├Än temni╚Ť─â cu AI

Alexandra ZORIL─é
Publicat ├«n Dilema Veche nr. 922 din 9 ÔÇô 15 decembrie 2021
├Än temni╚Ť─â cu AI jpeg

├Än fic╚Ťiunea tradi╚Ťional─â, ╚Ötim de la ├«nceput c─â nara╚Ťiunea este controlat─â de autor. Putem privi sau asculta personajele, putem s─â le urm─ârim ac╚Ťiunile, uneori acestea ajung chiar s─â sparg─â al patrulea perete pentru un moment de interac╚Ťiune meta-fic╚Ťional─â cu noi. ├Äns─â r─âm├«nem mereu doar martori, chiar ╚Öi atunci c├«nd fic╚Ťiunea devine con╚Ötient─â de existen╚Ťa noastr─â, deoarece cel de-al patrulea perete se sparge tot timpul pentru ca cineva (sau ceva) fic╚Ťional s─â se apropie de noi, ├«n timp ce noi r─âm├«nem ├«n continuare pe locurile noastre. S├«ntem ├«n cel mai bun caz vizita╚Ťi, ├«ns─â de cele mai multe ori vizitatori pasivi ├«ntr-o lume pe care nu o control─âm ╚Öi ├«n care noi nu avem nimic de spus.

Ar fi gre╚Öit s─â credem totu╚Öi c─â operele de fic╚Ťiune, ├«n general, nu ne for╚Ťeaz─â s─â fim activi din punct de vedere cognitiv. La fiecare contact pe care ├«l avem cu astfel de lucr─âri, interpret─âm, evalu─âm ╚Öi infer─âm lucruri despre lumea pe care o descoperim. ├Äns─â c├«nd vine vorba despre fic╚Ťiunea interactiv─â (IF), ni se cere s─â folosim aceste inferen╚Ťe pentru a produce schimb─âri, intervenind direct ├«n ╚Öirul evenimentelor.

Cei mai constructivi╚Öti dintre noi vor fi ├«nc├«nta╚Ťi s─â aud─â c─â ceea ce facem, de fapt, este s─â spargem noi peretele pentru a p─â╚Öi ├«n interiorul pove╚Ötii, fiind invita╚Ťi s─â cre─âm nara╚Ťiunea ├«mpreun─â cu autorul, prin jocuri de rol. Dinamica de putere dintre autor ╚Öi cititor se schimb─â, iar cititorul este avansat ├«n pozi╚Ťia de coautor. Autorii Anthony Niesz ╚Öi Norman Holland definesc, ├«nc─â din 1984, fic╚Ťiunile interactive ca fiind acele fic╚Ťiuni care cer cititorului s─â comunice cu lumea pe care o con╚Ťin, prin alegerile pe care acesta le face ca personaj al pove╚Ötii. S├«ntem for╚Ťa╚Ťi s─â asum─âm un anumit rol, s─â control─âm traseul narativ ╚Öi s─â lu─âm decizii care vor influen╚Ťa evolu╚Ťia celorlalte personaje.

Din multe puncte de vedere, acest tip de interac╚Ťiune se reg─âse╚Öte ╚Öi ├«n jocurile copil─âriei. Ne ├«nchipuim c─â s├«ntem personaje ├«ntr-o poveste pe care o construim din mers, ├«mpreun─â cu ceilal╚Ťi participan╚Ťi. Analiz├«nd acest tip de joac─â specific copiilor, Shaun Nichols ╚Öi Stephen Stich dezvolt─â o teorie cognitiv─â a prefacerii, conform c─âreia angajamentul cognitiv pe care ni-l asum─âm ├«n jocurile de rol (sau make-believe) presupune plasarea unor con╚Ťinuturi ca premise ├«ntr-o ,,cutie a lumii posibileÔÇŁ. Cu ajutorul acestei cutii ne putem imagina cum ar ar─âta lumea dac─â am accepta un set de asump╚Ťii pe care ├«n mod normal nu le accept─âm. Iar aceste premise ghideaz─â apoi comportamentul celor implica╚Ťi ├«n jocul de rol. Implica╚Ťiile s├«nt interesante dac─â lu─âm ├«n considerare faptul c─â autorii consider─â c─â aceast─â cutie a lumii posibile este utilizat─â ╚Öi ├«n g├«ndirea strategic─â sau ├«n empatie.

