Încotro curge Dîmboviţa

Irina POPESCU-CRIVEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 134 din 18 Aug 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Mîndria naţională suferă cumplit: intrăm în Europa fără o capitală pe deplin europeană, care nu are nici măcar un centru istoric precum cel al Braşovului. Ne dăm seama că avem o capitală dîmboviţeană, întinsă, prăfoasă, dezorganizată, pe care nu o putem iubi. Într-o încercare disperată de a regăsi occidentul din noi, credem că salvarea urbei şi a conştiinţei noastre cetăţeneşti depinde de restaurarea grabnică a Lipscăniei. Faţadele lustruite, trotuarele măturate, cafenelele, magazinele de suveniruri şi Oficiul turismului de pe strada Şelari vor face ca Bucureştii să intre în marea familie a oraşelor listate în ghidul Michelin; pe străzile mărginaşe vor apărea panouri indicatoare (centre, centro, centru, center şi pandantul lor: alte direcţii, toate direcţiile, vă mulţumim, reveniţi). Oraşul va deveni clar pentru miile de turişti europeni şi japonezi care, epuizînd Principalele Curiozităţi Turistice, vor flana pe străduţele întortocheate, medievale, cu ochii într-un plan distribuit gratuit, pînă cînd, osteniţi, vor intra într-una din cîrciumioarele pitoreşti, cu scopul explicit nu de a mînca, ci de a descoperi bogăţiile gastronomice ale aborigenilor, cum ar fi ciorba lipovenească, poalele-n brîu şi, la alegere, braga sau horinca. Brelocurile reprezentînd Casa Poporului vor fi depăşite estetic numai de cele cu Hanul lui Manuc sau, pentru mai multă zvelteţe, de acelea cu Foişorul de Foc (obiectiv turistic excentric, recomandat avansaţilor). Un circuit paralel, dar foarte frecventat, va propune descoperirea vieţii de fiecare zi în epoca lui Nicolae; se va porni de la Casa Poporului şi se va continua cu Palatul Primăverii, încheindu-se, sper, cu un prînz chez l’habitant, în zona Călăraşi Nou, cu o ciorbă de adidaşi şi o mîncărică de tacîmuri ca la mama acasă, stropite din belşug cu brifcor şi încununate de adevăratul nechezol. O plimbare cu barca pe lacurile din salba Colentinei, pentru vizitarea noilor cartiere burgheze, şi o cină la restaurantul panoramic din noul cartier rezidenţial Bordei (La Hutte) vor încheia o zi turistică plină. A doua zi, turistul va avea de ales între shopping european pe Calea Victoriei, chinezesc la "Europa", tradiţional, în Piaţa Matache (salvată de la demolare de o iniţiativă susţinută a societăţii civile), revenindu-ne astfel, cel puţin în grai, acea piaţă Matache Masslarue - cum o numea, proaspăt stabilită în Bucureşti, tante élise Pompe

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Locuinte de lux in Chisinau  Foto 999 (3) jpg
Cu cât se vând locuințele de lux în Chișinău. Prețul exorbitant, față de cel al caselor „chilipir” din provincie
Prețul cerut pe locuințele din capitala Republicii Moldova a crescut în ultimii ani, spre nemulțumirea multor localnici, care pun acest fapt fie pe seama speculațiilor imobiliare, fie pe obiceiul localnicilor plecați în Occident de a investi în astfel de achiziții, în Chișinău.
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
Prețul unui apartament de lux în plin centrul Capitalei șochează. „E din diamante?” vs. „La bucătărie trebuie să stai în genunchi să gătești”
Prețurile proprietăților imobiliarele din marile orașe, mai ales București și Cluj, sunt tot mai greu accesibile oamenilor, dar chiar și așa cresc de la o lună la alta.
Neagu Djuvara a murit istoric roman boier (5) jpeg
25 ianuarie. Ziua în care moare Neagu Djuvara, unul dintre ultimii aristocraţi ai României. A trăit 45 de ani în exil
Pe 25 ianuarie 2018, a murit istoricul şi filosoful Neagu Djuvara. A fost unul dintre cei mai expresivi urmaşi ai aristocraţiei româneşti. Tot pe 25 ianuarie, a murit gangsterul Al Capone, care a dominat crima organizată în Chicago între anii 1925-1931.
caterina de medici png
Orfana care a devenit Regină! Drama unei femei cu o ambiție de fier
Într-o epocă dominată de bărbați puternici și intrigi politice, povestea Caterinei de’ Medici este un exemplu extraordinar de ambiție, reziliență și ingeniozitate.
image png
Agenția S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă. Precizările ministrului Finanțelor
Agenția de evaluare financiară S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă și a confirmat calificativul la „BBB-”. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat că agenţia nu modifică ratingul de ţară, iar România este în continuare recomandată investitorilor.
bacsis jpg
Întâmplarea halucinantă de care a avut parte un tânăr la un restaurant din București. „Care-i faza cu chelnerii care se simt îndreptățiți la bacșiș?”
Au trecut doi ani de când este în vigoare legea care prevede ca bacșișul să fie trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal. De atunci și până în prezent, românii reclamă tot mai des situații anormale care apar când plătesc consumația.
ovidiu sabau fb ucluj jpg
masina politie foto: pexels
Român de 18 ani înjunghiat de 3 sirieni în Germania. Tânărul se află în stare gravă la spital
Un român de 18 ani a fost înjunghiat în Germania. Suspecții prinși de poliție în cazul atacului sunt trei sirieni.
Meledic jpeg
Locul misterios din România cu peisaje de vis. I se mai spune și Canionul de Sare și vei găsi aici munți, peșteri, un lac și peisaje care vă vor uimi
Platoul Meledic se află la 56 de kilometri de Buzău, în Ținutul Buzăului, introdus în patrimoniul UNESCO. Meledic face parte din Geoparcul Ținutul Buzăului, un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de aproape 1036 km² cuprinzand 18 comune.