În vîrtejul controverselor privind politica de securitate

Şerban Filip CIOCULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
În vîrtejul controverselor privind politica de securitate jpeg

Victoria clară a centristului Emmanuel Macron asupra extremistei Marine Le Pen deschide drumul unei posibile noi abordări a politicii de securitate și de apărare într-o Franţă în care aproape jumătate din electorat şi-a manifestat nemulţumirea, în turul întîi, votînd cu extrema dreaptă şi extrema stîngă, eliminînd spectaculos din turul final, pentru prima dată în decenii, candidaţii establishment-ului socialist şi republican.

Franţa e, alături de Marea Britanie şi înaintea Germaniei, prima dintre puterile militare din cadrul UE, cu un buget al Apărării estimat (pentru 2016) la 40,8 miliarde de euro, cu o armată profesionistă, bine înzestrată şi antrenată, angrenată nu doar în apărarea teritoriului naţional (inclusiv apărarea colectivă sub egida NATO), ci şi în proiectarea securităţii pe alte continente: misiuni în Mali şi în alte state din Sahel, Republica Centrafricană, Irak, Afganistan etc.

Situaţia militară a Europei e departe de a fi armonioasă şi rezolvată. Odată cu anunţul că Londra va părăsi corabia europeană, Paris şi Berlin s-au grăbit să anunţe formarea unui pol european autonom de apărare, care, pe termen lung, ar putea periclita sistemul defensiv colectiv structurat în jurul NATO. Britanicii au boicotat, de peste două decenii, toate iniţiativele franco-germane similare, dar evident că în aproximativ doi ani nu vor mai putea să o facă, odată cu părăsirea Uniunii. Nu e întîmplător că premierul britanic Theresa May şi cei din cercul său de influenţă au fost contra lui Macron, deoarece, cu o Le Pen victorioasă şi o Franţă dispusă se încerce ieşirea din UE, Marea Britanie şi-ar fi găsit un partener natural cu care să consolideze sistemul euroatlantic defensiv şi să slăbească grav puterea de negociere a UE în dosarul Brexit-ului. Însă Le Pen de fapt urmărea şi ieşirea Franţei din comandamentul militar integrat al NATO, ceea ce pentru britanici, în condiţii normale, ar fi trebuit să fie o linie roșie. Nu şi acum, cînd sînt în corzi şi acuză Germania că se pregăteşte să impună condiţii draconice în negocierea pentru exit. Nu trebuie uitat că Parisul a părăsit acest comandament integrat în epoca preşedintelui De Gaulle, acum vreo 50 de ani, şi a revenit abia în 2009, cînd un Nicolas Sarkozy ceva mai atlantist decît media preşedinţilor anteriori a acceptat acest pas istoric. Dar de ce vrea Le Pen ceva atît de radical? Ca nu cumva Franţa să fie atrasă în războaie care nu servesc interesul naţional, aluzie transparentă la scenariul unui conflict major, probabil accidental, al aliaţilor cu Rusia, în condiţiile în care nu mai e demult un secret că Le Pen şi Frontul Naţional au beneficiat de sponsorizări şi încurajare din partea Rusiei lui Putin...

Dar Franţa se mai confruntă cu două probleme mari, de fapt existenţiale pe termen lung. Terorismul de natură religioasă şi imigranţii musulmani, atît cei recenţi (prima generaţie) cît şi, paradoxal, cei din generaţiile doi şi trei, dintre care mulţi se dovedesc frustraţi, agresivi, violenţi şi neadaptaţi vieţii din Occident. Nu există un consens referitor la ceea ce trebuie făcut în privinţa acestor francezi care nu sînt loiali statului şi valorilor sale laic-republicane.

