Încrederea în neîncredere

Costi ROGOZANU
10 noiembrie 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Pornesc de la o mărturisire: cu toate că termenul de predare al dosarului "Mergem pe încredere?" a fost pe 4 noiembrie, am cerut colaboratorilor mei textele pe 1 noiembrie. Şi asta în ciuda faptului că niciodată nu am avut parte de vreo experienţă neplăcută: cu o parte dintre ei am mai colaborat şi toţi au predat textele chiar mai devreme decît le-am cerut; despre ceilalţi, cu toate că eram la prima întîlnire, auzisem numai vorbe de bine. Cu toate acestea am devansat termenul-limită. Iar neliniştea asta se răsfrînge în toate; pun mereu la îndoială ştirile de la televizor; citesc întotdeauna termenul de garanţie (vă vînd şi un pont: în magazine, marfa proaspătă stă întotdeauna pe rîndul din spate); mă uit chiorîş la taximetristul care ocoleşte, spunînd că ştie el o scurtătură şi cer mereu factură detaliată la telefon; trăiesc o permanentă îndoială, iar dacă cineva îmi zîmbeşte pe stradă sau îmi face un compliment, îmi e frică să-i întorc zîmbetul sau să-i mulţumesc; prefer să ajung în siguranţa celor patru pereţi de acasă (de a căror trăinicie, ce e drept, am început să mă cam îndoiesc). M-am gîndit că poate e doar paranoia mea, apoi am primit textele dosarului; social, politic, sondaje contradictorii, stări de criză luate la "mişto" şi carantine ţinute "aşa-şi-aşa", mai mult de ochii lumii; ţepe la nivel înalt şi ţepe la nivel mic; înşelătorii cu care ne-am obişnuit ("restul" dat greşit şi micile găinării cotidiene) sau cele care ne dau afară din casa de o viaţă; un dosar destul de întunecat, luminat, doar pe ici şi colo, de seninătăţi idealiste; o societate din care încrederea se cam duce, luînd cu sine principalul liant al relaţiilor umane; un dosar sceptic şi o întrebare: cu ce să înlocuim încrederea, cînd ea dispare? (S.G.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

shopping 2613984 1280 jpg
Se scumpește coșul de cumpărături! Analist economic: „Vom alerga după promoții”
Românii vor intra în luna iulie cu temeri tot mai mari legate de traiul zilnic: dispar plafonările la alimentele de bază și la energie, iar prețurile amenință să explodeze. Într-un climat politic instabil și fără un guvern funcțional, populația rămâne fără protecție în fața scumpirilor în lanț.
trump netanyahu foto epa efe
Donald Trump ar fi aprobat planurile pentru o operaţiune militară în care SUA să se alăture Israelului împotriva Iranului
Donald Trump a aprobat planurile care i-au fost propuse pentru o operaţiune militară în care SUA să se alăture Israelului în campania de bombardamente împotriva Iranului, dar preşedintele american nu a luat încă o decizie finală.
alimente care ne fac bine 1200x800 jpg
Alimentele ce ajută la regenerarea organelor. Oricine ar trebui să le introducă în dietă
Un detaliu important pe care nu trebuie să îl uităm este faptul că dieta nu este utilă doar pentru a ține sub control greutatea corporală.
Ion Iliescu FOTO Inquam Photos / George Călin
Iliescu, mesaj pentru români: „M-aș bucura ca atunci când votați să vă gândiți la lumea pe care nu ați trăit-o”
Fostul președinte Ion Iliescu a transmis mesaj pentru public în cadrul podcastului Avangarda, cu Ionuț Vulpescu. Acesta i-a îndemnat pe cetățeni să voteze „lumi posibile, nu fantezii”, și să fie „rezonabili, antidotul cel mai bun pentru extremismul politic de toate felurile”.
râul Mureș  Foto Prefectura Arad FB jpg
Autorităţile din Arad interzic folosirea apei din Mureş din cauza salinităţii prea mari: „Suntem în contact cu autoritățile din județele aflate în amonte”
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a decis, joi, 19 iunie, să interzică folosirea apei din Mureş din cauza creşterii gradului de salinitate, după ce apa provenită de la Praid a ajuns în râu.
vlad pascu accident jpeg
Când află Vlad Pascu dacă va fi condamnat definitiv în dosarul accidentului din localitatea 2 Mai, în care au murit doi tineri
Dosarul lui Vlad Pascu, autorul accidentului din localitatea 2 Mai, în care au murit doi tineri și alți trei au fost răniți, a rămas în pronunțare la Curtea de Apel Constanța. Decizia instanței va fi definitivă.
priza jpeg
Ce trebuie să scoți din priză în fiecare seară. Factura la curent poate scădea semnificativ
Românii care doresc să economisească cât mai mulți bani trebuie să știe că există numeroase metode care să îi ajute să reducă consumul de curent.
Daniel Băluță și Nicușor Dan. FOTO Inquam Photos / George Călin
Daniel Băluță, despre plecăciunea în fața lui Nicușor Dan, la Cotroceni: „Este o dovadă de normalitate ceea ce ați văzut”
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 al Capitalei, a declarat joi, 19 iunie, că plecăciunea în fața președintelui Nicușor Dan reprezintă „o dovadă de normalitate” și „așa arată o societate normală, nu una plină de ură, de dispreț”.
Madalina Ghenea FOTO Instagram png
Ședinţa foto făcută de Mădălina Ghenea în Beverly Hills, SUA: „Artă, modă, film, viteză... și tratamente faciale”. Reacția fanilor
Mădălina Ghenea, una dintre cele mai frumoase femei din lume, a fost, recent, protagonista unei ședințe foto impresionante, realizate în Beverly Hills.