Totu╚Öi, ├«n cazul nostru, structura lumii fic╚Ťionale este ├«n continuare oferit─â cititorului, a╚Öa cum ├«i este oferit─â ├«ntreaga nara╚Ťiune ├«n fic╚Ťiunea tradi╚Ťional─â, deci regulile nu s├«nt chiar stabilite din mers, ca pe terenul de joac─â. Premisele principale ale pove╚Ötii vin din partea autorului, el stabile╚Öte punctul de pornire ╚Öi grani╚Ťele ├«n interiorul c─ârora cititorul poate face propriile mut─âri. ╚śi, mai ales, autorul este cel care scrie, ├«n timp ce coautorul poate doar s─â organizeze.

Filosoful Grant Tavinor sus╚Ťine c─â jocurile care permit interac╚Ťiunea ├«n acest fel reprezint─â o trecere de la lucr─ârile tradi╚Ťionale de fic╚Ťiune c─âtre jocurile copil─âriei, de╚Öi nu ajung niciodat─â cu adev─ârat ├«n a doua categorie. Dar asta nu ├«nseamn─â c─â fic╚Ťiunea interactiv─â nu va ajunge niciodat─â acolo, nu-i a╚Öa?

AI Dungeon este un joc bazat pe text care urm─âre╚Öte acela╚Öi principiu ca orice fic╚Ťiune interactiv─â, numai c─â partenerul de joac─â este unul dotat cu inteligen╚Ť─â artificial─â. A╚Öa cum prezint─â creatorii jocului pe site-ul oficial, AI Dungeon genereaz─â, ├«n limbaj natural, o poveste bazat─â pe ac╚Ťiunile juc─âtorului ╚Öi urm─ârile acestora. Iar dat fiind c─â autorul uman este scos din ecua╚Ťie, la fel s├«nt ╚Öi grani╚Ťele ridicate ├«n mod normal de capacitatea limitat─â a acestuia de a imagina varia╚Ťii pentru acela╚Öi scenariu. Posibilit─â╚Ťile s├«nt nenum─ârate, iar orice poate juc─âtorul s─â exprime prin limbaj poate fi integrat de AI ├«n nara╚Ťiune. Trebuie numai s─â fim dispu╚Öi s─â intr─âm pe terenul de joac─â pe care ni-l ofer─â. Sau s─â cobor├«m ├«n temni╚Ť─â.

Alexandra Zoril─â este membr─â a Centrului de Cercetare ├«n Etic─â Aplicat─â ╚Öi doctorand─â a Facult─â╚Ťii de Filosofie, Universitatea din Bucure╚Öti.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea ÔÇô mai ambi╚Ťio╚Öi ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi ├«n╚Ťelese ╚Öi nici respectate dac─â uit─âm c─â tragedia merge de bra╚Ť cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate s─â aib─â umor
├Än ┼ú─ârile cu colectivism puternic ┼či concentrare a puterii, cum este ╚Ťara noastr─â, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
S─â r├«zi? S─â pl├«ngi? Despre r├«suÔÇÖ-pl├«nsuÔÇÖ lumii noastre
R├«sul poate fi socotit drept un fel de solu┼úie terapeutic─â pentru a ie┼či din marile ┼či micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creang─â cel afectuos
Dup─â spectacole, pe scena frumosului Teatru ÔÇ×Regina MariaÔÇť din Oradea au urcat dnii George Banu ╚Öi Marcel Iure╚Ö pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisic─â
ÔÇ×Toate pisicile s├«nt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisic─âÔÇŁ.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?