Pe 5 mai, un raport prezentat de eurodeputatul liberal spaniol Maite Pagazaurtundúa indica faptul că între anii 2000 şi 2016 au avut loc numeroase atentate teroriste pe teritoriul Uniunii Europene, în care au fost ucise în total 658 de persoane, iar țările cu cele mai multe victime sînt de departe Spania, cu 253 de morți (din care 192 doar de pe urma atacului cu bombe în trenuri din 11 martie 2004), urmată îndeaproape de Franța, cu 250. Problema este că Franţa pare să sufere cel mai mult dintre toate statele membre ale UE, în ultimii doi-trei ani fiind vorba de aproximativ 230 de pierderi de vieţi omenești. Practic, odată cu 15 ianuarie 2015, cînd un grup de radicali islamişti au atacat şi au ucis o mare parte dintre membrii redacţiei revistei satirice Charlie Hebdo, au urmat luni şi ani de anxietate şi incertitudine pentru francezi, conştienţi că pot cădea oricînd victimă unor atacuri de acest gen, comise cu fel de fel de arme şi procedee specifice conflictelor asimetrice. Teroriştii, neputînd elimina facil ţinte „oficiale“ tradiţionale, precum autorităţi statale, politicieni, militari de rang înalt, au deplasat violenţa către ţintele „soft“, cetăţenii obişnuiţi, vulnerabili.

Previzibil, Marine Le Pen a insistat pe ameninţarea generată de imigranţii islamici, pe riscurile de natură teroristă şi dreptul de a închide moschei cu predicatori radicali şi de a expulza masiv anumite categorii de străini indezirabili (aşa-numiţii „fişaţi S străini“, în număr de aproximativ 20.000: litera S vine de la „sureté (de l’Etat)“, adică persoane ce aduc atingere siguranţei statului. Practic, ar vrea să îi alunge pe suspecţii străini, înainte ca ei să fi comis vreun delict, doar fiindcă sînt suspecţi! Iar pe suspecţii francezi să îi aducă masiv în faţa justiţiei, controlîndu-i şi hărţuindu-i.

Emmanuel Macron e împotriva expulzărilor în masă, fără dovezi clare, el doreşte mai degrabă coordonarea optimă a eforturilor de culegere de informaţii inclusiv prin formarea unei celule anti-Daesh. Desigur, atacuri precum cel de pe Champs Elysées, din preziua alegerilor, comise de lupi singuratici, sînt extrem de greu de anticipat şi de prevenit. Realist, el recunoaşte că nu există soluţii-miracol, aşa că francezii vor trebui să înveţe să trăiască cu ameninţarea constantă, aceptînd inevitabilul, dar dînd dovadă de maximă vigilenţă. În acest sens, propune nişte remedii parţiale: formarea unei poliţii cotidiene de securitate, recrutarea a încă 10.000 de poliţişti şi jandarmi în următorii cinci ani, de asemenea, 15.000 locuri noi de detenţie în închisori.

Nu doar terorismul şi imigranţii veniţi din Magreb şi din Orientul Mijlociu au constituit teme de interes în campania electorală, ci şi politica militară, misiunile asumate în trecut şi în prezent de armata franceză ca parte a NATO, UE sau în alte formate de cooperare multinaţională.

Macron doreşte creşterea progresivă a bugetului Apărării în hexagon cu 2% din PIB (cerinţa standard pentru toate ţările NATO odată cu summitul din Ţara Galilor din 2014) pînă în anul 2022 şi un serviciu militar universal obligatoriu redus la o lună. El este favorabil unei intervenţii militare în Siria sub egida ONU şi plecării preşedintelui Bashar Assad din fruntea statului. De asemenea, este pentru menţinerea sancţiunilor contra Rusiei (stat acuzat adesea în mass-media franceze că ar fi ajutat la atacurile cibernetice dirijate de adversarii lui Macron contra taberei acestuia). Cît despre Le Pen, ea promitea creşterea la 3% din PIB a cheltuielilor militare pînă în anul 2022 (suma vehiculată fiind de 60 miliarde de euro), investiţii masive în industria naţională de Apărare, restabilirea unui serviciu militar obligatoriu minimal de trei luni, construirea unui al doilea portavion ca garant al independenţei strategice a Franţei (preţ estimat la 4,5 miliarde de euro). A mai anunţat şi recrutarea în armată a încă 24.000 de persoane, în următorii ani.

