Toţi mi-au promis că aşa vor face, vor scrie negreşit despre ce-i rugasem. Am răsuflat uşurată, dar perioada de gestaţie a textelor a coincis cu sărbătorile de iarnă. Altă piedică, alte emoţii. Căci cine are chef să stea să se gîndească la „frica mea“ printre sarmale, cîrnăciori, piftii şi friptane? Aşa că m-am perpelit la foc mic: dacă nu iese, dacă nu ajung la timp textele?

Am scăpat în cele din urmă şi de spaima asta. Textele au venit uşor-uşor, bucurie mare pe capul meu, vă daţi seama. Dar socoteala de acasă cu aia din tîrg iar nu se potrivea deloc. Frica savantă despre care vorbiserăm şi pe care o luaserăm la bani mărunţi se cam pierduse pe drum. Deci, nu despre o „frică conceptuală“ va fi vorba în dosarul de acum. Ci despre un puzzle în care frica îmbracă haine cînd negre, cînd colorate. Fricile noastre s-au ordonat cuminţi, după propria lor voie în aceste pagini, citiţi-le!

I-am întrebat de ce le e frică pe cosmonautul Dumitru Prunariu, pe Dragoş Boeru, paraşutist care sare de la 4000 de metri, şi pe Mircea Struţeanu, care practică tot felul de sporturi extreme.
Augustin Cupşa scrie despre anxietatea noastră şi soluţia lui Hemingway, Paul Cernat despre societatea fricii, Costi Rogozanu despre spaimele din media. Laura Popescu crede că frica e un sentiment care nu se poate truca în cinema. Florin Iaru povesteşte emoţionant despre frica de care a suferit cronic şi fără pauze în copilărie. Fanny Chartres despre o cetate a halatelor albe, din care a ieşit cu bine, iar Mihaela Michailov ni-l prezintă pe cîinele mare cît toată lumea.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Yuval Noah Harari
,,NEXUS’’, de Yuval Noah Harari: previziuni despre Era IA. O recenzie după o lectură completă și aprofundată
Inteligența artificială devine un laitmotiv în ultimele trei cărți ale istoricului israelian Yuval Noah Harari. Cea mai recentă, ,,Nexus”, lansată în 2024, propune o istorie informațională a omenirii, care se încheie cu concluzii privind eventuale scenarii pentru următoarea jumătate de secol.
Nicușor Dan. FOTO Mediafax Foto / Alexandra Pandrea
Nicușor Dan refuză să spună de unde are bani pentru campanie. „Veți avea aceste informații după alegeri”
Candidatul independent în alegerile prezidențiale și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a evitat să ofere răspunsuri clare privind proveniența banilor din campania sa, susținând că informațiile despre donatori vor fi făcute publice după alegeri.
image png
Departe de luminile scenei românești. Unde este și de ce a plecat Daniela Anencov, „mama” lui Așchiuță: „Mi-e dor de plantele mele, de terasa mea din București”
Daniela Anencov, actrița care a dat viață îndrăgitului Așchiuță, păpușa copilăriei pentru generațiile crescute în perioada comunistă, trăiește de ani buni departe de România.
2 3 bd 1 35col cristina stamate foto 2 jpeg
Un actor legendar, marea iubire a Cristinei Stamate: „Când terminăm, te iau şi fugim în lume”
Cristina Stamate, una dintre cele mai îndrăgite actrițe ale teatrului românesc, a fost un suflet nobil, cald, generos, dar și profund marcat de doruri care nu s-au împlinit niciodată.
Papa Francisc in Thailanda, 2019  GettyImages 1183683145 jpg
Felul de mâncare adorat de Papa Francisc: „Îmi place că poți înmuia pâine în el”. Îl poți prepara și tu
Chiar și în mijlocul responsabilităților spirituale uriașe, Papa Francisc nu și-a uitat niciodată rădăcinile și micile bucurii ale vieții. Recent, o anecdotă savuroasă din viața pontifului a captat atenția publicului, scoțând la iveală unul dintre felurile sale de mâncare preferate: Bagna Cauda – o
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Zelenski nu are încredere în armistiţiul anunţat de Putin de Ziua Victoriei. „O nouă tentativă de manipulare”
Volodimir Zelenski declară că noul armistiţiu de trei zile anunţat de Vladimir Putin nu este altceva decât o încercare de manipulare, prin care urmăreşte să recâştige încrederea preşedintelui american Donald Trump.
Stefan Banica si Radu Stefan jpg
Cum se înțelege Radu Ștefan Bănică cu tatăl lui. Ce relație au cei doi: „Nu o face cu răutate, nu-și dă seama”
Radu Ștefan Bănică, fiul în vârstă de 23 de ani al lui Ștefan Bănică Junior, a vorbit sincer despre provocările copilăriei și adolescenței trăite sub presiunea celebrității tatălui său. Actorul din serialul „Ana, mi-ai fost scrisă în ADN” a mărturisit că a fost victima bullying-ului în acea perioadă
leguma care inlocuieste sarea jpg
Leguma care înlocuiește sarea. O poți adăuga în multe mâncăruri
Sarea este unul dintre cele mai comune ingrediente folosite în mâncare. Indiferent de ce fel de rețetă pregătim, sau cumpărăm de pe rafturile magazinelor, în ele vom găsi sare.
Război în Ucraina - Militari ucraineni efectuează teste ale dronei de luptă terestre Gnom-2 FOTO Ukrinform / Mediafax
Cum poate România să joace un rol-cheie în securitatea Europei după un posibil armistițiu în Ucraina
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina continuă să macine vieți și să alimenteze tensiuni internaționale. În timp ce negocierile pentru pace bat pasul pe loc, experți în diplomație și securitate atrag atenția asupra unui actor-surpriză, dar vital în viitorul proces de stabilizare: România.