Președintele Macron se pregăteşte acum pentru alegerile legislative, fiind conştient că La République en marche nu va putea cîştiga majoritatea decît printr-un miracol. El trebuie să accepte, implicit, ideea de coabitare cu elemente liberal-progresiste, cu un premier al dreptei moderate sau al taberei socialiste, în funcţie de preferinţele electoratului dintr-o ţară divizată politic. Deşi constituţia franceză oferă preşedintelui puteri foarte mari, el nu poate reforma viaţa politică, aşa cum a promis, fără să fie cu adevărat deasupra partidelor, un simbol al echidistanţei şi al măreţiei unei naţiuni mîndre de istoria şi cultura sa. Nu poate produce de unul singur prosperitate, securitate, nu poate corecta problemele structurale profunde ale societăţii şi economiei franceze. Nicidecum nu poate ameliora singur clasa politică. Dar, fiind legat de un partid de buzunar, poate dovedi că nu ezită să se distanţeze de obiceiuri şi idei pe care grosul francezilor le detestă din toată inima, evitînd să se asocieze cu figuri compromise ale establishment-ului. Să nu uite niciodată cît de impopular devenise la final de mandat preşedintele Hollande. Şi mai ales nu trebuie să uite că peste jumătate din electoratul său din 7 mai l-a ales în lipsă de altceva mai bun, mulţi doar ca să blocheze ascensiunea extremismului simbolizat de Front National şi de Marine Le Pen Aşadar, un electorat extrem de uşor de dezamăgit şi care peste cinci ani ar putea vota din nou, şi mai masiv, pentru candidaţi ai extremelor, dînd poate o lovitură fatală sistemului consacrat de a cincea Republică… 

Şerban Filip Cioculescu este lector asociat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti.

Foto: M. Martin

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

bani europeni finantare FOTO Shutterstock
România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile europene din exerciţiul financiar 2021-2027. Are la dispoziție 46 de miliarde de euro
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, vineri, seară, că România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi coeziune finanţate din exerciţiul financiar 2021-2027, gradul de absorbţie fiind în media europeană.
Klaus Iohannis a 79 a participare la adunarea ONU  Foto Presidency jpg
Klaus Iohannis și-a decorat foștii și actualii consilieri prezidențiali
Președintele Klaus Iohannis a decorat vineri foștii și actualii consilieri prezidențiali și de stat din mandatele sale.
Minge - fotbal
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani 2-1. Sibienii au ajuns la patru victorii consecutive în campionat
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 2-1 (1-1), vineri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a 20-a a Superligii de fotbal.
celula inchisoare jpg
Femeie acuzată de înaltă trădare, condamnată la 14 ani de închisoare de un tribunal din Ucraina
Un tribunal ucrainean a condamnat vineri la 14 ani de închisoare o femeie acuzată de ”înaltă trădare” pentru că i-a trimis reprezentantului Rusiei la ONU o scrisoare de sprijin pentru invazia rusă în Ucraina, potrivit Parchetului ucrainean.
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Rețeta străveche de pomana porcului. Ce trebuie să pui în preparat, ca să iască carnea moale și suculentă
În scurt timp, pe 20 decembrie, urmează să tăiem porcul pentru sărbători, iar cu această ocazie, românii petrec alături de rude și prieteni.
crin antonescu inquam
Crin Antonescu prevestește o confruntare grea la prezidențiale. Ce spune despre o eventuală candidatură
Fostul șef PNL, Crin Antonescu, este de părere că viitoarea luptă electorală pentru Cotroceni va fi una grea, în cazul unei noi candidaturi a lui Călin Georgescu. Potrivit fostului șef de partid, contracandidatul pro-european trebuie să aibă o convingere fermă în direcția occidentală.
somn pexels jpg
Cum vor arăta oamenii în 2050. De ce este important un somn de 7 - 9 ore pe noapte
Model digital grotesc prezintă cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Vor apărea dureri de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
sibiu pitesti a1 cristian pistol FB png
Șoferii vor putea circula de vineri pe un nou tronson din Autostrada A1, Sibiu-Pitești. Când se va finaliza întreaga șosea
Începând de vineri, 13 decembrie, șoferii vor putea circula pe un nou tronson din Autostrada A1, Sibiu - Piteşti, între localităţile Bascov şi Măniceşti, din tronsonul 5.
nancy-pelosi-shutterstock_1316349317
Nancy Pelosi, fosta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor, a fost spitalizată în timp ce se afla într-o delegaţie oficială în Luxemburg
Fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, în vârstă de 84 de ani, a fost internată în spitalul din Luxemburg după ce „a suferit un traumatism în timpul unui angajament oficial”, potrivit unei declaraţii emise vineri de biroului său, anunţă CNN.